NieuwNieuws

Algemeen

Stroomt de tweede Coronagolf jouw gemeente binnen?

Check de laatste cijfers bij jou in de buurt met interactieve gemeentetabel 

Is het allemaal volledig uit de klauwen gelopen en stevenen we in Nederland af op hetzelfde scenario als dit voorjaar? Deze week niet, zo concludeert het RIVM in hun wekelijkse Covid-19 update. In het epidemiologisch verslag is te lezen dat de situatie ongeveer hetzelfde is als vorige week: ja, er is sprake van een forse aanwas, maar dit is lang niet overal het geval.

Rotterdam laat in de meest recente cijfers van 28 juli de grootste stijging zien van het land. Niet alleen in 010 zelf, maar ook in omliggende gemeentes duiken veel nieuwe coronapatiënten op. Gevreesd wordt dat dit aantal nog verder toeneemt gezien het aantal studenten dat tijdens feestjes en een beachvolleybaltoernooi besmet raakte. De GGD is op dit moment nog bezig aan een omvangrijk contactonderzoek.

Hoe jouw gemeente ervoor staat? Dat is terug te zien in onze interactieve gemeentetabel. In de eerste kolom staat het absolute aantal nieuwe gevallen sinds 1 juli en de tweede kolom laat de stijging per 100.000 inwoners zien sinds begin deze maand. 

De recente toename is terug te vinden in de derde kolom met de ontwikkelingen tussen 25 en 28 juli. Door trendlijn rechts wordt inzichtelijk hoe deze stijging zich verhoudt met de vierdaagse stijgingen in de rest van juli. 

Wilde westen VS ongemoeide oosten

Niet overal is de situatie zorgelijk: ten oosten van de lijn Amsterdam, Amersfoort, Eindhoven is ook op dit moment nauwelijks sprake van een tweede golf op enkele lokale haarden na. Check hiervoor onze nieuwste vierdaagse kaart van de periode 24 t/m 27 juli.  

Uit het wekelijkse epidemiologische verslag van het RIVM blijkt dat er de afgelopen week meer dan 100.000 tests zijn uitgevoerd. Dit maakt 'week 30' de drukste tot nu toe voor de teststraten van de GGD. Uit 1% van deze tests kwam een positief resultaat naar boven, dit is hetzelfde percentage als vorige week.

Hiermee blijft het percentage gelijk aan die van twee weken geleden. Nederland voldoet hiermee nipt aan de normen van de WHO. Volgens de gezondheidsorganisatie voert een land genoeg tests uit indien het aantal positieve gevallen op 1% of lager zit. 

Vooral in het zuidwesten van het land kreeg de GGD te maken met behoorlijk wat testverzoeken. Hierdoor kon de beloofde termijn van 24 uur niet overal nagekomen worden. GGD's in regio's die het rustiger hebben, springen nu bij in de piekgebieden zoals Rijnmond en Zeeland. 

In het weekrapport van het RIVM valt verder te lezen hoe groot de toename per 100.000 inwoners per provincie was. De provincies Zuid-Holland en Zeeland lieten met 27,6 en 22,4 de grootste verschillen zien. Hier kregen tussen 14 en 28 juli respectievelijk 1.024 en 86 personen een slechtnieuwsgesprek van de GGD. Soortgelijke slechtnieuwsgesprekken waren er het minst in Flevoland, Overijssel, Gelderland, Limburg en de drie noordelijke provincies.

Nederland versus de rest van Europa?

In nagenoeg geheel West-Europa lijkt de tweede golf te zijn begonnen. Grote zorgen zijn er bijvoorbeeld in Antwerpen waar de toename in twee weken tijd boven de 50 per 100.000 inwoners uitkwam. Hier zijn zeer ingrijpende restricties doorgevoerd zoals een avondklok, een nadrukkelijk verbod op 'funshopping', sluiting van sportscholen en een mondkapjesplicht voor iedere plek waar de anderhalve meter niet gewaarborgd kan worden.

Het reisadvies voor Antwerpen door Buitenlandse Zaken voor alsnog niet aangescherpt. Waar dit wel het geval is, is voor onder meer Catalonië in Spanje. Hier nam het aantal Covid-19 besmettingen in 14 dagen tijd met bijna 6.000 personen, dit komt neer met op een tweeweekse stijging van 117,7 per 100.000 inwoners, zo'n tien keer meer dan het Nederlandse gemiddelde. 

Ook in de aangrenzende regio's Aragón, Navarre en Baskenland zijn zeer alarmerende groeicijfers gemeten. Het reisadvies is voor een aantal plekken in Spanje dan ook aangescherpt tot code oranje. De haard in Noord-Spanje is hiermee samen met die in de Balkanlanden op dit moment de snelstgroeiende van Europa. Ook in Frankrijk, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Tsjechië is een tweede golf al zichtbaar. 

Meer weten over de coronagolf op Europees niveau met kaarten, duiding en analyse? Dat is te lezen bij Innovation Origins in het wekelijkse verslag op internationaal niveau met dezelfde redacteur van dienst. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: