NieuwNieuws Beta

Buitenland

Verkiezingsrally Trump leidt tot coronagolf in Oklahoma

Tulsa County in de staat Oklahoma kampt met honderden nieuwe Covid-19-patiënten

Computer Computer

De veelbesproken bijeenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump op 21 juni heeft mogelijk een voor een piek in het aantal coronabesmettingen in de nabije omgeving gezorgd. Maandag werden in Tulsa County, dat qua inwonertal iets groter is dan Utrecht, 261 nieuwe positieve diagnoses op Covid-19 gesteld. Ook gisteren was een 'slechte' dag met 206 nieuwe gevallen.

Tulsa heeft in de weken in aanloop van de Trump-rally nooit meer dan honderd nieuwe besmettingen op een dag geteld. Bruce Dart, van de Volksgezondheidsafdeling van Tulsa, denkt dat de grote mensenmassa's die eind vorige maand in zijn stad samenklonterden hiervan de oorzaak zijn. Niet alleen de Trump-rally zelf, maar ook de grootschalige protesten op straat zouden met de diagnosepiek te maken hebben. 

"In de afgelopen twee dagen zijn er bijna 500 nieuwe gevallen bij gekomen. Twee weken geleden vonden er meerdere grote evenementen plaats in Tulsa. Dit lijkt me dus een kwestie van de punten met elkaar verbinden," aldus Dart tegen Fox News

Tegenvallende opkomst, veel nieuwe patiënten

Dart drong er vorige maand bij de president op aan om zijn campagneaftrap naar een later moment te verplaatsen. Dit advies maakte weinig indruk op Trump die de rally in BOK Center-stadion gewoon volgens plan liet doorgaan. De opkomst viel overigens tegen: slechts 6.200 van de 19.000 waren gevuld en de pleinen waar de rally op grote schermen bekeken konden worden bleven leeg. 

Woordvoerder Tim Murtaugh van Trump's campagne twijfelt aan de bevindingen van Dart. Volgens hem zouden de aanwezigen juist extra goed beschermd worden tegen mogelijke virustransmissies. Dit in tegenstelling tot de grote demonstraties van Black Lives Matter die ook in Tulsa plaatsvonden, meent hij. 

"Tulsa heeft geen enkele voorzorgsmaatregel genomen toen duizenden mensen plunderingen uitvoerden en protesteerden in de straten en toen hoorde ik de media niet dat dit had kunnen leiden tot meer coronabesmettingen," vertelt Murtaugh in een verklaring. "Ondertussen is de rally 18 dagen geleden, werden alle aanwezigen getemperatuurd en kreeg iedereen een gratis mondmasker van de organisatie."

Deze beschuldigingen van nieuwe besmettingen zouden volgens Murtaugh een uitgekookt plan van linkse journalisten zijn om de campagne van Donald Trump te beschadigen. 

De bezoekers van de Trump Show mochten zelf bepalen of ze een mondkapje  wilden dragen. Op de beelden van het evenement is duidelijk te zien hoe hier massaal gehoor aan werd gegeven. 

DrankDrank

Geschorste directeur Haga Lyceum 'stortte ton op verdachte rekening'

Binnenland

Eén dag na zijn schorsing maakte Söner Atasoy een ton over op een rekening waar hij alleen bij kan. 

Lees verder

Poolse vicepremier: 'héél Polen moet een LGBT-vrije zone zijn'

Buitenland

"Geen enkele euro meer naar organisaties en activiteiten die LGBT promoten."

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Moeder 'wurgde baby met ceintuur van badjas' in Haaksbergen

Lees verder

Hoesten levert een rode kaart op in Premier League

Lees verder

Oeps! Iedereen is klaar met Gaby Blaaser

Lees verder

Belgisch stel vlucht uit Spaans ziekenhuis voor coronatest

Lees verder

'Kettingrukker' opnieuw actief in Utrecht

Lees verder

Microsoft 'toch weer in gesprek' over aankoop van TikTok

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Vechtpartij tijdens (!) Ibizavlucht om mondkapje

Lees verder

Smokkelvliegtuig crasht door overdosis cocaïne

Lees verder

België faalt met kneuterig corona-formulier voor reizigers

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer