NieuwNieuws

Algemeen

Sterkste etmaalstijging van coronabesmettingen sinds 21 mei

Check onze dagverse datatabel voor de cijfers in jouw buurt

In de voorbije 24 uur werden in totaal 247 Nederlanders gediagnosticeerd met het coronavirus. Hiermee komt het totale aantal landgenoten dat in de systemen van het RIVM als 'besmet' staat geregistreerd op 53.621 uit. Sinds de tweede week van juli is het virus bezig aan een opmars. Hiermee komt een einde aan de 'rustige' maand juli waarin de GGD vrij weinig te doen had.

Niet overal is deze nieuwe golf merkbaar. De zomerse coronahaarden lijken zich vooral op het zuidwesten van het land te focussen en dan in het bijzonder rond de regio Rijnmond. Toch is het niet alleen daar raak. Ook in Zeeland, West-Brabant en rond Amsterdam komen oplevingen voor die we al een aantal maanden niet gezien hebben.

Aangezien dagstanden nogal grillig en absolute aantallen nagenoeg onbruikbaar zijn, maken wij gebruik van de voortschrijdende stijgingen per 100.000 inwoners uitgesmeerd over een periode van vier dagen. Op basis van deze data wordt de trendlijn rechts in de onderstaande tabel bepaald. In de derde kolom zie je bovendien de relatieve stijging in de voorbije vier dagen. Zo weet je of de haard aanwakkert of juist uitdooft. 

Via onze gemeentetabel is de situatie in iedere gemeente op te vragen.

Coronahaarden in Zuidwest-Nederland

Het Noord-Hollandse Oostzaan is op dit moment de twijfelachtige coronakoploper op basis van de data van 26 t/m 29 juli. Hier nam het aantal Covid-19-besmettingen met 30,8 per 100.000 inwoners toe, maar gezien het lage inwonertal lijkt een totaal van drie besmettingen daar al vrij snel behoorlijk fors. Als het tot deze drie pechvogels beperkt blijft, is hier voor alsnog weinig aan de hand. 

Dit is een ander verhaal in Goes, Rotterdam en Breda waar in de afgelopen vier dagen respectievelijk 28,9, 27,5 en 24,4 besmettingen per 100.000 hoofden opdoken. Deze stijging is eveneens merkbaar in omliggende gemeenten, dit kan wijzen op een coronacluster in de regio. Iets waar in Rotterdam al ernstig rekening mee wordt gehouden.

Zeven van de tien gemeenten met de grootste stijging in vier dagen liggen in Zuid-Holland. Maar ook rond Amsterdam duiken in de laatste dagen van juli relatief veel corona-diagnoses op. Ten oosten van de lijn Amsterdam, Amersfoort, Eindhoven is daarentegen uiterst weinig aan de hand.

Friesland is op dit moment de 'veiligste' provincie, hier werden in veertien dagen tijd slechts tien nieuwe coronavirusbesmettingen gemeld. In Groningen is dit aantal niet op twee handen meer te tellen, maar is er met 13 stuks ook weinig reden voor grote zorgen. 

Ook in Flevoland en Drenthe is met een toename van vijftien vastgestelde diagnoses sinds 15 juli, niet bepaald sprake van een tweede Covidgolf. Dit in tegenstelling tot de provincie Zuid-Holland, waar dit aantal uitkwam op 1.068. En ja, Zuid-Holland heeft inderdaad wel iets meer inwoners dan Friesland, maar niet 106 maal zoveel. De volledige lijst van provincies is hieronder te zien. 

Politiek

Collegewatch - Vrouwen aan de macht in Utrecht, omstreden Jos van Rey terug in Roermond

Lees verder

Sport

Koen Bouwman eerste Nederlandse winnaar van bergklassement in Giro

Lees verder

Wachtgeldwatch - Driekwart oud-ministers Rutte III heeft geen werk

Politiek

'Werkgevers weten niet wat een minister doet of kan'

Lees verder

Leclerc crasht NIET in FP1 #MonacoGP

Sport

Sterker nog: hij is de snelste

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vacature: school op bijna verlaten Schots eiland zoekt docent

Lees verder

Raadslid vergeet videovergadering op mute te zetten voor het schelden

Lees verder

Vrouw doodgereden, bestuurder rijdt door

Lees verder

Nederlander in Torremolinos doodgestoken na wedstrijd Feyenoord

Lees verder

Jude Law te zien in nieuwe Star Wars-serie

Lees verder

Amsterdammer woedend om laadpaalklevende Tesla-rijder

Lees verder

Ook flitsbezorger Getir ontslaat duizenden mensen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bakstenen met verdachte inhoud: politie vindt 100 pallets met drugsstenen

Lees verder

Amerikanen gearresteerd voor illegaal vervoeren van compleet huis

Lees verder

Ram veroordeeld tot drie jaar cel na bloeddorstige moord

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: