NieuwNieuws Beta

Binnenland

Steeds grotere verschillen tussen coronabesmettingen per regio

Tweedeling in Nederland op de lijn Amsterdam-Amersfoort-Eindhoven

Computer Computer

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is wederom verder opgelopen. In de afgelopen 24 uur kregen 342 mensen een telefoontje met een slecht nieuws van de GGD. Hiermee komt het totale aantal Covid-19 infecties uit op 53.963 en is de etmaalstijging de grootste sinds 7 mei toen er 455 diagnoses binnen een etmaal gemeld werden door het RIVM.

Toch zijn de verschillen tussen onderlinge regio's enorm. Zuid-Holland lijkt het grootste slachtoffer te zijn van deze nieuwe piek. Ook in Zeeland, Noord-Holland en West-Brabant zitten de groeicijfers ver boven het landelijke gemiddelde. Ten oosten van de lijn Amsterdam, Amersfoort, Eindhoven is juist bijzonder weinig aan de hand.

De situatie in jouw gemeente is te zien in onze interactieve datatabel met daarin de stijging van de afgelopen veertien dagen in de eerste twee kolommen en de meest recente aanwas van de afgelopen vier dagen in de derde kolom. Aan de hand de trendlijn is te zien of het aantal in jouw buurt aan het stijgen is of juist niet. 

Voor de context: in Duitsland wordt een stijging van meer dan 50 per 100.000 inwoners in twee weken gezien een grenswaarde die leidt tot het invoeren van regionale restricties.  

Wilde westen versus onbewogen oosten

In de afgelopen vier dagen noteerde de gemeente Goes, waar de haard eerder iets leek uit te doven, relatief de meeste nieuwe coronabesmettingen. De derde stad van Zeeland ging van 131 naar 142 besmettingen, dat komt neer op een toename van 34,1 per 100.000 inwoners.   

De twijfelachtige tweede stek is voor Rotterdam, waar ook in absolute hoeveelheden de meeste nieuwe coronapatiënten van het land zijn geteld. Met 167 nieuwe infecties tussen 27 en 30 juli mag 010 zichzelf inmiddels een behoorlijke haard noemen. Maar het is niet alleen raak in 010. In de gehele regio Rijnmond en ook in Haaglanden en rond Dordrecht is er sprake van een snelle toename in de laatste weken van juli. 

Ook elders in het land is de stijging merkbaar. De afgelopen dagen lijkt vooral rond Amsterdam een stijging merkbaar te zijn. Niet alleen de stad zelf maar ook omliggende gemeenten als Zandvoort, Oostzaan, Weesp en Haarlemmermeer noteren fors hogere diagnosecijfers. Ook rond Breda en op het schiereiland Beveland lijkt enige voorzichtigheid geen overbodige luxe.

Op provincieniveau is Zuid-Holland momenteel de 'koploper'. In twee weken tijd steeg het aantal nieuwe besmettingen daar met 1.196 personen, dit komt neer op 32,25 per 100.000 inwoners. Friesland heeft in twee weken tijd slechts negen nieuwe patiënten geregistreerd en ook in Groningen, Overijssel, Gelderland, Limburg en Drenthe lijkt een zomerse coronagolf compleet niet aan de orde te zijn. In de update van morgen komt een nieuwe versie van de Nieuwnieuws-vierdagenkaart van Nederland. De vorige, met daarin de periode 24 t/m 27 juli is onder de provincietabel in dit artikel te zien. 

DrankDrank

Wetenschappers vinden lifehack om nieuwe taal te leren

Buitenland

Nieuw apparaat helpt je hersenen een handje

Lees verder

Wereldburger Nicolette van Dam geschoffeerd door zwijgende chef

Glamorama

"Hoor je wel wat ik zeg? Je spreekt toch wel Chinees?!" 

Lees verder

Ricky Gervais helemaal klaar met cancelcultuur

Glamorama

'Niet cool om te zorgen dat iemand ontslagen wordt'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Max Verstappen derde in eerste vrije training

Lees verder

Geen contactonderzoeken meer in Amsterdam

Lees verder

Amerikanen krijgen eigen Eurovisie Songfestival

Lees verder

Parkeerplaatsen bij stranden vol, nog heel veel file

Lees verder

Dikke straf voor Racing Point voor kopiëren Mercedes

Lees verder

Man komt om bij maken van guacamole

Lees verder

Vier Amerikanen dood na drinken handdesinfectie

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man koopt Porsche met zelfgemaakte cheque

Lees verder

Iedereen boos op Audi vanwege meisje met banaan

Lees verder

Steekpartij bij ruzie over ruften in taxi

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer