NieuwNieuws

Binnenland

"Hillegom zit dicht tegen lokale lock-down aan"

Veiligheidsregio Hollands Midden zinspeelt op draconische maatregelen.

Omdat het aantal coronabesmettingen in Hillegom sterk is toegenomen in de afgelopen dagen, staan alle seinen bij de veiligheidsregio Hollands-Midden inmiddels op rood.

Concrete maatregelen zijn nog niet afgekondigd. Maar burgemeester Henri Lenferink van Leiden, die eveneens voorzitter is van de veiligheidsregio, vertelt aan Omroep West dat Hillegom 'dicht tegen een regionale lockdown' aan zit. 

Volgens Lenferink kunnen zulke maatregelen op lokaal niveau ervoor zorgen dat restricties in andere gebieden niet nodig zijn. Om het aantal besmettingen terug te dringen worden de versoepelingen van de voorbije maanden teruggeschroefd. Zo hoeft niet het hele land opnieuw op slot. 

'Scholen kunnen dichtgaan, horeca kan dichtgaan. Maar ook dat het veel strenger wordt bij de supermarkten. Dat er een heleboel dingen niet meer mogen, die de laatste tijd wel mochten,' aldus de voorzitter van Veiligheidsregio Hollands Midden. 

Lokale lock-downs in Nederland: wat?

De maatregelen kunnen op elk moment verder worden verzwaard of juist versoepeld als het aantal nieuwe Covid-19-besmettingen weer is teruggedrongen naar acceptabele aantallen. Hoe zo'n regionale lock-down er in Nederland precies in praktijk uitziet en welke gebieden er op slot gaan wordt niet helemaal duidelijk. 

Lenferink heeft tot dusver nog niets doorgevoerd, maar zinspeelt wel op nieuwe maatregelen indien de uitbraak in Hillegom niet tot bedaren wordt gebracht. Hierbij kunnen ook plekken buiten de gemeente of zelfs in andere veiligheidsregio's zoals Kennemerland onder de regionale lock-down gaan vallen.

Op dit moment wordt nog gepoogd om de Hillegomse haard met grondig contactonderzoek in te dammen. In de Zuid-Hollandse gemeente zijn sinds 17 juli 24 nieuwe coronagevallen vastgesteld en dit is afgezet tegen het kleine bevolkingsaantal behoorlijk fors. Sterker nog: dit maakt de Zuid-Hollandse gemeente de twijfelachtige Covidkoploper van Nederland in de afgelopen vier dagen.

Hoe de situatie in jouw gemeente eruit ziet? Check onze nieuwe gemeentetabel om te kijken of jouw veiligheidsregio misschien binnenkort ook slecht nieuws te melden heeft. 

André Hazes jr. gaat samenwonen met Sarah

Glamorama

Korte relatie nu al in stroomversnelling

Lees verder

Ajax geeft alle fans stukje kampioensschaal

Sport

Iedereen een sterretje

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rabobank gaat meer negatieve rente doorberekenen aan klanten

Lees verder

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: