NieuwNieuws

Binnenland

Heet deze nieuwe sluis straks Sluisie McSluisface?

Het internet mocht een naam voor het bouwwerk verzinnen. 

Rijkswaterstaat bouwt in de komende jaren aan de grootste zeesluis ter wereld die 'gewoon' bij ons in Velsen komt te liggen. Aangezien het beestje nog geen naam heeft, besloot de gemeente Velsen via sociale media naar suggesties te hengelen. En wat er toen gebeurde is eigenlijk heel erg voorspelbaar.

Via de site van de gemeente Velsen kan iedereen invullen hoe het gevaarte van een halve kilometer land, 70 meter breed en 18 meter diep moet heten. De nieuwe sluis die wordt aangelegd in de monding van het Noordzeekanaal moet in 2022 opgeleverd worden. 

Het is de bedoeling dat het huzarenstukje van Rijkswaterstaat de nieuwe naam voor minimaal honderd jaar met zich mee gaat dragen. Dit lieten velen zich geen twee keer zeggen, in een dag tijd werd de gemeente al overspoeld met honderden ideeën. 

Sluisie McSluisface

Op sociale media komt het voorstel 'Sluisie Mc Sluisface' uitzonderlijk vaak voorbij voor het nieuwe visitekaartje in de haven van Velsen. Onder meer cabaretière Claudia de Breij heeft aangegeven hier wel wat voor te voelen. In een reactie van Rijkswaterstaat wordt bevestigd dat deze naam inderdaad al vrij vaak is voorgesteld in de afgelopen 24 uur.

Zelf een beter idee? Let er dan wel op dat je je aan de voorwaarden houdt op het gebied van naamgeving voor internationale waterkeringen in Nederland. Zo mag de naam geen schuttingtaal bevatten, dienen de letters 'g' of 'sch' vermeden te worden en moet de persoon naar wie de sluis vernoemd wordt minimaal tien jaar de pijp uit zijn als hij niet lid is van het Koninklijk Huis. 

Vanwege deze laatste voorwaarde lijken de kansen voor de eveneens veelvuldig voorgestelde doventolk Irma Sluis uiterst klein. Suggesties voor een nieuwe naam kunnen tot en met 4 augustus ingezonden worden.

De uiteindelijke knoop wordt doorgehakt door de gemeenteraad. Echt democratisch kan je dit proces niet noemen. Ondanks de populariteit voor Sluisie Mc Sluisface, heeft de input vanuit het publiek slechts een adviserend karakter. 

Hugo Borst vertelt over zijn (kleine) criminele verleden

Glamorama

Zoals een echte schrijver betaamt 

Lees verder

Virtuele hulp Alexa van Amazon spuwt antisemitische complottheorieën

Tech & Gaming

Maar had ze wijn op? 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Coronacijfers: 4499 nieuwe besmettingen, fors minder dan gisteren

Lees verder

Ster: Comeback Loeki de Leeuw bijna rond

Lees verder

33-jarige man gijzelt ambulancepersoneel in woning

Lees verder

Politie belaagd bij ontruiming coronafeest Den Haag

Lees verder

Ook vandaag winkels eerder gesloten in Rotterdam

Lees verder

FC Barcelona bereikt akkoord met spelers over verlaagd salaris

Lees verder

Nog meer stemmen voor Joe Biden na hertelling Wisconsin

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man wil seksboekje verbranden, fikt bijna eigen huis af

Lees verder

Britse kat Kee Kee blijkt notoire ondergoedkleptomaan

Lees verder

Denen in de ban van 'zombienertsen' met gemuteerde corona

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: