NieuwNieuws

Algemeen

Risicotoeristen hoeven geen twee weken verplicht in thuisisolatie

Vrijblijvende vrijwilligheid en nadrukkelijke adviezen als wapen tegen corona! 

Nu het ene na het andere vakantieland van geel naar oranje springt op de kaartjes van Buitenlandse Zaken, moet de Nederlandse regering knopen doorhakken. Wel of geen twee weken verplichte thuis-isolatie bij aankomst? Dat was de vraag waar de regering vrijdag een antwoord op zocht. Het antwoord: nee.

Maar! Toch is het kabinet wel van plan om teruggekeerde mensen uit oranje risicolanden beter voor te lichten over het belang van een thuis-isolatie zodat de reizigers geprikkeld worden om hun verantwoordelijkheid te nemen en gezonde verstand te gebruiken. De GGD, die de plannen moet gaan uitvoeren, zou bijvoorbeeld steekproefsgewijs met terugkeerders kunnen bellen om vrijblijvend te vragen of ze zich een beetje vermaken tijdens hun 14 dagen thuisvakantie.

Met passagierslijsten moet bovendien inzichtelijk worden gemaakt wie er precies in de oranje (of rode) landen is geweest en dus een bovengemiddeld groot risico vormt om Covid-19 bij zich te dragen. Toch loopt ook dit stuk tegen juridische beperkingen, meldt de NOS. Iemand onvoorwaardelijk twee weken huisarrest opleggen terwijl niet zeker is of dit wel nodig is vanwege de volksgezondheid, kan volgens de Nederlandse wet niet zomaar. 

Het kabinet doet bovendien een beroep op scholen en werkgevers om teruggekeerde vakantiegangers erop te attenderen dat het wellicht handig is om jezelf twee weken eenzame opsluiting te geven na een vakantie in een risicogebied.

Het verhaal gaat onder de BuZa-kaart verder.

Nadrukkelijke adviezen en vrijblijvende vrijwilligheid

De lijst met oranje risicogebieden, waar het virus vrij rap om zich heenslaat, wordt langer en langer. De meest recente toevoeging is de Vlaamse provincie Antwerpen. Eerder werden al onder meer Barcelona, Leicester, Lissabon en Kroatië van geel naar oranje gezet. Landen als Zweden, Verenigde Staten en China worden al sinds dit voorjaar als risicoland beschouwd. 

Het Outbreak Management Team had om een verplichte variant op de thuisisolatie aangedrongen voor reizigers uit een Covid-19-bestemming. Dit zou volgens de experts een belangrijk wapen zijn om de pandemie in eigen land onder controle te kunnen houden. In het voorjaar was een groot deel van de coronapiek te wijten aan wintersporters die bij thuiskomst Covid-kuch hadden opgelopen na een verblijf in Italië, Zwitserland of Oostenrijk.

Ondanks de juridische bezwaren, ziet het kabinet wel het nut in van zelfisolatie. Om mensen er zelf toe te bewegen dit ook daadwerkelijk in acht te laten nemen moet hier meer aandacht op worden gevestigd. De Leerplicht zou bovendien minder streng moeten optreden indien een scholier thuisblijft. Minister Kajsa Ollongren geeft eind augustus volgens een woordvoerder het goede voorbeeld door zichzelf na een noodzakelijke familietrip naar Zweden twee weken thuisvakantie te gunnen. 

Ook een vergelijkbaar plan om passagiers op Schiphol een verplichte coronatest te laten doen, lijkt 'm niet te worden. Wel wil de regering inventariseren of het mogelijk is om op Schiphol een teststraat in te richten. Zo zouden reizigers die bij aankomst vrijwillig een forse wattenstaaf in hun neus willen, eventueel gecheckt kunnen worden.

Wil jij geen vrijblijvende telefoontjes van de GGD ontvangen of vrijwillige coronatests afleggen? Check dan ons topic over veilige bestemmingen en de grootste kanshebbers om binnenkort op de 'oranje-lijst' te komen. 

Deze week werd bekend dat een mondkapjesverplichting voor Nederland eveneens vrij lastig te realiseren is. Toch zijn de maskers inmiddels wel voor winkelstraten in Amsterdam en Rotterdam een moetje. Hoe zat dat ook alweer per land? Check hieronder de Nieuwnieuws-mondkapjesvisual. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: