NieuwNieuws Beta

Binnenland

Sterkste etmaalstijging van coronabesmettingen sinds 21 mei

Check onze dagverse datatabel voor de cijfers in jouw buurt

Computer Computer

In de voorbije 24 uur werden in totaal 247 Nederlanders gediagnosticeerd met het coronavirus. Hiermee komt het totale aantal landgenoten dat in de systemen van het RIVM als 'besmet' staat geregistreerd op 53.621 uit. Sinds de tweede week van juli is het virus bezig aan een opmars. Hiermee komt een einde aan de 'rustige' maand juli waarin de GGD vrij weinig te doen had.

Niet overal is deze nieuwe golf merkbaar. De zomerse coronahaarden lijken zich vooral op het zuidwesten van het land te focussen en dan in het bijzonder rond de regio Rijnmond. Toch is het niet alleen daar raak. Ook in Zeeland, West-Brabant en rond Amsterdam komen oplevingen voor die we al een aantal maanden niet gezien hebben.

Aangezien dagstanden nogal grillig en absolute aantallen nagenoeg onbruikbaar zijn, maken wij gebruik van de voortschrijdende stijgingen per 100.000 inwoners uitgesmeerd over een periode van vier dagen. Op basis van deze data wordt de trendlijn rechts in de onderstaande tabel bepaald. In de derde kolom zie je bovendien de relatieve stijging in de voorbije vier dagen. Zo weet je of de haard aanwakkert of juist uitdooft. 

Via onze gemeentetabel is de situatie in iedere gemeente op te vragen.

Coronahaarden in Zuidwest-Nederland

Het Noord-Hollandse Oostzaan is op dit moment de twijfelachtige coronakoploper op basis van de data van 26 t/m 29 juli. Hier nam het aantal Covid-19-besmettingen met 30,8 per 100.000 inwoners toe, maar gezien het lage inwonertal lijkt een totaal van drie besmettingen daar al vrij snel behoorlijk fors. Als het tot deze drie pechvogels beperkt blijft, is hier voor alsnog weinig aan de hand. 

Dit is een ander verhaal in Goes, Rotterdam en Breda waar in de afgelopen vier dagen respectievelijk 28,9, 27,5 en 24,4 besmettingen per 100.000 hoofden opdoken. Deze stijging is eveneens merkbaar in omliggende gemeenten, dit kan wijzen op een coronacluster in de regio. Iets waar in Rotterdam al ernstig rekening mee wordt gehouden.

Zeven van de tien gemeenten met de grootste stijging in vier dagen liggen in Zuid-Holland. Maar ook rond Amsterdam duiken in de laatste dagen van juli relatief veel corona-diagnoses op. Ten oosten van de lijn Amsterdam, Amersfoort, Eindhoven is daarentegen uiterst weinig aan de hand.

Friesland is op dit moment de 'veiligste' provincie, hier werden in veertien dagen tijd slechts tien nieuwe coronavirusbesmettingen gemeld. In Groningen is dit aantal niet op twee handen meer te tellen, maar is er met 13 stuks ook weinig reden voor grote zorgen. 

Ook in Flevoland en Drenthe is met een toename van vijftien vastgestelde diagnoses sinds 15 juli, niet bepaald sprake van een tweede Covidgolf. Dit in tegenstelling tot de provincie Zuid-Holland, waar dit aantal uitkwam op 1.068. En ja, Zuid-Holland heeft inderdaad wel iets meer inwoners dan Friesland, maar niet 106 maal zoveel. De volledige lijst van provincies is hieronder te zien. 

Binnenland

Coca-Cola hangt levensgrote advertentie over toerisme op in Amsterdam, bewoners WOEST

Lees verder
DrankDrank

Gemeentetabel: Nederland passeert 60.000 corona-diagnoses

Binnenland

Benieuwd naar de zomerse viruspiek in jouw buurt? Check onze dagverse gemeentetabel.

Lees verder

Record: zeven tropische dagen achter elkaar

Binnenland

Een dag geen record, is een dag niet gezweet

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Supermarkt moet twee weken dicht na overtreden corona-regels

Lees verder

Speler FC Barcelona besmet met coronavirus

Lees verder

Verdachte ontsnapt door zwemtocht in Maas

Lees verder

Max Verstappen broedt al op nieuwe geintjes op de radio

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Belg omgekomen door WO2-bom die hij zelf liet afgaan

Lees verder

Man krijgt boete voor ontvluchten wippende huisgenoot

Lees verder

Bibliotheekboeken 36 jaar te laat ingeleverd bij Groninger bieb

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer