NieuwNieuws

Binnenland

Coronapiek leidt tot megadrukte bij teststraten GGD

Toch nog een soort van zomerse Zwarte Zaterdag 

De toename van nieuwe coronapatiënten in de afgelopen week heeft tot grote drukte geleid bij de teststraten. Volgens de GGD is het in meerdere regio's niet meer mogelijk om de tests af te leggen binnen de voorgenomen 24 uur. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat de wachttijden in GGD-regio Zeeland, Brabant-Zuidoost en West-Brabant het langst zijn. 

Dit is ook niet verrassend aangezien het zuidwesten van Nederland de grootste toename is gemeten.
Om de wachttijden te verkorten wordt er van achter de schermen hard gewerkt om de capaciteit te vergroten. In West-Brabant is het Rat Verlegh Stadion in Breda beschikbaar gesteld voor coronatests. 

Maar zelfs het strijdtoneel van een Avondje NAC kon niet voorkomen dat er nog steeds meer teststraten nodig zijn. In de drukste regio's is de wachttijd op sommige locaties momenteel meer dan twee dagen. Volgens de GGD West-Brabant wordt het morgen topdrukte bij de neusswabbalie. 

Van duimendraaien naar drukte

Ook de telefoonlijn naar de GGD staan inmiddels roodgloeiend. De callcenters blijven langer open om alle vragen van bezorgde burgers te kunnen beantwoorden. Deze drukte blijft niet beperkt tot het zuidwesten van het land, maar ook de GGD Utrecht liet op Twitter weten dat ze niet op een houtje zitten te bijten. 

De GGD lijkt een ietwat overvallen door de toestroom van Nederlanders die zich willen testen op Covid-19. GGD-baas Sjaak de Gouw liet aan dagblad Trouw weten verrast te zijn op meerdere vlakken. Zo had hij niet verwacht dat er een nieuwe uitbraak zou komen tijdens zijn vakantie en is het ook intern alle zeilen bijzetten om aan de vraag naar snelle coronatests te kunnen voldoen.

Dit beeld is volledig anders dan begin deze maand. Volgens De Gouw was er toen juist sprake van duimendraaien en verveling in de teststraten. Het coronavirus was 'weg' en de bereidwilligheid van de Nederlanders om zich te laten testen verdween met ongeveer hetzelfde tempo. Inmiddels behoort lanterfanten niet meer tot de mogelijkheden. De Gauw heeft zelfs zijn vakantie moeten onderbreken om op hoog niveau te overleggen over deze onverwachte opleving van Covid-19 met de hiermee gepaarde run op lange wattenstaafjes in neusholtes.

De Gauw laat weten dat hij in september van plan is om wél echt een paar weken erop uit te trekken. Helaas heeft Trouw niet kunnen ontfutselen waar zijn nazomertripje naar toe gaat. Benieuwd hoe het in jouw gemeente uit de klauwen loopt? Check dan onze dagverse gemeentevisual of werp een blik op de onderstaande coronakaart. 

Vooral in Zuidwest-Nederland duiken veel nieuwe coronapatienten op /Jelmer Visser

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: