NieuwNieuws

Algemeen

Zo donderde 50Plus in elkaar

Samenvatting van een partijdrama

Ouderenpartij 50Plus is de afgelopen weken compleet in elkaar gestort. Na een periode vol interne ruzies sneuvelde het partijbestuur en stapte dit weekend uiteindelijk partijgezicht Henk Krol uit de club om zijn eigen beweging op te richten.

Dramatische voorgeschiedenis

Laten we voorop stellen dat 50Plus nooit veel rust in de partij heeft gekend. Het ouderenclubje hangt van geruzie aan elkaar. In 2013 stapte Henk Krol op als Tweede Kamerlid na berichten over niet betaalde pensioenpremies in de periode dat hij de Gaykrant beheerde. In 2014 was het weer raak en leidde een ruzie tussen de twee op dat moment actieve Kamerleden tot een splitsing in de partij. De volledige partij van 50Plus schaarde zich achter de zetel van Martine Baay-Timmerman en Krol keerde tijdelijk terug in Kamer als haar vervanger tijdens een ziekteperiode. Norbert Klein behield de andere zetel en ging zelfstandig verder, maar verdwijnt bij de volgende verkiezingen van het toneel.

Krol herovert in 2016 weer lijsttrekkerschap van 50Plus en haalt bij de verkiezingen in 2017 vier zetels. Dat houdt het drama niet weg, want in 2018 is er wederom gedonder. Een sluimerend conflict over de bestuursstijl en werkwijze van het bestuur komt tot uitbarsting en zeven van de acht leden van het hoofdbestuur stappen op. Daarna stapt ook partijvoorzitter Zoetelief op, waarna hij wordt opgevolgd door Geert Dales.

Ambitie en leugens

Begin dit jaar vormt door de kandidatuur van Geert Dales voor de Tweede Kamer de aanleiding voor de huidige crisis. Een week nadat verschillende provinciale voorzitters het vertrouwen in Dales opzeggen komt 50Plus met een verklaring waarin staat dat hij meedoet als kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen en dat hij steun krijgt van fractievoorzitter Henk Krol en partijprominenten Jan Nagel en Martin van Rooijen. Die steun van de partijprominenten blijkt gelogen en Nagel dreigt zelfs aangifte te doen.

Niet veel later zeggen alle Eerste- en Tweede Kamerleden, behalve Henk Krol, van 50Plus het vertrouwen op in Dales. In een persbericht omschrijven ze de bestuursstijl van de voorzitter als "autocratisch en weinig democratisch". "Daarnaast schuwde hij niet om stelselmatig in grof taalgebruik vooraanstaande leden te beledigen." Dales weigert in eerste instantie op te stappen en wil een ledenvergadering afwachten, maar vorige week zondag maakt hij alsnog bekend dat het partijbestuur opstapt.  Dales laat in een verklaring weten te stoppen omdat een "een aantal samenwerkingsrelaties niet meer levensvatbaar is". 

Exit Henkie

Afgelopen zondag trekt ook fractievoorzitter Henk Krol zijn conclusie. Hij stapt uit de partij en neemt zijn zetel mee. Samen met Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen start hij een nieuw partij: de Partij voor de Toekomst. Dit wordt hem niet in dank afgenomen, want de overgebleven 50Plus-Kamerleden verwijten hem zetelroof. 

En zo blijft er op dit moment weinig over van de partij 50Plus. De ouderenclub heeft nog drie zetels in de Tweede Kamer, maar is zijn fractievoorzitter en bekendste gezicht kwijt. Ook heeft de partij momenteel geen bestuur en hebben de leden vooral veel drama en weinig resultaten gekregen. Het is nog onduidelijk hoe de partij dit gaat oplossen, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat het zwaar zal worden voor de beweging. 

Sport

VIDEO: Ajax-aanvaller Berghuis geeft fan klap na duel tegen Twente

Lees verder

Sport

Ontknoping Eredivisie: PSV verzekert tweede plaats, Ajax verliest

Lees verder

Slachtoffer toevallig ontdekt, 'ontvoerderstrio' gepakt op tankstation A12

Algemeen

Vermeende ontvoering begon in Nijmegen

Lees verder

Dronken bejaarden Etten-Leur plassen in voortuinen, zoeken ruzie met politie

Algemeen

Feestende amokmakers bekeurd, geen aanhoudingen

Lees verder

Pint-fluencer doet bizarre uitdaging: wil in een jaar 2000 halve leo's drinken

Niet Doodchecken

Totaal bezopen!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Politie zet waterkanon in tegen Extinction Rebellion-activisten A12

Lees verder

Beladen lading: Peruaanse politie pakt smokkelaars met tientallen kilo's nazi-coke

Lees verder

Vuilnisoproer dreigt: 'Afval is emotie'

Lees verder

Middernachtelijke vecht- en steekpartij op strand Bloemendaal

Lees verder

Net vrijgelaten man rijdt met gestolen auto politiebureau Rotterdam binnen

Lees verder

Video - Mark Rutte vindt het ook heel erg voor Geert Wilders

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Basisschool vergeet kind van 4 na schoolreisje

Lees verder

Amerikanen voorkwamen aanslag op Queen Elizabeth

Lees verder

Amerikaans warenhuis daalt 9 miljard dollar in waarden door Pride-collectie

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: