NieuwNieuws

Tech & Gaming

Megahack op Twitter laat Geert Wilders (en vele anderen) gekke dingen zeggen

Doet ie anders nooit.

Afgelopen nacht zijn talloze Twitteraccounts van bekende, voornamelijk Amerikaanse gebruikers gehackt. Onder hen zijn Elon Musk, Joe Biden, Barack Obama, mediatycoon Warren Buffett, Amazon-baas Jeff Bezos, Microsoft- en vaccinkoning Bill Gates, rappers XXXTentacion, Wiz Khalifa en Kanye West, bedrijfsaccounts van Apple, Uber, de Cash App, Ripple. en talloze accounts uit de Bitcoinwereld.

Ook het account van PVV-leider Geert Wilders is getroffen door een hack, waardoor hij plots dingen begon te beweren als "we zijn bezig met een depopulatie agenda. word wakker nederland." Zijn profiel kreeg een Marokkaanse vlag opgespeld.

De hack begon gisterenavond laat, met tweets van Elon Musk die beloofde Bitcoinbetalingen op een bepaald adres verdubbeld terug te storten. In algemene zin lijkt de megahack een actie van bitcoin-scammers, die probeerden om via de beroemde users en grote corporate accounts hun blockchain-buideltjes bij te vullen met andermans crypto's.

Ondertussen, bij Twitter Security

In een verklaring laat Twitter weten dat het meent dat het om een "gecoördineerde 'social engineering'-aanval" gaat, door mensen die zich met succes via Twitter-medewerkers met toegang tot interne systemen en gereedschappen een weg naar binnen hebben 'gehackt'. Het zou mogelijk niet om een echte hack gaan: 'social engineering' is in wezen een soort van oplichters- of babbeltruc, waarbij mensen het vertrouwen van anderen winnen om onaardige dingen te doen. Zoals Geert Wilders' Twitteraccount overnemen om hem - voor zijn doen - absurde retweets te laten plaatsen, zoals een tweet waarin wordt opgeroepen tot het 'bevrijden van Palestina'. 

Bij Twitter is het alle hens aan dek op dit moment: overgenomen accounts zijn 'op slot' gezet en worden aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven wanneer het probleem verholpen is, laat @TwitterSupport in een licht paniekerig draadje weten. Twitter-CEO Jack Dorsey, zelf niet gehackt, laat weten dat het een 'zware dag' is, en dat hij zich 'verschrikkelijk' voelt.

Mogelijk is er een Nederlandse connectie met de 'inbrekers': het accountprofiel van Wilders werd in het Nederlands herschreven en retweet ook Nederlandse accounts, waaronder dat van Lange Frans.

Update: Motherboard (Vice) weet inmiddels dat het om een Twitter-medewerker gaat, die door kwaadwillende is overtuigd om accounts te kapen.

André Hazes jr. gaat samenwonen met Sarah

Glamorama

Korte relatie nu al in stroomversnelling

Lees verder

Ajax geeft alle fans stukje kampioensschaal

Sport

Iedereen een sterretje

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rabobank gaat meer negatieve rente doorberekenen aan klanten

Lees verder

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: