NieuwNieuws

Algemeen

Halsema: Demo verplaatst als we dit wisten

Femke legt het uit in een briefje

Als ze wist dat er zoveel mensen zouden opduiken, dan had de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema de ddemonstratie op de Dam verplaatst of gespreid over meerdere plekken. Dat schrijft ze mede namens de driehoek (politie, justitie, burgemeester) in een brief aan de gemeenteraad. 

"Als de driehoek informatie had gehad waaruit zou blijken dat er meer mensen naar de demonstratie op de Dam zouden komen, had de driehoek vanzelfsprekend en zoals gebruikelijk maatregelen getroffen", schrijft ze in de brief. "Achteraf constateren wij dat onze informatiepositie niet goed was; de driehoek beschikte niet over realistische aantallen. Dat moet in de toekomst beter."

Verwachting

Halsema benadrukt nogmaals dat de gemeente van de organisatie te horen kreeg dat er slechts 300 deelnemers zouden opduiken. "Een eigen ordedienst van de organisator zou toezien op 1,5 meter afstand, mondkapjes uitdelen en er komt een live stream voor mensen die er niet bij kunnen zijn." 

Op het moment dat er meer dan duizend mensen op het plein stonden werd duidelijk dat de coronamaatregelen niet te handhaven waren. "De hoofdcommissaris waarschuwde mij dat de 1,5 meter afstand houden niet meer goed mogelijk was. Maar de politie adviseerde mij de demonstratie niet te ontbinden vanwege het gevaar op escalatie en geweld. Dit advies leek mij in de omstandigheden verstandig." Ze kreeg daarbij steun van minister Grapperhaus. "De minister was het eens met de lijn om de demonstratie niet te ontbinden en bevestigde dat per WhatsApp."

Best wel vol

Uiteindelijk verschenen er meer dan 5.000 personen op de Dam en daarmee was het goed vol. Ook op dat moment was de angst voor escalatie bij ingrijpen groter dan de angst voor de verspreiding van het coronavirus . "De politie schatte in dat uitstroom uit eigen beweging, vlak voor het einde van de vreedzaam verlopen demonstratie, een veiliger oplossing was dan handhavend optreden. Dat advies heb ik overgenomen." 

Rose had Jack wél kunnen redden na ondergang Titanic

Glamorama

James Cameron onderzoekt andere uitkomsten

Lees verder

Risico op kanker door alcohol bij veel mensen onbekend

Algemeen

Glaasje wijn per dag helemaal niet zo gezond

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rechter geeft Sharon Dijksma (PvdA) tik op de vingers wegens instellen online gebiedsverbod

Lees verder

Lynx maakt zich op voor terugkeer naar Nederland

Lees verder

Messi misschien toch maar wel naar WK 2026

Lees verder

Eric van der Burg wil dat asielnoodopvang langer openblijft

Lees verder

Flinke tegenvallers voor Google, Apple en Amazon

Lees verder

Geen oversterfte in laatste twee weken januari

Lees verder

Zuid-Limburg heeft mooiste treinstations volgens reizigers

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Menselijke penis gevonden bij tankstation, eigenaar onbekend

Lees verder

Duitse rechter: kebabtent is geen restaurant

Lees verder

Man bijt slang: 22-jarige gearresteerd voor afbijten hoofd van huisdier

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: