NieuwNieuws

Tech & Gaming

Megahack op Twitter laat Geert Wilders (en vele anderen) gekke dingen zeggen

Doet ie anders nooit.

Afgelopen nacht zijn talloze Twitteraccounts van bekende, voornamelijk Amerikaanse gebruikers gehackt. Onder hen zijn Elon Musk, Joe Biden, Barack Obama, mediatycoon Warren Buffett, Amazon-baas Jeff Bezos, Microsoft- en vaccinkoning Bill Gates, rappers XXXTentacion, Wiz Khalifa en Kanye West, bedrijfsaccounts van Apple, Uber, de Cash App, Ripple. en talloze accounts uit de Bitcoinwereld.

Ook het account van PVV-leider Geert Wilders is getroffen door een hack, waardoor hij plots dingen begon te beweren als "we zijn bezig met een depopulatie agenda. word wakker nederland." Zijn profiel kreeg een Marokkaanse vlag opgespeld.

De hack begon gisterenavond laat, met tweets van Elon Musk die beloofde Bitcoinbetalingen op een bepaald adres verdubbeld terug te storten. In algemene zin lijkt de megahack een actie van bitcoin-scammers, die probeerden om via de beroemde users en grote corporate accounts hun blockchain-buideltjes bij te vullen met andermans crypto's.

Ondertussen, bij Twitter Security

In een verklaring laat Twitter weten dat het meent dat het om een "gecoördineerde 'social engineering'-aanval" gaat, door mensen die zich met succes via Twitter-medewerkers met toegang tot interne systemen en gereedschappen een weg naar binnen hebben 'gehackt'. Het zou mogelijk niet om een echte hack gaan: 'social engineering' is in wezen een soort van oplichters- of babbeltruc, waarbij mensen het vertrouwen van anderen winnen om onaardige dingen te doen. Zoals Geert Wilders' Twitteraccount overnemen om hem - voor zijn doen - absurde retweets te laten plaatsen, zoals een tweet waarin wordt opgeroepen tot het 'bevrijden van Palestina'. 

Bij Twitter is het alle hens aan dek op dit moment: overgenomen accounts zijn 'op slot' gezet en worden aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven wanneer het probleem verholpen is, laat @TwitterSupport in een licht paniekerig draadje weten. Twitter-CEO Jack Dorsey, zelf niet gehackt, laat weten dat het een 'zware dag' is, en dat hij zich 'verschrikkelijk' voelt.

Mogelijk is er een Nederlandse connectie met de 'inbrekers': het accountprofiel van Wilders werd in het Nederlands herschreven en retweet ook Nederlandse accounts, waaronder dat van Lange Frans.

Update: Motherboard (Vice) weet inmiddels dat het om een Twitter-medewerker gaat, die door kwaadwillende is overtuigd om accounts te kapen.

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: