NieuwNieuws

Algemeen

RIVM rectificeert 'onterecht' negatief reisadvies voor Rotterdam

Nederlandse overheid blijkt niet in staat eenduidig te communiceren

"Ga niet naar Rotterdam," luidde de kop van RTL-Nieuws na een gesprek met epidemioloog Susan van den Hof het RIVM. Zij spraken met haar over de recente diagnosepiek van Covid-19 en vroegen haar om een toelichting over de situatie in Rotterdam. 

De havenstad noteerde de grootste toename van alle Nederlandse gemeenten in deze zomer. Om een tweede golf te voorkomen, zouden mensen zich beter aan de maatregelen moeten houden en drukte te mijden. "Ik zou zeggen: ga niet naar Rotterdam als het niet nodig is," waarschuwde ze.

Kennelijk sprak Van den Hof voor haar beurt, op persoonlijke titel of was er het een en ander niet afgestemd. De geteisterde gemeente reageerde als een gebeten hond op het negatieve reisadvies van de RIVM-epidemioloog. Op door de door haar tussen de regels door gesuggereerde cityslogan "Rot op uit Rotterdam," herkenden zij zich absoluut niet.

De gemeente benadrukt dat het weliswaar raadzaam is om drukte te mijden en anderhalve meter aan te houden, maar ontkent stellig dat de stad een onveilige no-go area zou zijn. Het RIVM liet in een reactie aan de gemeente weten de berichtgeving recht te breien. Of hier een woedend telefoongesprek in Rotterdamse schuttingtaal aan vooraf is gegaan is onduidelijk.

Wanneer is het foute coronaboel?

Of het advies van Van den Hof terecht was, is niet bekend. Dit komt vanwege het feit dat Nederland niet een gecentraliseerd, eenvoudig en eenduidig waarschuwingssysteem op basis van concrete groeicijfers over een vaste tijdsperiode kent. Zo'n 'stoplichtsysteem' is in onder meer België, Duitsland, Noorwegen en Spanje,  bijvoorbeeld wel ingevoerd. 

En aangezien het Coronadashboard nog altijd niet optimaal functioneert, blijft het Coronabeleid in ons land gebaseerd op nattevingerwerk, de overweging van een burgemeester en andere gedecentraliseerde ambtenarenruis. 

Hoe zou de situatie in Rotterdam door onze buurlanden beschouwd worden? In België wordt een toename van meer dan 20 diagnoses per 100.000 inwoners in de afgelopen week gezien als aanleiding om reizen af te raden. 

Rotterdam noteerde in deze periode een absolute toename van 478 besmettingen, dit komt neer op 83,1 per 100.000 inwoners. Als Rotterdam in België had gelegen was hier code rood van kracht en alle aanleiding om de crisis op z'n Antwerps aan te pakken.

"Niets aan de hand in Rotjeknor!"

Volgens de Duitse waarschuwingssystemen, waar een alarmwaarde geldt voor 50 diagnoses per 100.000 in twee weken, zou de stad eveneens op slot moeten gaan. Voor deze 'kritieke' grens van het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) hadden ze in 010 geen veertien maar slechts vier dagen nodig. De 124,7 vastgestelde diagnoses per 100.000 inwoners sinds 21 juli zijn ook volgens de Duitsers meer dan duidelijk.

Maar aangezien Rotterdam niet in België of Duitsland ligt, is de stad volgens de gemeente Rotterdam althans, een veilige haven mits je je aan de landelijke regels houdt. Het RIVM gaat de onjuiste berichtgeving van hun eigenzinnige epidemioloog rechtzetten. 

Is het volgens de Belgen of de Duitsers ook mis bij jou in de buurt? Check dan onze interactieve gemeentetabel.  Let wel: de signaalwaarden van onze buurlanden hebben geen enkele relevantie voor Nederland. Kijk maar wat je ermee doet. 

Algemeen

Meisje met de parel maar kort te zien bij maandenlange Vermeer-expositie Rijksmuseum

Lees verder

Politiek

Video - Martin Bosma tegen Thierry Baudet: Doe je huiswerk, FvD lijkt wel controlled opposition

Lees verder

Video - Martin Bosma mag van Vera Bergkamp woord 'abortus' niet combineren met 'ChristenUnie'

Politiek

En dat alles tijdens een debat over het referendum

Lees verder

Opnieuw dronevlieger betrapt bij vliegbasis Woensdrecht

Algemeen

Drone botste op Chinook-helikopter

Lees verder

Brabander zegt achtervolgd te worden en breekt in bij politiebureau

Niet Doodchecken

Hij werd aangetroffen met een heggenschaar

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Oud-Vitesse-speler Atsu ten onrechte levend verklaard na aardbeving

Lees verder

Half miljard dollar aan cocaïne dobberend in zee gevonden

Lees verder

Onderzoekers MH17: sterke aanwijzingen voor toestemming Poetin voor Buk-raket

Lees verder

Video - Chris Stoffer (SGP) kritisch over Urgenda; GroenLinks, PvdA, PvdD en D66 ontploffen

Lees verder

Claudia de Breij annuleert tournee, 'moet even niets doen om creatief te zijn'

Lees verder

Madonna over kritiek op uiterlijk: 'vrouwen boven 45 worden niet gewaardeerd'

Lees verder

Spechtenvoorraad van 300 kilo eikels aangetroffen in muur

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man klaagt vrouw aan omdat ze niet wil daten

Lees verder

Schoolmedewerker verduistert voor 1,5 miljoen dollar aan kippenvleugeltjes

Lees verder

Roze geverfde duif gered, mogelijk slachtoffer van gender reveal party

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: