Koning gaf mogelijk verkeerde dolk aan Indonesië

Sta je dan met je goede bedoelingen
Indonesische deskundigen betwijfelen of de dolk die Nederland aan Indonesië heeft teruggeven inderdaad het wapen van de prins Diponegoro is, zoals Nederland claimt. Het historische steekwapen zal daarom voorlopig niet in het nationale museum verschijnen.
De Javaanse dolk was lange tijd vermist, maar werd in de collectie van het Museum Volkenkunde in Leiden geïdentificeerd. Met veel ceremonieel vertoon heeft koning Willem-Alexander de kris uiteindelijk tijdens een staatsbezoek afgelopen maand overhandigd aan Indonesië. Nu bestaat er echter grote twijfel over de geschiedenis van de overhandigde dolk.
Diponegoro
Volgens Nederland was deze dolk eigendom van de Indonesische verzetsheld prins Diponegoro, die als leider van het verzet tegen het Nederlandse bestuur tijdens de Java-oorlog in 1830 werd gevangengenomen. Indonesische experts betwijfelen deze stelling nu. Sommige details kenmerken deze dolk als een zogenoemde naga sasra en niet de naga siluman die Diponegoro volgens historische documenten had. De experts sluiten uit dat de prins het verschil tussen deze twee types dolk niet kende en gaan er daarom vanuit dat de historische beschrijving wel correct is. Dit betekent dus dat Nederland mogelijk in de gênante situatie zit dat we een nep cadeautje hebben overhandigd.
De specialisten gaan meer onderzoek doen naar de dolk en in de tussentijd zal het National Museum in Indonesie het Nederlandse cadeautje niet tentoonstellen.