NieuwNieuws

Algemeen

Exodus bij Hongaars nieuwsplatform na ontslag hoofdredacteur

Site onlangs overgenomen door rijke Orbán-fan

De Hongaarse actualiteitenwebsite index.hu kan behoorlijk wat vacatures uitschrijven nu een groep van meer dan zeventig verslaggevers en drie adjunct-hoofdredacteuren ontslag namen. Op de werkvloer is grote onvrede over de 'reorganisatie' die onlangs werd doorgevoerd nadat de site afgelopen voorjaar was overgenomen door een aanhanger van president Orbán.

Hierdoor kwam het platform onder een nieuw management te staan dat van plan was om de redactie te reorganiseren. En in Hongaarse media betekent zoiets hetzelfde als 'schrijven wat de regering wil'. Als statement zetten ze hiervoor hun online onafhankelijkheidsmeter op 'discutabel'. Iets wat op weinig waardering kon rekenen bij de nieuwe eigenaar die de hoofdredacteur per direct de laan uitstuurde .

Dit ontslag schoot in het verkeerde keelgat bij veel Index-journalisten die uit solidariteit hebben besloten om eveneens te vertrekken bij het grootste nieuwsplatform van het Centraal-Europese land. De journalisten beschouwen het ontslag als ongewenste bemoeienis over de inhoud en samenstelling van de redactie. Iets wat op voorhand nadrukkelijk werd geëist van de nieuwe eigenaren, weet de NOS

Om deze reden en uit solidariteit van hun ontslagen baas, gaven ze er vandaag de brui aan. Op hun filmkanaal is te zien hoe tientallen van hen het pand verlaten en niet meer van plan zijn om ooit nog terug te komen. 

De vrije mediaban van Orban

Hoewel president Orbán persvrijheid niet expliciet verbiedt, worden veel nieuwsmedia overgenomen door rijke aanhangers die op deze manier vanuit het management invloed zouden willen uitoefenen op de onafhankelijkheid van de journalistiek. Index.hu lijkt hiermee hetzelfde patroon te volgen als andere kritische media die na de overname een veel positiever geluid lieten horen over de Fidesz-partij. Anderen verdwenen plotsklaps uit de lucht.   

Volgens een rapport van EuropeanJournalists zou de Hongaarse regering al sinds 2010 bezig zijn met het opkopen van talloze mediabedrijven. In het rapport valt te lezen dat iemand die minder vriendelijke dingen heeft te tikken over het beleid van het land, wordt bestempeld als een 'landverrader' of 'Hongarijehater'. De onderzoekers zien dit als een bedreiging voor de pluriformiteit en onafhankelijkheid van de nieuwsgaring in het land. 

Onafhankelijke journalistiek bedrijven is volgens meerdere internationale onderzoeken steeds lastiger geworden in Hongarije. Kritische geluiden moeten in toenemende mate onder een pseudoniem werken en kampen met behoorlijk veel tegenwerking vanuit de regering. Dit valt ook terug te zien in de notering van de persvrijheidslijstjes. Hongarije kelderde tussen 2008 en 2020 van de 23ste naar de 89ste plaats op de Press Freedom Index-lijst.  

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: