NieuwNieuws Beta

Tech & Gaming

Jonge aarde kopte kolossaal asteroïde-bombardement

Maankraters verraden een prehistorisch trauma van 800 miljoen jaar oud

Computer Computer

Met al dat hevige nieuws over klimaatverandering, pandemieën en SBS6 van 2020, ga je bijna terug verlangen naar vroeger. Toen was het immers allemaal onschuldiger en vrediger op aarde. Dat heus niet alles vroeger beter was, bewijzen kraters op de maan die een behoorlijk gewelddadig verleden suggereren. 

Onderzoekers zijn er namelijk achtergekomen dat een aanzienlijk aantal kraters op onze maan is veroorzaakt door dezelfde prehistorische asteroïde-storm die daar zo'n 800 miljoen jaar geleden diepe impact maakte. En aangezien de Aarde op een steenworp afstand ligt; is het uiterst aannemelijk dat ook onze planeet dit allesbehalve ongeschonden heeft doorstaan.

Waarom deze littekens niet zichtbaar zijn op onze planeet, die inmiddels 4,5 miljard jaar oud is? Erosie en plaattektoniek. Hierdoor verdwijnen oneffenheden naar verloop van tijd vanzelf op het aardoppervlak. En omdat er op de maan geen wind, water of überhaupt bodemactiviteit om handen is, blijft oud zeer daar wel tot op de dag van vandaag zichtbaar. 

Volgens Kendaro Terada van de universiteit van Osaka is onze Maan hiermee 'een ooggetuige van de geschiedenis van het zonnestelsel', schrijft NewScientist. Het team van Terada analyseerde 59 kraters op de Maan en kwam erachter dat acht hiervan - inclusief de enorme Copernicus-krater - allemaal ongeveer op hetzelfde moment zijn ontstaan. Dit gebeurde zo'n 800 miljoen jaar geleden toen het leven op aarde nog in zijn kinderschoenen stond. 

De Japanners gaan er vanuit dat 'wij' het destijds minstens zo zwaar te verduren hebben gekregen als de maan. En aangezien de aarde een stuk groter is: zou onze planeet maar liefst 23 maal zoveel van deze ruimterotsblokken des doods gekopt moeten hebben. 

Geen echte foto van 800 miljoen jaar oud: Amerika bestond toen nog niet als continent /Wikimedia Commons

Catastrofale destructie en steenkoude sneeuwbalaarde

Als de berekeningen van de Japanners kloppen dan is de Chicxulub-inslag - de asteroïde die 65 miljoen jaar geleden een einde maakte aan de dinosaurussen - een kiezel vergeleken met deze buitenaardse rotsblokkenbarrage uit een veel verder verleden. 

Zo'n inslag heeft ook impact op het klimaat. In 1816 veroorzaakte de uitbarsting van de Tambora-vulkaan het 'jaar zonder zomer'. Wat deze planetoïdenbommen veroorzaakten, ging volgens geologische theorieën vele malen verder: miljoenen jaren zonder zomer.

Sporen voor een ongekend zware ijstijd, zijn wel op onze planeet terug te vinden. Waar geologen resten van miljarden jaren oud kunnen terugvinden als ze maar diep genoeg graven, is de periode tussen 600 en 700 miljoen jaar geleden een groot mysterie. Zware wrijving die ook lang aanhield, zou het aardoppervlak helemaal gladgepolijst hebben. Hierdoor is 3 tot 5 kilometer aan bodem - en dus ook geologische geschiedenis -  verdwenen.

Dit alles is volgens geologen te wijten aan de 'IJstijd der IJstijden', een periode in de zogenaamde Cryogenium-tijdperek waarin de temperatuur zelfs rond de Evenaar niet boven nul uitkwam. De bodem was bedekt met kilometersdikke gletsjers van continentale omvang die zich in een uiterst laag tempo over de hele planeet voortbewogen.

Ondanks deze barre weersomstandigheden, was er al wel eenvoudig leven op onze planeet te vinden. Vermoedelijk hebben onze verre eencellige voorouders zich rondom vulkanische hotspots in leven weten te houden, waar de temperaturen iets aangenamer waren.

Toen de ijstijd rond 541 miljoen jaar geleden ten einde kwam, werd het klimaat weer aangenamer. De taaie meercelligen van destijds ontwikkelden zich tijdens de Cambrische explosie die volgde tot complexere organismen zoals planten, schimmels en uiteindelijk ook dieren. 

Coronavirussen bestonden toen overigens nog niet. De voorouders van deze  nano-naarlingen zijn zich naar schatting pas na 8.000 jaar voor Christus gaan ontwikkelen. 

DrankDrank

Verstappen lijkt Mercedessen te kunnen volgen op racesnelheid

Sport

In één rondje zijn Mercedessen klasse apart

Lees verder

Vijf honden overleden na zwemmen in Brabantse sloten

Binnenland

Laat je woef NIET in stilstaande gore ondiepe beekjes springen

Lees verder

Gemeentetabel: Zandvoort felste coronahaard van deze week

Binnenland

Honderden tests afgenomen onder kampeerders op Terschelling

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Politie haalt vozende tieners van de weg

Lees verder

Auto in Breda besmeurd met uitwerpselen

Lees verder

Sarina Wiegman nieuwe bondscoach Engelse vrouwenvoetbalploeg

Lees verder

Nederlandse coronakrimp van 8,5% valt op Europees niveau wel mee

Lees verder

Treinreizigers naar Zandvoort kunnen zich straks aanmelden

Lees verder

Geen nieuwe muziek Lewis Capaldi: 'Mensen hebben genoeg geleden'

Lees verder

Verhalen mishandelde Wit-Russische gevangenen aan het licht

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

McAfee-baas gaat op reis, trekt slip op hoofd als 'mondkapje'

Lees verder

VIDEO: bootboomers doen boem tegen brug

Lees verder

Betaal nu 699 dollar voor kleding die niet bestaat

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer