NieuwNieuws Beta

Buitenland

3 maanden dwangarbeid voor Noord-Koreaanse mondvodjesweigeraars

Kim Jong Un windt er geen smoeldoekjes om

Computer Computer

Wie zich in Noord-Korea op straat durft te begeven zonder mondkapje, wordt zonder pardon veroordeeld tot drie maanden dwangarbeid in een van de vele strafkampen die het communistische land rijk is. De overheid van het zeer gesloten land heeft een team van loyale studenten gerecruteerd om de smoelboerkapatroeilles uit te gaan voeren in de straten, meldt de Daily Mail.

De maatregel is ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in het land tegen te gaan. 'Iedereen die wordt betrapt zonder maskers wordt veroordeeld tot minimaal drie maanden taakstraf, het maakt niet wie het is," laat een vertegenwoordiger van de regering weten.

De strenge waffellapjeswet mag enigszins opmerkelijk genoemd worden. Het paradijsje van de Kim-dynastie zou tot dusver nog steeds geen enkele coronapatiënt binnen zijn landsgrenzen hebben. In de voorbije maanden werden bovendien behoorlijk verregaande restricties ingevoerd. Zo zijn groepsbijeenkomsten al sinds februari streng verboden en moeten Noord-Koreanen die over de grens gewerkt hebben verplicht in quarantaine. 

Hoe het land op nul Covid-19 diagnoses en geen enkel sterfgeval kan zitten, is volgens Kim Yong Un zelf de verdienste van Kim Yong Un met zijn uitstekende corona-preventiebeleid. Volgens de Noord-Koreaanse leider moeten andere landen zijn voorbeeld moeten volgen. Het uit de klauwen lopen van een pandemie is volgens hem vooral te wijten aan een gebrek aan leiderschap.

Deze clean coronasheet wordt door experts ernstig in twijfel getrokken. Al sinds maart bestaan er sterke geruchten dat er wel degelijk Covid-19 in Noord-Korea aanwezig is. Bovendien zou de kans op een ongekende humanitaire ramp vanwege de gebrekkige leefomstandigheden, testcapaciteit, ziekenhuiszorg en voedselvoorziening uiterst groot zijn tijdens een pandemie. 

Het virus wordt volgens Pyongyang echter al maandenlang buiten de deur gehouden door een andere inventieve en orthodoxe corona-aanpak van Kim Yong Un. 

Aantal corona-patiënten: 0; mortaliteitspercentage 100%?

Coronapatiënten zouden volgens geroezemoes vanuit de wandelgangen namelijk direct ter dood veroordeeld worden. Je kan immers niet meer sterven aan Covid-19 als je direct na je positieve testuitslag wegens een andere tragische samenloop van omstandigheden aan je einde komt. 

Een tragische samenloop van omstandigheden wordt ook door critici geschetst. Het Noord-Koreaanse sterftecijfer door corona zou in werkelijkheid 'iedere macabere fantasie te buiten gaan' volgens deserteur Kim Myong, die vroeger een hoge functie vervulde binnen de Noord-Koreaanse overheid. Wat hier precies van klopt, is lastig te verifiëren aangezien Noord-Korea niet bepaald bekendstaat als een land met een voorliefde voor pluriforme mainstream media uit het buitenland en Kim niet opneemt als je hem belt voor een quootje.

De grote leider zelf voelt zich overigens weer kiplekker nadat er in begin mei sterke geruchten waren dat hij zou zijn overleden. Toch dook hij enige weken later weer dartelend op, maar daarvoor moest wel een team gerenommeerde artsen uit China ingevlogen worden om hem op te lappen nadat hij in april 'ernstig ziek' was. 

Noord-Korea is het enige land in Azië waar de coronateller nog altijd op nul staat. Turkmenistan, waar eveneens een 'sterke leider' zetelt, deelt deze eer. Maar dit is ook niet gek aangezien hier een wet is ingevoerd die het volledige bestaan van Covid-19 ontkent. Ondanks het landelijke verbod op coronavirussen, bestelde de regering eerder deze maand wel een behoorlijke lading mondkapjes. 'Om vrouwen te beschermen tegen stofwolken,' luidde de verklaring vanuit Achabad. 

In het zwaargetroffen Colombia zien zwaarbewapende drugskartelleden meer in de Noord-Koreaanse aanpak. Zij gaan alleen nóg een stapje verder. Iedereen die wordt betrapt op het overtreden van de lockdown-regels op straat berecht in gezelschap van een iconisch staaltje Sovjetgeschut

Sport

VIDEO - Remco Evenepoel valt ravijn in tijdens Ronde van Lombardije

Lees verder
DrankDrank

Dennis Schouten LIVE vanaf Kreta voor NieuwNieuws

Buitenland

Sterverslaggever van NieuwNieuws bericht over verder feestende Nederlandse vakantievierders in Chersonissos

Lees verder

Messi en De Jong compleet afgeslacht met Barcelona

Sport

Gevallen grootmacht Barcelona gaat in de Champions League af als een gieter: Bayern München wint met 2-8

Lees verder

Must watch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Gooi de popcorn maar vast in de pan

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Italiaans toeristenkoetspaard zakt tijdens rit door z'n benen

Lees verder

De Jonge 'overviel' Ollongren met plotselinge ophokplicht

Lees verder

Robbie Williams onthult trotse bezitter van 27 wc's te zijn

Lees verder

Verdachte bekent op Bas van Wijk geschoten te hebben

Lees verder

Borstkanker geconstateerd bij presentatrice Linda Hakeboom

Lees verder

Verstappen lijkt Mercedessen te kunnen volgen op racesnelheid

Lees verder

Vijf honden overleden na zwemmen in Brabantse sloten

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Brutale zeehond eist lift naar strand op surfboard

Lees verder

Stimulatiebarbies voor volwassenen vinden gretig aftrek

Lees verder

McAfee-baas gaat op reis, trekt slip op hoofd als 'mondkapje'

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer