NieuwNieuws Beta

Buitenland

Ooggetuigen omschrijven explosie Beiroet als de apocalypse

Enorme explosie vaagt compleet deel van de Libanese hoofdstad weg

Er is nog steeds een hoop onduidelijk over de apocalyptische explosie die dinsdag aan het einde van de middag in de Libanese hoofdstad Beiroet plaatsvond. De gevolgen worden echter mondjesmaat steeds duidelijker op basis van beelden en ooggetuigenverslagen. "Alsof ik de apocalyps meemaakte," liet een van hen weten.

De Libanese autoriteiten melden meer dan 2500 gewonden gevallen waarvan 25 personen zijn overleden. Vanwege de omvang van de vernietiging lopen deze aantallen vermoedelijk nog verder op. Wat de oorzaak is van de ramp in de haven van de stad is nog steeds niet duidelijk. Volgens onbevestigde bronnen zou een ontploffing in een vuurwerkloods voor de ontploffing, waarbij ook paddestoelwolken werden waargenomen, hebben gezorgd.

Volgens de premier van Libanon Hassan Diab, die niet lijkt uit te gaan van een ongeval, gaat de verantwoordelijke voor de explosie in een 'gevaarlijke' opslagloods in het havengebied van hoofdstad een hoge prijs betalen. "Ik beloof je dat deze catastrofe niet zonder vergelding plaatsvindt," laat hij in een televisietoespraak weten. 

"Details over deze 'gevaarlijke' opslagloods die hier sinds 2014 staat, worden nog bekend gemaakt. Ik wil met deze informatie het onderzoek niet in de weg zitten," tikte Al Jazeera op. 

Zoals Hiroshima en Nagasaki

"Ik heb nog nooit in mijn leven zo'n enorme destructie meegemaakt," vertelt gouverneur van de stad Marina Abboud die vertelt dat het hem deed herinneren aan de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki. De ziekenhuizen in de buurt stromen vol met talloze gewonden. Omdat het er zoveel zijn wordt triage toegepast. De verwondingen variƫren van gebroken ledematen en snijwonden tot zwaargewonden die buiten bewustzijn zijn.

Volgens de medewerker van een van de grootste ziekenhuizen van Beiroet zijn er alleen al in zijn hospitaal 400 gewonden opgenomen, dit vertelt een medewerker aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Niet alleen de vlammenzee, maar ook de hiermee gepaarde schokgolf heeft voor behoorlijk wat vernietiging gezorgd. De explosie werd tot op kilometers afstand gevoeld en gezien. 

Op straat is de ellende nauwelijks te bevatten voor de slachtoffers. Volgens inwoners zijn hele huizenblokken verwoest, liggen overal gewonden en doden en zijn de straten bezaaid met glas en puin. 

"Het schip is volledig vernietigd, de cabine, de lounge. Alles"

"Ik zag een brand, maar wist niet dat er ook een explosie ging volgen. We zijn snel naar binnen gegaan en ineens hoorde ik niks meer. Mijn gehoor is een paar seconden weggeweest. Toen had ik door dat er iets goed mis was," vertelt Hadi Nasrallah, inwoner van Beiroet, aan de Britse nieuwszender BBC

"Vlak daarna barstten alle ruiten in de omgeving, auto's, winkels, gebouwen. Het regende glasscherven naar beneden. De berichten over kapotte ruiten, kwamen vanuit de hele stad. Iedereen meldde hetzelfde: gebroken glas, bevende gebouwen en een zeer luide ontploffing. Beiroet is wel wat explosies gewend, maar niet van deze omvang. De telefoontjes over barstende ruiten komen vanuit de hele stad en zelfs in gebieden buiten Beiroet."

De verslagen van deze ooggetuigen, kwamen van een grote afstand van de haven. Contact met het rampgebied rondom de haven is voor alsnog niet mogelijk. Niet alleen het glas zorgde voor verwoesting. Andere getuigen melden hoe hele balkons van gebouwen geblazen werden.

Ook de 69-jarige Vincenco Orlandini, die op een civiel Italiaans schip werkt die in de haven was aangemeerd, kan de gebeurtenissen nog moeilijk bevatten. Na de explosie werd hij door de cabine geslingerd. Hoewel Orlandini met de schik vrij kwam, geldt dit niet voor zijn collega's. Meerdere mensen aan boord van het schip zouden gewond zijn geraakt.

"Ik hoorde een knal en werd naar de andere kant van de ruimte geslingerd. Omdat ik op een tapijt landde, heb ik zelf weinig opgelopen. Ik had mazzel. Het schip is volledig vernietigd, de cabine, de lounge. Alles," vertelt Orlandini aan AlJazeera

Sport

Tour de France: Adembenemende tijdrit gooit klassement op laatste moment overhoop

Lees verder

FC Emmen verkoopt tijdelijk Easytoys-shirt

Sport

Club haakt slim in op sekswinkel-rel

Lees verder

Hugo de Jonge: Sneltesten vanaf november

Binnenland

Minister optimistisch in Kamerbrief

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Barcelona jaagt op Ajax-verdediger Dest

Lees verder

Progressieve opperrechter VS overleden

Lees verder

'Zorgelijke' veiligheidsregio's komen met eigen coronaregels

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Natuurpark stuurt afval per post terug naar toeristen

Lees verder

Kabinet lanceert regionaal Covid-19-waarschuwingssysteem

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vlucht zonder bestemming binnen tien minuten uitverkocht

Lees verder

Tesla-bestuurder doet dutje op de snelweg

Lees verder

Duitse voetbalclub houdt afstand: verliest met 37-0

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws