NieuwNieuws Beta

Buitenland

Kersverse president Suriname treft leeggetrokken ministerie aan

Alles is weg: computers, printers, auto's, bureaustoelen, camera's, telefoons... 

Computer Computer

De 61-jarige Chan Santokhi werd vorige week tot de nieuwe president van Suriname gekozen. Hij volgt hiermee de controversiële Desi Bouterse op die na tien jaar afzwaait. Santokhi, die zich al zijn hele leven inzet tegen corruptie, begon de eerste dag van z'n nieuwe functie direct met een forse domper. 

Toen hij vrijdag zijn nieuwe werkplek onder ogen kreeg op het Kabinet van de President in Paramaribo, bleek in het pand het een en ander te missen. “Er waren nul computers op het Kabinet,” vertelde hij verontwaardigd in het Surinaamse nieuwsprogramma To the Point. En niet alleen computers misten, ook stoelen en een groot scala aan andere kantoorartikelen waren in geen velden of wegen te bekennen.

De nieuwe leider van Suriname is absoluut not amused en riep ambtenaren tijdens een stafbijeenkomst maandagmiddag op om de spullen terug te brengen. Hij houdt voor alsnog rekening met de mogelijkheid dat het personeel de spullen tijdens de transitieperiode van presidenten 'veilig wilden opbergen'. 

Dagblad De West is minder overtuigd van deze goede bedoelingen. Volgens hen zou er onder een deel van de ambtenaren grote angst bestaan over de toekomst van hun functie die onder de nieuwe president niet gegarandeerd is. Een van de belangrijkste speerpunten van Santokhi is het bestrijden van corruptie binnen de publieke sector.

"Ondermijning en dwarsliggen mag niet gebeuren"

Vorige maand berichtte hetzelfde dagblad over een opmerkelijke spullenexodus vanuit het overheidskantoren. Ambtenaren zouden onder meer bureaustoelen, laptops, beeldschermen en camera's vanuit het Kabinet van de President en het Nationale Informatie Instituut naar huis hebben meegenomen.  Naar verluidt zouden ze de spullen nodig hebben om 'vanuit huis diensten te verlenen aan derden'. 

En het bleef niet bij kantoorartikelen: ook een aantal gloednieuwe auto's van de Surinaamse overheid, zouden door achterdochtige overheidsmedewerkers snel op een andere naam zijn gezet zodat zij er in konden blijven rijden na de wisseling van de wacht. 

Santokhi heeft een duidelijke boodschap aan de verongelijkte ambtenaren. "Ondermijnen en dwarsliggen mag niet gebeuren, want het volk betaalt je salaris, dus men moet werken voor het volk," vertelde hij tijdens een televisie-interview. "Ook mensen die thuis zitten vanwege rancune gaan we oproepen. We gaan niet accepteren dat mensen thuis zitten en salaris ontvangen."

Nu de nieuwe president officieel beginnen is, is de transitieperiode wat hem betreft voorbij. Mocht de inventaris uit het Surinaamse Binnenhof niet binnen afzienbare tijd terugkeren, dan is hij van plan om een onderzoek naar de verdwenen apparatuur en kantoorartikelen te starten.

Sport

VIDEO - Remco Evenepoel valt ravijn in tijdens Ronde van Lombardije

Lees verder
DrankDrank

Dennis Schouten LIVE vanaf Kreta voor NieuwNieuws

Buitenland

Sterverslaggever van NieuwNieuws bericht over verder feestende Nederlandse vakantievierders in Chersonissos

Lees verder

Messi en De Jong compleet afgeslacht met Barcelona

Sport

Gevallen grootmacht Barcelona gaat in de Champions League af als een gieter: Bayern München wint met 2-8

Lees verder

Must watch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Gooi de popcorn maar vast in de pan

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Italiaans toeristenkoetspaard zakt tijdens rit door z'n benen

Lees verder

De Jonge 'overviel' Ollongren met plotselinge ophokplicht

Lees verder

Robbie Williams onthult trotse bezitter van 27 wc's te zijn

Lees verder

Verdachte bekent op Bas van Wijk geschoten te hebben

Lees verder

Borstkanker geconstateerd bij presentatrice Linda Hakeboom

Lees verder

Verstappen lijkt Mercedessen te kunnen volgen op racesnelheid

Lees verder

Vijf honden overleden na zwemmen in Brabantse sloten

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Brutale zeehond eist lift naar strand op surfboard

Lees verder

Stimulatiebarbies voor volwassenen vinden gretig aftrek

Lees verder

McAfee-baas gaat op reis, trekt slip op hoofd als 'mondkapje'

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer