NieuwNieuws

Algemeen

Waar in Europa hangt code oranje nog meer in de lucht?

BuZa knalde Barcelona, Kroatië en Antwerpen op oranje. Waar kan je nog wel heen?

Met het recente strengere oranje reisadvies in Antwerpen, is de gelijknamige provincie van de grootste stad van Vlaanderen al de zoveelste op rij waar vakantietripjes door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden worden. Ook voor het hele land Kroatië en meerdere regio's in het noordoosten van Spanje, waaronder Barcelona, is in de voorbije week een negatief reisadvies afgekondigd. 

Voor het Britse Leicester, de Portugese hoofdstad Lissabon, Luxemburg, Zweden, Ierland en de Balkanlanden was dit al langer het geval. In heel Europa is het coronavirus bezig aan een behoorlijke opleving. Tussen 17 en 24 juli kregen meerdere Europese vakantiebestemmingen te kampen met stijgingen die sinds dit voorjaar niet meer zijn voorgekomen. 

Vakantie valt volgens BuZa niet onder de noemer 'noodzakelijk'. En dit heeft vooral gevolgen voor Nederlandse toeristen die tijdens hun vakantie in moeilijkheden komen aangezien reisverzekeringen niet hoeven uit te keren bij een oranje kleur op de BuZa-kaart. Rode reisadvieze, waarbij alle reizen afgeraden worden, gelden alleen maar voor oorlogsgebieden zoals in Syrië, Somalië en Jemen.

Toch lijkt er een trend zichtbaar in aangescherpte reisadviezen. In de volgende alinea volgen aantal andere populaire vakantiebestemmingen in Europa die zomaar de volgende kunnen zijn. 

Het artikel gaat onder de kaart verder. 

Oranje coronawolken in Parijs, Praag en Wenen

Vanwege de ontwikkelingen die elkaar in rap tempo opvolgen, is niet uit te sluiten dat meer reisadviezen worden aangescherpt. Ook in de Tsjechische hoofdstad Praag nam het aantal Covid-19-patiënten vorige week toe met 18,9 personen per 100.000 inwoners. Voor België was deze stijging vandaag al aanleiding om alle niet-essentiële reizen te ontraden.

In Nederland is Zuid-Holland de provincie die het meest te kampen kreeg met de tweede golf, hier werd een stijging 14 nieuwe coronadiagnoses per 100.000 inwoners genoteerd in de voorbije week. 

Ook in Íle de France, waar Parijs onder valt is een toename van 15,5 Covid-19 gevallen per 100.000 inwoners gemeld tussen 17 en 24 juli. De Oostenrijkse hoofdstad Wenen zit met een toename van 14,4 nipt boven de stijging in Zuid-Holland. Het Zwitserse Genéve noteerde vorige week op een toename van 37,8 per 100.000 hoofden van de bevolking. Voor deze regio's is nog geen code oranje afgegeven. 

Hieronder is de volledige lijst met landsdelen binnen de EU waar de corona-aanwas per capita tussen 17 en 24 juli het grootst was. 

Scroll voor bestemmingen zonder coronagevaar nog verder omlaag...

De relatief zwaarst getroffen regio's in Europa /Jelmer Visser

Veilig zeilen in Friesland of hipstercitytrip naar Berlijn

Toch is het niet overal alle hens aan dek met oplaaiende coronahaarden. Een aantal landen is juist behoorlijk ongeschonden door het jaar gekomen als het om corona gaat. In Griekenland, Hongarije, Slowakije en de Baltische Staten is eigenlijk nooit echt sprake geweest van een eerste golf, laat staan een tweede. 

Een aantal andere plekken waar je niet angstig hoeft op te kijken bij ieder verdacht kuchje zijn te vinden in het oosten van Duitsland, het zuidwesten van Frankrijk, de binnenlanden van Denemarken, Noorwegen en Finland. Voor de zonaanbidders is het zuiden van Italië, Cyprus en Malta betrekkelijk veilig. 

Berlijn, Helsinki en Oslo lijken op dit moment de veiligste citytrips van deze zomer. Helemaal zorgeloos zal het verblijf echter nooit helemaal worden aangezien de situatie in landen binnen een paar dagen van 'niets aan de hand' naar code rood kan omslaan.

Liever op vakantie in eigen land? Dan lijken een zeiltripje op de Friese Meren, een bungalow op een Waddeneiland of kamperen bij de communisten in Noordoost-Groningen de beste optie. Hieronder is de Europese tabel met gebiedsdelen te zien waar het momenteel allemaal wel meevalt met die pandemie.  

Meer informatie over de situatie in Nederland is te zien in de Nieuwnieuws-gemeentetabel en de vierdaagse kaart.

Geen grote coronazorgen voor deze landsdelen /Jelmer Visser

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: