NieuwNieuws Beta

Tech & Gaming

Megahack op Twitter laat Geert Wilders (en vele anderen) gekke dingen zeggen

Doet ie anders nooit.

Computer Computer

Afgelopen nacht zijn talloze Twitteraccounts van bekende, voornamelijk Amerikaanse gebruikers gehackt. Onder hen zijn Elon Musk, Joe Biden, Barack Obama, mediatycoon Warren Buffett, Amazon-baas Jeff Bezos, Microsoft- en vaccinkoning Bill Gates, rappers XXXTentacion, Wiz Khalifa en Kanye West, bedrijfsaccounts van Apple, Uber, de Cash App, Ripple. en talloze accounts uit de Bitcoinwereld.

Ook het account van PVV-leider Geert Wilders is getroffen door een hack, waardoor hij plots dingen begon te beweren als "we zijn bezig met een depopulatie agenda. word wakker nederland." Zijn profiel kreeg een Marokkaanse vlag opgespeld.

De hack begon gisterenavond laat, met tweets van Elon Musk die beloofde Bitcoinbetalingen op een bepaald adres verdubbeld terug te storten. In algemene zin lijkt de megahack een actie van bitcoin-scammers, die probeerden om via de beroemde users en grote corporate accounts hun blockchain-buideltjes bij te vullen met andermans crypto's.

Ondertussen, bij Twitter Security

In een verklaring laat Twitter weten dat het meent dat het om een "gecoördineerde 'social engineering'-aanval" gaat, door mensen die zich met succes via Twitter-medewerkers met toegang tot interne systemen en gereedschappen een weg naar binnen hebben 'gehackt'. Het zou mogelijk niet om een echte hack gaan: 'social engineering' is in wezen een soort van oplichters- of babbeltruc, waarbij mensen het vertrouwen van anderen winnen om onaardige dingen te doen. Zoals Geert Wilders' Twitteraccount overnemen om hem - voor zijn doen - absurde retweets te laten plaatsen, zoals een tweet waarin wordt opgeroepen tot het 'bevrijden van Palestina'. 

Bij Twitter is het alle hens aan dek op dit moment: overgenomen accounts zijn 'op slot' gezet en worden aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven wanneer het probleem verholpen is, laat @TwitterSupport in een licht paniekerig draadje weten. Twitter-CEO Jack Dorsey, zelf niet gehackt, laat weten dat het een 'zware dag' is, en dat hij zich 'verschrikkelijk' voelt.

Mogelijk is er een Nederlandse connectie met de 'inbrekers': het accountprofiel van Wilders werd in het Nederlands herschreven en retweet ook Nederlandse accounts, waaronder dat van Lange Frans.

Update: Motherboard (Vice) weet inmiddels dat het om een Twitter-medewerker gaat, die door kwaadwillende is overtuigd om accounts te kapen.

DrankDrank

Verstappen lijkt Mercedessen te kunnen volgen op racesnelheid

Sport

In één rondje zijn Mercedessen klasse apart

Lees verder

Vijf honden overleden na zwemmen in Brabantse sloten

Binnenland

Laat je woef NIET in stilstaande gore ondiepe beekjes springen

Lees verder

Gemeentetabel: Zandvoort felste coronahaard van deze week

Binnenland

Honderden tests afgenomen onder kampeerders op Terschelling

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Politie haalt vozende tieners van de weg

Lees verder

Auto in Breda besmeurd met uitwerpselen

Lees verder

Sarina Wiegman nieuwe bondscoach Engelse vrouwenvoetbalploeg

Lees verder

Nederlandse coronakrimp van 8,5% valt op Europees niveau wel mee

Lees verder

Treinreizigers naar Zandvoort kunnen zich straks aanmelden

Lees verder

Geen nieuwe muziek Lewis Capaldi: 'Mensen hebben genoeg geleden'

Lees verder

Verhalen mishandelde Wit-Russische gevangenen aan het licht

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

McAfee-baas gaat op reis, trekt slip op hoofd als 'mondkapje'

Lees verder

VIDEO: bootboomers doen boem tegen brug

Lees verder

Betaal nu 699 dollar voor kleding die niet bestaat

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer