NieuwNieuws Beta

Binnenland

Woedende wokepersonen dreigen met cancellen van De School

Progressief Amsterdams uitgaansbolwerk beschuldigd van witheid 

Computer Computer

De School in Amsterdam wordt binnen de hoofdstedelijke uitgaansscene gezien als een van de meest inclusieve en progressieve bolwerken van ons land. Maar zijn ze wel zo woke als ze beweren? Dat valt behoorlijk tegen volgens een groep vaste bezoekers. Binnen de muren van het gekraakte schoolgebouw waar onder meer clubavonden, exposities en vegetarisch gedineerd kan worden, rommelt het in de voorbije dagen behoorlijk.

De klachten onder de bezoekers liegen er niet om: de club is te wit, er wordt racistisch deurbeleid gehanteerd en de programmering laat weinig ruimte over voor diversiteit en genderverhoudingen. Volgens 3voor12 was er al een poosje onvrede over deze situatie, maar de situatie escaleerde toen De School GEEN post op sociale media plaatste over de Black Lives Matter beweging of het protest op de Dam. Met het uitblijven van een respons zouden zij de kant van de onderdrukker gekozen hebben ondanks het feit dat De School op 1 juni wel degelijk zo'n oproep plaatste.

De lived experience van de vaste bezoekerskliek was anders: de witte School zou met hun laksheid zelfs toxische neokoloniale onderdrukkingsmechanismen springlevend houden. Reden genoeg om hen te ter verantwoording te roepen via de rechter Instagram. En de strafeis is niet mild: de witte mensen die er de lakens uitdelen moeten de laan uit. En een klein deel dringt er zelfs op aan om de hut helemaal op te doeken. Veel vertrouwen in de toekomst lijkt er niet te zijn getuige de comments waarin zaken als 'RIP De School' te lezen valt.

Na de aanhoudende stroom van klachten, probeerde De School maandagavond hun kant van het verhaal toe te lichten. Of dit de situatie verbeterde? Aan de reacties te zien was het verweer niet goed genoeg. Het zou zomaar kunnen dat het bestuur van het voornamalige schoolpand in Amsterdam-West een zware cancelstraf boven het hoofd hangt. 

Het verhaal gaat verder onder het Instagrambericht

Seks, drugs en machtsverhoudingen

De aanklaagster, rechter, rechtbankverslaggeefster, schoolkrantredacteur van 3voor12 (wit) die de podcast waarin De School geëxposed wordt als een 'pijnlijk verhoor' beschouwt, is in elk geval niet overtuigd. De verklaring van de stafleden (allen wit), die volgens iemand op YouTube bovendien in een onverstaanbaar steenkolenengels was, kregen van haar een zware onvoldoende voor hun verweer. 

De School zou alles behalve een safe space zijn voor gemarginaliseerde bevolkingsgroepen en etnisch profileren aan de deur. Ook zou de beveiliging misbruik maken van queer-clubgangers die betrapt werden met drugs. In ruil voor seks, zouden ze niet worden overgeleverd aan de politie. Ook zouden de uitgaansgelegenheid zich schuldig maken aan onder meer micro-agressies, white fragilty, sexist bias en guilt-shaming. 

Ruimte voor artiesten of stafleden van kleur zou er volgens de aanklagers te weinig zijn in het bolwerk dat zichzelf juist zo vooraan laat staan op zijn  inclusieve voorkomen. Hiermee zou De School haar progressieve beloftes onvoldoende nakomen en niet terug te zien zijn in de DJ's die ze boeken. Deze dominant 'witte' programmering wordt overigens meer Amsterdamse organisatoren van technofeesten verweten zoals Awakenings en Dekmantel

De School, dat al meerdere ontevreden personeelsleden zag vertrekken, gaf in een Q&A-podcast aan de klachten serieus te nemen. Met een verbeterplan willen ze de boel intern minder problematisch maken en inclusiviteit beter uit te dragen in de toekomst. Het team wordt uitgebreid met 'twee vrouwen van kleur' die een nog onduidelijke functie gaan bekleden. Verdere concrete antwoorden bleven uit.

Is De School hiermee officieel gecanceld? Daarover doen de aanklagers rechters meesters juffen educators in de komende weken uitspraak. De hoeveelheid emoji's van afvalbakken in de comments op Instagram voorspellen weinig goeds. 

Op Facebook lijkt de toon iets milder van aard. Of dit te maken heeft met de hogere leeftijd van de gemiddelde gebruiker is niet bekend. 

DrankDrank

Groningendebuut Robben uitgesteld wegens fysiek kwetsuurtje

Sport

Zoals Bert Visscher zou zeggen: "Je verwacht het niet, he?"

Lees verder

Stimulatiebarbies voor volwassenen vinden gretig aftrek

Niet Doodchecken

Oh, levensechte siliconenmevrouw van 1,60 meter, wat doet U nu?    

Lees verder

Meer NieuwNieuws

2,8 miljoen views voor jongen die twee uur staart

Lees verder

Gemeentetabel: Zandvoort noteert hoogste coronapiek van Nederland

Lees verder

Belgen grijpen in bij feestende Nederlanders

Lees verder

Paige vanZant gaat met blote vuisten vechten

Lees verder

'Boze Berning ontving sinds april al 18 waarschuwingen'

Lees verder

Yasmine-mepper: Foutje, ik had het niet door

Lees verder

Oppositie woedend over wegrennende coalitie

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Betaal nu 699 dollar voor kleding die niet bestaat

Lees verder

Nieuw rijbewijs toont lege stoel als pasfoto

Lees verder

Coronatips: zo vrij jij veilig tijdens een virusepidemie!

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer