NieuwNieuws

Binnenland

Corona in kaart: wilde westen VS ordentelijke oosten

Covid-19 HAAT de verstikkende monocultuur van de periferie

In de afgelopen 24 uur zijn er wederom meer coronabesmettingen binnengekomen in de data van het RIVM. Sinds gisteren kregen 342 landgenoten te horen dat ze twee weken binnen moeten blijven van de GGD. Dit is opnieuw een toename ten opzichte van de rest van de week.

De zomerse coronagolf is ook goed zichtbaar op de nieuwste editie van de Nieuwnieuws-coronakaart die de toename per 100.000 inwoners visualiseert in de afgelopen vier dagen. Ten oosten van de lijn Amersfoort, Den Bosch, Eindhoven is nog steeds weinig te merken van een nieuwe piek. Ook ten noorden van Alkmaar is het voor alsnog erg rustig met nieuwe coronadiagnoses.

Dit is wel anders in het westen van het land waar Rotterdam op dit moment de twijfelachtige coronakoploper is van Nederland. In 010 werden 183 mensen tussen 28 en 31 juli gediagnosticeerd met het coronavirus, dit komt neer op 35,5 besmettingen per 100.000 inwoners. Ook de rest van de Randstad, Zeeland en West-Brabant lijken mee te stijgen.  

De duizenden nieuwe diagnoses in de laatste twee weken van juli, hebben (nog) niet geresulteerd in meer ziekenhuisopnames of overledenen. Hoe dat precies komt, legde RTL Nieuws onlangs keurig uit. Op de kaarten van Nederland zijn de oplopende diagnose-aantallen goed zichtbaar. 

Het artikel gaat onder de kaarten verder. 

Let op de lijn Amersfoort, Den Bosch, Eindhoven /Jelmer Visser

Vergelijking met vorige kaart

Slide de kaart naar links voor een vergelijking met dezelfde vorige kaart van 24 t/m 27 juli. Wil je de kaarten van de voorbije vier weken zien? Klik dan op deze link voor de voltallige set vanaf 4 juli. 

Meneer de burgemeester bepaalt in België

Net als bij elke andere coronahaard op aarde, is niet elk gebied even zwaar getroffen. De verschillen in Nederland in de afgelopen twee weken zijn desalniettemin behoorlijk fors te noemen. Aangezien Nederland het fenomeen 'alarmwaarde' niet kent bij toenames per 100.000 inwoners, moet er voor duiding over de grens gekeken worden. 

Op een nieuwe totale lock-down van het hele land zit immers helemaal niemand op te wachten. In België, waar coronamaatregelen per gemeente kunnen worden beslist, geldt een alarmwaarde van minstens 20 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een gemeente in 7 dagen. Als deze grens overschreden wordt dan moeten burgemeesters aan de bak om de cijfers terug te brengen. Hoe erg het mis is daar? Behoorlijk

Op deze kaart worden de stijgingen per vier dagen gevisualiseerd, indien een gemeente paars kleurt kan je er vanuit gaan dat dit in België gezien zou worden als een probleem. Waarom wij met vier dagen werken? Omdat dit de recente stijgingen beter in kaart brengt dan een zevendaags moyenne zonder dat het direct een grillige dagkoers is.

Als het Belgische gemeentebeleid in Nederland zou gelden, dan zouden 22 gemeenten boven de kritieke alarmwaarde van 20 nieuwe per 100.000 in de voorbije week zitten. Welke gemeenten dat zijn, is in de onderstaande tabel te zien. 

Duitse degelijkheid in de coronastrijd

Duitsland, dat de coronacrisis iets gecentraliceerder aanpakt, heeft het land opgedeeld in districten van allemaal ongeveer 100.000 inwoners (behalve grote steden). Indien een toename in twee weken meer dan 50 per 100.000 bedraagt, dan wordt er door de autoriteiten ingegrepen. 

Dit kan met sluitingen van horeca, winkels of andere openbare gebouwen. Maar ook met mondkapjesverplichtingen op meer locaties of strengere handhaving van de afstandsregels. Nederland kent een soortgelijke indeling met veiligheidsregio's. Maar in tegenstelling tot onze oosterburen, hebben wij geen deelstaten die bevoegdheden hebben om eigen beleid door te voeren.

Nederland zit hiermee een beetje tussen België en Duitsland in wat betreft regiobeleid. Duitsland noteerde overigens een veel lagere toename per capita dan België (en Nederland).

De 'Duitse' grenswaardes zijn in de tweede kolom van onze interactieve gemeentetabel te bekijken in de tweede kolom. Let wel: Nederlandse gemeenten zijn qua inwonertal doorgaans een stuk kleiner dan 100.000 inwoners dus dit kan het beeld enigszins vertekenen. De gemeenten Rotterdam (83,2) en Breda (53,2), die ruim boven die 100.000 zitten, zouden in Duitsland echter wel te maken krijgen met extra restricties.

Check hieronder de situatie in je eigen gemeente. 

CNN: Het was kantje boord voor Donald Trump toen hij corona kreeg

Buitenland

'The President was in danger of dying'

Lees verder

Rechterhand Ridouan Taghi uitgeleverd

Binnenland

Saïd R. werd opgepakt in Colombia

Lees verder

André Hazes en Sarah zetten relatie op pauze

Glamorama

En weten niet hoe lang dat gaat duren

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Joodse organisaties dagen Thierry Baudet voor de rechter om oorlogs-tweets

Lees verder

Kerstpakket - Formatie is rond voor de Kerst

Lees verder

Kamil E. en Delano G. langer vast als verdachten moord Peter R. de Vries

Lees verder

Het paleis deelt mede - Foto's van de Prinses van Oranje (morgen 18 jaar oud!)

Lees verder

Video - Sylvana Simons (BIJ1) krijgt op haar sodemieter tijdens emancipatiedebat

Lees verder

Video. Keeper Jensen scoort prachtige eigen goal

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bordeel biedt half uurtje met dames bij vaccinatie

Lees verder

Belgische kerk reinigt altaar met wijwater en gebed na seksvideo

Lees verder

Celstraf dreigt voor blotebillenfoto Russisch model

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: