NieuwNieuws Beta

KlussenKlussen
Binnenland

Dit zijn de coronaversoepelingen van Rutte

We mogen weer dingen!

Computer Computer

Premier Mark Rutte heeft de langverwachte versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Dit nieuwe soepelere beleid gaat per 1 juli in. De premier maakt nu vooral nog een onderscheid tussen binnen- en buitenactiviteiten, maar in alle gevallen blijft de anderhalvemeterregel bestaan. De premier blijft benadrukken dat de anderhalve meter heel belangrijk blijft.

Evenementen

De limiet op groepen vervalt. Samenkomende groepen in bijvoorbeeld theaters of in de horeca mogen dus groter zijn dan honderd personen, zolang de mensen maar anderhalve meter afstand houden. Wel moeten mensen reserveren en moet er van te voren gecheckt worden of bezoeker symptomen vertonen. 

Bij evenementen buiten mag het aantal bezoekers oplopen tot 250 personen zonder reservering en check. Buitenevenementen met meer dan 250 personen zijn ook toegestaan, maar dan is een reservering en check wel noodzakelijk. Uiteraard moet iedereen wel anderhalve meter afstand houden. Dit betekent onder andere dat brasserie├źn en kermissen weer mogelijk zijn.

Horecabedrijven mogen 'kuchschermen' plaatsen op terrassen als afstand houden niet mogelijk is. Met die schermen is er geen anderhalve meter afstand nodig tussen de tafeltjes. 

In voetbalstadions is publiek dus ook weer welkom. Maar er is nog wel bezwaar, want schreeuwen, spreekkoren en luid zingen is nog niet toegestaan. Deze maatregel heeft tevens effect op gezamenlijk zingen in kerken. 

Sekswerkers

De hoeren gaan weer open! Sekswerkers mogen vanaf 1 juli ook weer aan de slag. Belangrijk detail: er zit vanuit de overheid geen beperking op welke standjes je wel en niet kan uitvoeren, dus leef je uit. 

Jongeren

De middelbare scholen kunnen weer volledig openen. De leerlingen hoeven daarbij geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden, maar docenten en leerlingen moeten die afstand wel houden. In de praktijk betekent dit vooral dat de scholen na de zomervakantie weer open gaan.

Tieners jonger dan 18 jaar mogen ook weer deelnemen aan contactsporten en hoeven dus geen anderhalve meter afstand te houden.

Openbaar vervoer

Alle zitplaatsen in het openbaar vervoer komen weer beschikbaar. Dat betekent dat de volledige capaciteit van treinen en bussen weer benut kan worden. Het kabinet adviseert wel om drukte te vermijden en niet onnodig in de spits te rijden. Wel blijft een mondkapje verplicht.

Ook in touringcars, taxi's en busje mogen alle zitplaatsen gebruikt worden, maar ook zijn dan mondkapjes verplicht. 

Auto

Mensen mogen weer met meerdere mensen in een auto zitten. Meerijden met een vriend is dus gewoon weer toegestaan. Daarbij wordt wel geadviseerd om een mondkapje te dragen en te controleren of de passagiers geen coronaklachten hebben.

Dichte disco

Het goede nieuws geldt niet voor discotheken en nachtclubs. Die moeten voorlopig de deuren nog gesloten houden. Voor 1 september wordt daarvoor de situatie opnieuw bekeken. 

Sport

Sporter denkt record Usain Bolt verbroken te hebben, komt meters tekort

Lees verder
DrankDrank

Barbados transformeert zichzelf in thuiswerkwalhalla met soepelere visums

Buitenland

Vast inkomen? Check. Werken je afstand? Jup! Leuk, je mag een jaar blijven. 

Lees verder

Indonesische rechter veroordeelt Franse pedo tot vuurpeloton

Buitenland

De Franse viespeuk heeft honderden kinderen misbruikt

Lees verder

'Extremere versie' van DAS-systeem moet Max Verstappen aan prijzen helpen

Sport

Mercedes mag het gebruiken van de wedstrijdleiding, dus 'wij' ook! 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Texaanse haatmeneer rijdt rond met hakenkruisvlag als 'tegenprotest'

Lees verder

Politie pakt Haags gezin op voor Marktplaatsoplichting

Lees verder

Trump mag belastingaangifte niet geheim houden

Lees verder

Verkiezingsrally Trump leidt tot coronagolf in Oklahoma

Lees verder

KNVB-protocol maakt voetbalbezoek hoop gedoe

Lees verder

Gordon-briefje veroorzaakt breuk tussen Jan Dijkgraaf en Wilfred Genee

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Geile pauw gijzelt appartementencomplex

Lees verder

Hardrijder: Er zat een slang tussen mijn benen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer