NieuwNieuws

Algemeen

Dit zijn de coronaversoepelingen van Rutte

We mogen weer dingen!

Premier Mark Rutte heeft de langverwachte versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Dit nieuwe soepelere beleid gaat per 1 juli in. De premier maakt nu vooral nog een onderscheid tussen binnen- en buitenactiviteiten, maar in alle gevallen blijft de anderhalvemeterregel bestaan. De premier blijft benadrukken dat de anderhalve meter heel belangrijk blijft.

Evenementen

De limiet op groepen vervalt. Samenkomende groepen in bijvoorbeeld theaters of in de horeca mogen dus groter zijn dan honderd personen, zolang de mensen maar anderhalve meter afstand houden. Wel moeten mensen reserveren en moet er van te voren gecheckt worden of bezoeker symptomen vertonen. 

Bij evenementen buiten mag het aantal bezoekers oplopen tot 250 personen zonder reservering en check. Buitenevenementen met meer dan 250 personen zijn ook toegestaan, maar dan is een reservering en check wel noodzakelijk. Uiteraard moet iedereen wel anderhalve meter afstand houden. Dit betekent onder andere dat brasserieën en kermissen weer mogelijk zijn.

Horecabedrijven mogen 'kuchschermen' plaatsen op terrassen als afstand houden niet mogelijk is. Met die schermen is er geen anderhalve meter afstand nodig tussen de tafeltjes. 

In voetbalstadions is publiek dus ook weer welkom. Maar er is nog wel bezwaar, want schreeuwen, spreekkoren en luid zingen is nog niet toegestaan. Deze maatregel heeft tevens effect op gezamenlijk zingen in kerken. 

Sekswerkers

De hoeren gaan weer open! Sekswerkers mogen vanaf 1 juli ook weer aan de slag. Belangrijk detail: er zit vanuit de overheid geen beperking op welke standjes je wel en niet kan uitvoeren, dus leef je uit. 

Jongeren

De middelbare scholen kunnen weer volledig openen. De leerlingen hoeven daarbij geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden, maar docenten en leerlingen moeten die afstand wel houden. In de praktijk betekent dit vooral dat de scholen na de zomervakantie weer open gaan.

Tieners jonger dan 18 jaar mogen ook weer deelnemen aan contactsporten en hoeven dus geen anderhalve meter afstand te houden.

Openbaar vervoer

Alle zitplaatsen in het openbaar vervoer komen weer beschikbaar. Dat betekent dat de volledige capaciteit van treinen en bussen weer benut kan worden. Het kabinet adviseert wel om drukte te vermijden en niet onnodig in de spits te rijden. Wel blijft een mondkapje verplicht.

Ook in touringcars, taxi's en busje mogen alle zitplaatsen gebruikt worden, maar ook zijn dan mondkapjes verplicht. 

Auto

Mensen mogen weer met meerdere mensen in een auto zitten. Meerijden met een vriend is dus gewoon weer toegestaan. Daarbij wordt wel geadviseerd om een mondkapje te dragen en te controleren of de passagiers geen coronaklachten hebben.

Dichte disco

Het goede nieuws geldt niet voor discotheken en nachtclubs. Die moeten voorlopig de deuren nog gesloten houden. Voor 1 september wordt daarvoor de situatie opnieuw bekeken. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: