NieuwNieuws Beta

Binnenland

Halsema: Demo verplaatst als we dit wisten

Femke legt het uit in een briefje

Als ze wist dat er zoveel mensen zouden opduiken, dan had de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema de ddemonstratie op de Dam verplaatst of gespreid over meerdere plekken. Dat schrijft ze mede namens de driehoek (politie, justitie, burgemeester) in een brief aan de gemeenteraad. 

"Als de driehoek informatie had gehad waaruit zou blijken dat er meer mensen naar de demonstratie op de Dam zouden komen, had de driehoek vanzelfsprekend en zoals gebruikelijk maatregelen getroffen", schrijft ze in de brief. "Achteraf constateren wij dat onze informatiepositie niet goed was; de driehoek beschikte niet over realistische aantallen. Dat moet in de toekomst beter."

Verwachting

Halsema benadrukt nogmaals dat de gemeente van de organisatie te horen kreeg dat er slechts 300 deelnemers zouden opduiken. "Een eigen ordedienst van de organisator zou toezien op 1,5 meter afstand, mondkapjes uitdelen en er komt een live stream voor mensen die er niet bij kunnen zijn." 

Op het moment dat er meer dan duizend mensen op het plein stonden werd duidelijk dat de coronamaatregelen niet te handhaven waren. "De hoofdcommissaris waarschuwde mij dat de 1,5 meter afstand houden niet meer goed mogelijk was. Maar de politie adviseerde mij de demonstratie niet te ontbinden vanwege het gevaar op escalatie en geweld. Dit advies leek mij in de omstandigheden verstandig." Ze kreeg daarbij steun van minister Grapperhaus. "De minister was het eens met de lijn om de demonstratie niet te ontbinden en bevestigde dat per WhatsApp."

Best wel vol

Uiteindelijk verschenen er meer dan 5.000 personen op de Dam en daarmee was het goed vol. Ook op dat moment was de angst voor escalatie bij ingrijpen groter dan de angst voor de verspreiding van het coronavirus . "De politie schatte in dat uitstroom uit eigen beweging, vlak voor het einde van de vreedzaam verlopen demonstratie, een veiliger oplossing was dan handhavend optreden. Dat advies heb ik overgenomen." 

Sportschool doopt zich om tot kerk om regels te omzeilen

Binnenland

Ook in Polen zijn kerkgangers immuun voor corona

Lees verder

VIDEO - Nieuwste snelste auto doet ruim 500 km/u

Tech & Gaming

SSC Tuatara maakt gehakt van Bugatti's en Koenigseggs 

Lees verder

In ranchdressing gehulde tiener rijdt in op benzinestation

Niet Doodchecken

Jongeman onder invloed van verboden middelen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Grapperhaus: Softdrugs in avond en nacht gewoon verboden

Lees verder

John Oliver bezoekt plaatsje dat riool naar hem vernoemde

Lees verder

Man breekt drie keer op rij in voor flesje bier

Lees verder

Lange Frans nodigt Arjen Lubach uit voor eigen show

Lees verder

Onterecht doodverklaarde man die in vriezer lag alsnog overleden

Lees verder

Dweilmachine vliegt midden op ijsbaan in de hens

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

WTF? Naakte vrouw banjert door zoom-les kind

Lees verder

Rapper die rapt over fraude gearresteerd voor fraude

Lees verder

VIDEO - Rockband houdt proefconcert in plastic ballen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws