Na builenpest nu ook knokkelkoorts aangetroffen in China

Allemaal de schuld van vlooien en muggen.
De Chinese overheid heeft bekendgemaakt dat zondag een inwoner van de Oost-Chinese stad Guangde positief testte op knokkelkoorts. Dit is hiermee de tweede gevaarlijke exotische ziekte die op een dag werd vastgesteld in het Aziatische land, schrijft de Daily Mirror.
Knokkelkoorts - of Dengue - wordt veroorzaakt door muggenbeten en is in extreme gevallen dodelijk. In normale gevallen heeft de ziekte een mortaliteit van rond de 1 procent, maar bij een klein percentage treedt het zogenaamde dengue shocksyndroom op waarbij de kans op overlijden aanzienlijk is. De ziekte komt in China van origine niet voor. Vermoedelijk liep de patiënt het virus op na een bezoek aan India, Myanmar en Pakistan.
Zo'n 100 tot 400 miljoen mensen wereldwijd worden jaarlijks geveld door de ziekte. Dengue komt vooral voor in tropische gebieden en dan in het bijzonder in Zuid-Azië en Zuid-Amerika. Het virus is niet van mens op mens overdraagbaar.
Marmottenworstje? Niet doen!
Omdat dengue een vrij algemeen voorkomende virusinfectie is, zijn er bij de WHO tot dusver nog geen alarmbellen af gegaan.
Dit is een ander verhaal bij de builenpest die vorige week de kop opstak in Mongolië en dit weekend ook werd aangetroffen in de Chinese autonome regio Binnen-Mongolië. In buurland Mongolië werden vorige week twee broers besmet met de bacterie nadat zij marmottenvlees hadden gegeten.
De autoriteiten hameren erop dat het bejagen en verorberen van marmotten niet is toegestaan vanwege het risico op een builenpestinfectie. De besmettingen hebben vermoedelijk niets met elkaar te maken omdat ze op duizenden kilometers afstand van elkaar plaatsvonden.
Hoewel builenpest tegenwoordig goed te behandelen is met antibiotica en alleen nog in afgelegen gebieden voorkomt, eist de 'Zwarte Dood' nog steeds elk jaar rond de honderd doden. Een kans op een nieuwe grootschalige pandemie zoals in de 14e eeuw is nagenoeg nihil.
Toch blijft het advies van kracht dat je bij huiduitslag die gelijkenissen vertoond met mazelen of zwarte bulten ter grootte van zwaneneieren in je oksels, het beste even een afspraak kan maken met de huisarts.