NieuwNieuws Beta

Binnenland

Zo donderde 50Plus in elkaar

Samenvatting van een partijdrama

Ouderenpartij 50Plus is de afgelopen weken compleet in elkaar gestort. Na een periode vol interne ruzies sneuvelde het partijbestuur en stapte dit weekend uiteindelijk partijgezicht Henk Krol uit de club om zijn eigen beweging op te richten.

Dramatische voorgeschiedenis

Laten we voorop stellen dat 50Plus nooit veel rust in de partij heeft gekend. Het ouderenclubje hangt van geruzie aan elkaar. In 2013 stapte Henk Krol op als Tweede Kamerlid na berichten over niet betaalde pensioenpremies in de periode dat hij de Gaykrant beheerde. In 2014 was het weer raak en leidde een ruzie tussen de twee op dat moment actieve Kamerleden tot een splitsing in de partij. De volledige partij van 50Plus schaarde zich achter de zetel van Martine Baay-Timmerman en Krol keerde tijdelijk terug in Kamer als haar vervanger tijdens een ziekteperiode. Norbert Klein behield de andere zetel en ging zelfstandig verder, maar verdwijnt bij de volgende verkiezingen van het toneel.

Krol herovert in 2016 weer lijsttrekkerschap van 50Plus en haalt bij de verkiezingen in 2017 vier zetels. Dat houdt het drama niet weg, want in 2018 is er wederom gedonder. Een sluimerend conflict over de bestuursstijl en werkwijze van het bestuur komt tot uitbarsting en zeven van de acht leden van het hoofdbestuur stappen op. Daarna stapt ook partijvoorzitter Zoetelief op, waarna hij wordt opgevolgd door Geert Dales.

Ambitie en leugens

Begin dit jaar vormt door de kandidatuur van Geert Dales voor de Tweede Kamer de aanleiding voor de huidige crisis. Een week nadat verschillende provinciale voorzitters het vertrouwen in Dales opzeggen komt 50Plus met een verklaring waarin staat dat hij meedoet als kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen en dat hij steun krijgt van fractievoorzitter Henk Krol en partijprominenten Jan Nagel en Martin van Rooijen. Die steun van de partijprominenten blijkt gelogen en Nagel dreigt zelfs aangifte te doen.

Niet veel later zeggen alle Eerste- en Tweede Kamerleden, behalve Henk Krol, van 50Plus het vertrouwen op in Dales. In een persbericht omschrijven ze de bestuursstijl van de voorzitter als "autocratisch en weinig democratisch". "Daarnaast schuwde hij niet om stelselmatig in grof taalgebruik vooraanstaande leden te beledigen." Dales weigert in eerste instantie op te stappen en wil een ledenvergadering afwachten, maar vorige week zondag maakt hij alsnog bekend dat het partijbestuur opstapt.  Dales laat in een verklaring weten te stoppen omdat een "een aantal samenwerkingsrelaties niet meer levensvatbaar is". 

Exit Henkie

Afgelopen zondag trekt ook fractievoorzitter Henk Krol zijn conclusie. Hij stapt uit de partij en neemt zijn zetel mee. Samen met Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen start hij een nieuw partij: de Partij voor de Toekomst. Dit wordt hem niet in dank afgenomen, want de overgebleven 50Plus-Kamerleden verwijten hem zetelroof. 

En zo blijft er op dit moment weinig over van de partij 50Plus. De ouderenclub heeft nog drie zetels in de Tweede Kamer, maar is zijn fractievoorzitter en bekendste gezicht kwijt. Ook heeft de partij momenteel geen bestuur en hebben de leden vooral veel drama en weinig resultaten gekregen. Het is nog onduidelijk hoe de partij dit gaat oplossen, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat het zwaar zal worden voor de beweging. 

Sportschool doopt zich om tot kerk om regels te omzeilen

Binnenland

Ook in Polen zijn kerkgangers immuun voor corona

Lees verder

VIDEO - Nieuwste snelste auto doet ruim 500 km/u

Tech & Gaming

SSC Tuatara maakt gehakt van Bugatti's en Koenigseggs 

Lees verder

In ranchdressing gehulde tiener rijdt in op benzinestation

Niet Doodchecken

Jongeman onder invloed van verboden middelen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Grapperhaus: Softdrugs in avond en nacht gewoon verboden

Lees verder

John Oliver bezoekt plaatsje dat riool naar hem vernoemde

Lees verder

Man breekt drie keer op rij in voor flesje bier

Lees verder

Lange Frans nodigt Arjen Lubach uit voor eigen show

Lees verder

Onterecht doodverklaarde man die in vriezer lag alsnog overleden

Lees verder

Dweilmachine vliegt midden op ijsbaan in de hens

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

WTF? Naakte vrouw banjert door zoom-les kind

Lees verder

Rapper die rapt over fraude gearresteerd voor fraude

Lees verder

VIDEO - Rockband houdt proefconcert in plastic ballen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws