NieuwNieuws

Algemeen

Coronapiek leidt tot megadrukte bij teststraten GGD

Toch nog een soort van zomerse Zwarte Zaterdag 

De toename van nieuwe coronapatiënten in de afgelopen week heeft tot grote drukte geleid bij de teststraten. Volgens de GGD is het in meerdere regio's niet meer mogelijk om de tests af te leggen binnen de voorgenomen 24 uur. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat de wachttijden in GGD-regio Zeeland, Brabant-Zuidoost en West-Brabant het langst zijn. 

Dit is ook niet verrassend aangezien het zuidwesten van Nederland de grootste toename is gemeten.
Om de wachttijden te verkorten wordt er van achter de schermen hard gewerkt om de capaciteit te vergroten. In West-Brabant is het Rat Verlegh Stadion in Breda beschikbaar gesteld voor coronatests. 

Maar zelfs het strijdtoneel van een Avondje NAC kon niet voorkomen dat er nog steeds meer teststraten nodig zijn. In de drukste regio's is de wachttijd op sommige locaties momenteel meer dan twee dagen. Volgens de GGD West-Brabant wordt het morgen topdrukte bij de neusswabbalie. 

Van duimendraaien naar drukte

Ook de telefoonlijn naar de GGD staan inmiddels roodgloeiend. De callcenters blijven langer open om alle vragen van bezorgde burgers te kunnen beantwoorden. Deze drukte blijft niet beperkt tot het zuidwesten van het land, maar ook de GGD Utrecht liet op Twitter weten dat ze niet op een houtje zitten te bijten. 

De GGD lijkt een ietwat overvallen door de toestroom van Nederlanders die zich willen testen op Covid-19. GGD-baas Sjaak de Gouw liet aan dagblad Trouw weten verrast te zijn op meerdere vlakken. Zo had hij niet verwacht dat er een nieuwe uitbraak zou komen tijdens zijn vakantie en is het ook intern alle zeilen bijzetten om aan de vraag naar snelle coronatests te kunnen voldoen.

Dit beeld is volledig anders dan begin deze maand. Volgens De Gouw was er toen juist sprake van duimendraaien en verveling in de teststraten. Het coronavirus was 'weg' en de bereidwilligheid van de Nederlanders om zich te laten testen verdween met ongeveer hetzelfde tempo. Inmiddels behoort lanterfanten niet meer tot de mogelijkheden. De Gauw heeft zelfs zijn vakantie moeten onderbreken om op hoog niveau te overleggen over deze onverwachte opleving van Covid-19 met de hiermee gepaarde run op lange wattenstaafjes in neusholtes.

De Gauw laat weten dat hij in september van plan is om wél echt een paar weken erop uit te trekken. Helaas heeft Trouw niet kunnen ontfutselen waar zijn nazomertripje naar toe gaat. Benieuwd hoe het in jouw gemeente uit de klauwen loopt? Check dan onze dagverse gemeentevisual of werp een blik op de onderstaande coronakaart. 

Vooral in Zuidwest-Nederland duiken veel nieuwe coronapatienten op /Jelmer Visser

Sport

Ten Hags United binnen 13 seconden op achterstand in FA Cup-finale

Lees verder

Honderden doden bij treinramp India

Algemeen

Twee sneltreinen én goederentrein met elkaar in botsing

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Reizen door universa, wat monsters en een hoop misdaad

Lees verder

Video - VVD'er Mark Rutte vindt 70.000 asielzoekers teveel

Politiek

Premier Mark Rutte houdt zich in dezelfde persconferentie op de vlakte

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vermiste hond na acht maanden weer terug bij baasje

Lees verder

Joost Eerdmans - Beste VVD-leden: ú heeft de sleutel in handen

Lees verder

Vierde Spider-Man-film duurt nog even dankzij staking in Hollywood

Lees verder

Klachtenregen om Heineken-posters: modellen lijken te jong

Lees verder

Coronaverpleger Theodoor V: Ik ben onschuldig

Lees verder

Ook prostituees mogen straks thuiswerken in Utrecht

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bijbel niet meer welkom op basisscholen in Utah

Lees verder

45 zakken met menselijke resten gevonden in Mexicaans ravijn

Lees verder

Man verliest penis bij vuurgevecht met politie

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: