NieuwNieuws Beta

Glamorama

Sander Schimmelpenninck met de dood bedreigd na uitspraak over Alexia

Hij noemde haar 'de lekkerste' van de drie prinsessen


Computer Computer

Op1-Presentator Sander Schimmelpenninck zegt met de dood bedreigd te worden naar aanleiding van een uitspraak die hij deed in zijn podcast. Daarin noemde hij de 15-jarige prinses Alexia 'de lekkerste' van de drie prinsesjes, en dat schoot bij velen volledig in het verkeerde keelgat. 

In zijn podcast genaamd 'Zelfspodcast' bespreekt Schimmelpenninck samen met jeugdvriend Jaap Siewertsz van Reesema van alles en nog wat. Ze doen elke week een rondje dieptepunten, hebben vaak één hoofdonderwerp, en slaan vele zijpaadjes in. Of zoals in de beschrijving van de podcast staat: 'Siewertsz en Schimmelpenninck doen maar wat.'

'De lekkerste'

In de laatste aflevering hadden ze het over het socialmediagedrag van Alexia, waarbij hij haar dus de lekkerste van de drie noemde. "Ze schijnt wel arrogant te zijn. In Wassenaar wordt gezegd dat ze al buiten haar prinsessenmuiltjes loopt", voegt Sander er vervolgens aan toe.

Die uitspraak kon op z'n zachtst gezegd op weinig waardering rekenen. Op Twitter ging het los. Mensen noemden hem een seksist. Zo schreef opiniemaker en schrijfster Stella Bergsma op Twitter ’dat hele studenti-seksisme’ maar ’sleets en storend’ te vinden, liet RTL-journalist Koen de Regt blijken geschokt te zijn, en vraagt sportjournalist Koert Westerman zich af wie nu het voortouw neemt om alle adverteerders rondom Op1 zich terug te laten trekken.  

Ook Twitterprominent en rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek liet van zich horen. Ze schreef er een stuk over in de Elsevier, waar iedereen vervolgens natuurlijk weer iets over te zeggen had.  

Een reactie

Nu heeft Sander dus zelf gereageerd op alle ophef. Tegenover RTL Boulevard erkent hij wat iedereen al wist, namelijk dat zijn woordkeuze 'bij mensen in het verkeerde keelgat is geschoten.' Daarbij geeft hij aan dat hij zijn woorden zorgvuldiger had kunnen kiezen. "Ik had dan misschien 'de knapste' of 'de meest opvallende' moeten zeggen." 

Daar staat tegenover dat hij, naar eigen zeggen, nu bedreigd wordt met de dood. Zijn voicemail zou overlopen van de doodsbedreigingen en er zouden mails naar zijn vriendin zijn gestuurd met de boodschap dat hij een pedofiel is, twitterde hij. Hij benadrukt dat zijn uitspraak moet worden gezien binnen de context van een komische podcast. ‘Er iets niets smerigs aan en zeker niet in de context. Domme moraalridderij’, schreef hij onder meer. Ook haalt hij uit naar de eerder genoemde Eva Vlaardingerbroek, die tevens als een boegbeeld van Forum voor Democratie geldt.

Cancel culture

De ophef wordt op Twitter veelal in verband gebracht met de woorden 'cancel culture.' Cancel culture gaat over de neiging om mensen met een andere mening te cancellen, oftewel meteen af te schrijven als deelnemer van een discussie. Schimmelpenninck sprak in zijn podcast ook over dit fenomeen. Ook de naam van Johan Derksen wordt veel genoemd, en er wordt rijkelijk gestrooid met het woord 'hypocriet.' 

Mensen vinden het oneerlijk dat Sander deze uitspraak wel zou kunnen doen zonder ermee weg te komen, terwijl Johan Derksen zijn grapjes niet mocht maken. Simpel gezegd: Johan Derksen lovers haken nu dus gretig in op de ophef rondom Sander, terwijl Johan Derksen haters de Johan Derksen lovers dan weer hypocriet noemen, omdat zij eerder nog pleitten voor vrijheid van meningsuiting in de meest 'vergaande' vorm. Moddergooien over en weer dus. Een soort vicieuze cirkel aan haat. Interessant. 

DrankDrank

Wetenschappers vinden lifehack om nieuwe taal te leren

Buitenland

Nieuw apparaat helpt je hersenen een handje

Lees verder

Wereldburger Nicolette van Dam geschoffeerd door zwijgende chef

Glamorama

"Hoor je wel wat ik zeg? Je spreekt toch wel Chinees?!" 

Lees verder

Ricky Gervais helemaal klaar met cancelcultuur

Glamorama

'Niet cool om te zorgen dat iemand ontslagen wordt'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Max Verstappen derde in eerste vrije training

Lees verder

Geen contactonderzoeken meer in Amsterdam

Lees verder

Amerikanen krijgen eigen Eurovisie Songfestival

Lees verder

Parkeerplaatsen bij stranden vol, nog heel veel file

Lees verder

Dikke straf voor Racing Point voor kopiëren Mercedes

Lees verder

Man komt om bij maken van guacamole

Lees verder

Vier Amerikanen dood na drinken handdesinfectie

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man koopt Porsche met zelfgemaakte cheque

Lees verder

Iedereen boos op Audi vanwege meisje met banaan

Lees verder

Steekpartij bij ruzie over ruften in taxi

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer