NieuwNieuws

Algemeen

Verkiezingsrally Trump leidt tot coronagolf in Oklahoma

Tulsa County in de staat Oklahoma kampt met honderden nieuwe Covid-19-patiënten

De veelbesproken bijeenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump op 21 juni heeft mogelijk een voor een piek in het aantal coronabesmettingen in de nabije omgeving gezorgd. Maandag werden in Tulsa County, dat qua inwonertal iets groter is dan Utrecht, 261 nieuwe positieve diagnoses op Covid-19 gesteld. Ook gisteren was een 'slechte' dag met 206 nieuwe gevallen.

Tulsa heeft in de weken in aanloop van de Trump-rally nooit meer dan honderd nieuwe besmettingen op een dag geteld. Bruce Dart, van de Volksgezondheidsafdeling van Tulsa, denkt dat de grote mensenmassa's die eind vorige maand in zijn stad samenklonterden hiervan de oorzaak zijn. Niet alleen de Trump-rally zelf, maar ook de grootschalige protesten op straat zouden met de diagnosepiek te maken hebben. 

"In de afgelopen twee dagen zijn er bijna 500 nieuwe gevallen bij gekomen. Twee weken geleden vonden er meerdere grote evenementen plaats in Tulsa. Dit lijkt me dus een kwestie van de punten met elkaar verbinden," aldus Dart tegen Fox News

Tegenvallende opkomst, veel nieuwe patiënten

Dart drong er vorige maand bij de president op aan om zijn campagneaftrap naar een later moment te verplaatsen. Dit advies maakte weinig indruk op Trump die de rally in BOK Center-stadion gewoon volgens plan liet doorgaan. De opkomst viel overigens tegen: slechts 6.200 van de 19.000 waren gevuld en de pleinen waar de rally op grote schermen bekeken konden worden bleven leeg. 

Woordvoerder Tim Murtaugh van Trump's campagne twijfelt aan de bevindingen van Dart. Volgens hem zouden de aanwezigen juist extra goed beschermd worden tegen mogelijke virustransmissies. Dit in tegenstelling tot de grote demonstraties van Black Lives Matter die ook in Tulsa plaatsvonden, meent hij. 

"Tulsa heeft geen enkele voorzorgsmaatregel genomen toen duizenden mensen plunderingen uitvoerden en protesteerden in de straten en toen hoorde ik de media niet dat dit had kunnen leiden tot meer coronabesmettingen," vertelt Murtaugh in een verklaring. "Ondertussen is de rally 18 dagen geleden, werden alle aanwezigen getemperatuurd en kreeg iedereen een gratis mondmasker van de organisatie."

Deze beschuldigingen van nieuwe besmettingen zouden volgens Murtaugh een uitgekookt plan van linkse journalisten zijn om de campagne van Donald Trump te beschadigen. 

De bezoekers van de Trump Show mochten zelf bepalen of ze een mondkapje  wilden dragen. Op de beelden van het evenement is duidelijk te zien hoe hier massaal gehoor aan werd gegeven. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: