NieuwNieuws

Algemeen

RIVM ziet ineens tóch wel voordelen in dragen van mondkapjes

Na België en Donald Trump lijkt nu ook het RIVM overtuigd! 

Mondkapjes. Werken ze nou wel of niet? Steeds meer landen lijken overstag. Nederland dat tot dusver altijd de poot stijf hield, lijkt nu toch iets meer overtuigd van de voordelen die de smoelboerka's met zich meebrengen. Uit een nieuwe internationale studie blijkt dat mondkapjes in het straatbeeld leidt tot betere naleving van social distancing. 

"Mensen met een mondmasker creëren een afstand naar anderen. Mensen zien een mondmasker en denken: mondmasker, corona: ik houd afstand", aldus een persvoorlichter van het RIVM in een reactie tegen RTL Nieuws. Hierbij zou het niet uitmaken of er gebruik wordt gemaakt van een 'echt' medisch mondkapje of een exemplaar zoals op dit moment in het openbaar vervoer verplicht is in Nederland. 

Deze conclusies van de gedragswetenschappers staan haaks op de eerdere bevindingen van het RIVM. Zij houden al sinds maart vol dat de bekdeksels geen nut zouden hebben en alleen maar voor een gevoel van 'schijnveiligheid' zouden zorgen. Betekent dit boodschappen met een mondkapje per direct? Nee. Zover is het nog niet. 

Volgens minister Grappenhaus van Justitie dat het naleven van de anderhalve meter afstand nog steeds prioriteit heeft. Een eventuele mondkapjeswet zou dit ook nooit kunnen vervangen, benadrukte hij tijdens een speciaal ingelaste persconferentie deze week. Een plicht is voor nu nog niet aan de orde. 

Burgemeester Aboutaleb van 010 en Halsema van 020 zouden in hun steden graag een verplichting op de coronalapjes zien in openbare binnenruimtes. Woensdagavond vertelde de eerstgenoemde dat hij hoopt dat de maatregel snel kan worden ingevoerd indien het aantal besmettingen met Covid-19 blijft stijgen in de komende periode. 

Het artikel gaat onder de tweet verder. 

Hou je mond(kapje)

Door de oplopende getalletjes en de druk vanuit binnen- en buitenland, heeft het kabinetten OMT gevraagd om een nieuw advies op te stellen over het gebruik van hét fashion-accessoire deze zomer.

Nederland was tot dusver nooit overtuigd van de toegevoegde waarde van mondkapjes. Schoorvoetend werd in juni een mondkapjesplicht ingevoerd voor het openbaar vervoer. Maar echt fan was Jaap van Dissel niet van dit beleid. In andere landen zijn ze inmiddels wel heilig overtuigd van de duizenddingendoekjes. 

Groot-Brittannië en België voerden onlangs nog een verscherping voor winkelpanden door. Burgemeester Bart De Wever van Antwerpen ging nog een stap verder door ze ook in winkelstraten te bevelen. Oostenrijk, dat eerder juist de boel versoepelde, is er deze week op teruggekomen. En ook in Frankrijk zijn de gelaatslappen inmiddels verplichte kost in de supermarkt. Dit mochten ondernemers tot deze maand nog zelf bepalen. Wie in deze landen weigert een lapje te dragen, moet gemiddeld rond de 100 euro lappen. Maar het strengst zijn ze in het 'coronavrije' Noord-Korea waar je drie maanden naar een werkkamp gestuurd wordt. 

Nederland is momenteel het enige land in West-Europa is waar je een winkel binnenkomt zonder bakkuslap voor je waffel. (en neus!) Helemaal alleen in Europa staat ons land niet. Ook in Scandinavië zijn ze iets soepeler met hun wetgeving. Maar in landen als Denemarken en Noorwegen geldt er wel een nadrukkelijk advies om ze te dragen in openbare binnenruimtes. Iets dat in Nederland ook niet het geval is. Tsjechië was op 18 maart het eerste EU-land dat een muilsluierwet doorvoerde. 

Hoe het precies zit per land? Dat is nog best complex en verandert bovendien vrij vaak. Check onze NN-mondkapjestabel voor de huidige situatie in tien verschillende landen in tien verschillende situaties. Benieuwd naar de laatste cijfers in jouw gemeente? Scroll dan nog ietsje verder voor de interactieve gemeentetabel met dagverse coronacijfers. 

Nederland heeft inmiddels het meest liberale beklapjesbeleid van de tien landen /Jelmer Visser

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: