NieuwNieuws Beta

Binnenland

Nederland voert geen nationale mondkapjesplicht in

Veiligheidsregio's krijgen de ruimte om te experimenteren met maatregelen

Computer Computer

De toenemende aantallen van coronabesmettingen in Nederland, is voor de regering geen aanleiding om over te gaan op een landelijke mondkapjesplicht. Dit maakten voorzitter van de Veiligheidsberaad Hubert Bruls en minister Tamara van Ark vanavond bekend tijdens een speciaal ingelaste persconferentie.

Vanwege de recente toename in het aantal coronabesmettingen, is er door meerdere burgemeesters op aangedrongen om aan tafel te gaan over nieuwe maatregelen. Het belangrijkste agendapunt was het al dan niet invoeren van mondkapjes voor overdekte openbare ruimtes. Na uren overleg is hier een typisch Nederlandse oplossing uitgerold: nee, er komt geen nationale plicht, maar individuele veiligheidsregio's krijgen wel de vrijheid om te 'experimenteren' met restricties op regionaal niveau.

Omdat het verschil in toename tussen verschillende delen van het land zo enorm uiteen loopt is een nationale lockdown voor alsnog uitgesloten. Nederland wil met maatwerk de coronagolf proberen in te dammen. Burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls liet weten dat met nieuwe wetgeving meer mogelijkheden komen om dusdanig beleid op regieniveau door te voeren. 

In de regio's West-Brabant, Rotterdam en Amsterdam, waar de afgelopen twee weken relatief veel nieuwe Covid-19-besmettingen bij kwamen, lijkt de kans op zo'n 'experiment' het grootst. Hierover wordt vermoedelijk in de komende dagen meer bekend gemaakt.  

De toename per provincie in de afgelopen twee weken /Jelmer Visser

Van Dissel nog steeds geen mondkapjesfan

RIVM-baas Jaap van Dissel heeft tijdens de persconferentie opnieuw benadrukt dat de wetenschappelijke ondersteuning over de werkzaamheid van gezichtsbedekking bij Covid-19 ontbreekt. Hoewel de medische noodzaak wordt betwist, staat het RIVM wel open voor een experiment in het kader van gedragsbeïnvloeding. 

Volgens een literatuurstudie zouden mondkapjes in het straatbeeld ertoe leiden dat mensen zich beter houden aan de afstandsregels. Voor dit experiment is nu groen licht gegeven na een verzoek van de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. In deze steden is de kans op regionaal experiment om gedrag te beïnvloeden dan ook het grootst. 

Volgens het kabinet en het RIVM blijft de anderhalve meter afstand nog steeds het belangrijkste wapen om de coronaviruspandemie een halt toe te roepen. Net zoals minister Grappenhaus vorige week vertelde, werd er woensdagavond opnieuw op aangedrongen deze regels door iedereen moeten worden nageleefd. Ook riepen ze mensen met verkoudheidsklachten opnieuw op om thuis te blijven.

Tijdens de persconferentie is verder geen nieuw beleid aangekondigd of maatregelen die niet al eerder van kracht waren. Nederland blijft een van de weinige landen in Europa waar je een winkel binnen kunt lopen zonder mondkapje op. Hoe het precies zit met de regels per land? Dat is hieronder te zien. 

DrankDrank

Record: zeven tropische dagen achter elkaar

Binnenland

Een dag geen record, is een dag niet gezweet

Lees verder

Supermarkt moet twee weken dicht na overtreden corona-regels

Binnenland

Twentse supermarktmeneer woedend op 'pipo's van de veiligheidsregio'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Speler FC Barcelona besmet met coronavirus

Lees verder

Verdachte ontsnapt door zwemtocht in Maas

Lees verder

Max Verstappen broedt al op nieuwe geintjes op de radio

Lees verder

Xbox Series X lanceert begin november

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Belg omgekomen door WO2-bom die hij zelf liet afgaan

Lees verder

Man krijgt boete voor ontvluchten wippende huisgenoot

Lees verder

Bibliotheekboeken 36 jaar te laat ingeleverd bij Groninger bieb

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer