NieuwNieuws

Tech & Crypto

Deze supercar zuigt en dat maakt hem zo goed

2,6 miljoen euro voor auto met ingebouwde ventilator

De multimiljonairs en miljardairs van deze wereld hebben weer een nieuw speeltje voor op hun verlanglijstje. De Gordon Murray Automotive T.50 is een lichtgewicht hypercar met een bizar prijskaartje, uitzonderlijke prestaties en bijzondere techniek. Een belangrijk detail daarbij is de ventilator die de auto aan de grond zuigt. 

Gordon Murray, niet te verwarren met de eveneens zuigende zanger, staat in de autowereld vooral bekend als ontwerper van de McLaren F1, de legendarische supercar uit de jaren 90 die lange tijd de titel van snelste productieauto in handen had en ook nog een Le Mans-overwinning op zijn naam wist te schrijven. De zeldzame McLarens zijn tegenwoordig miljoenen euro's waard, dus als de ontwerper daarvan met een nieuwe auto komt, spitsen autofreaks hun oren. Deze keer werkt Murray echter niet meer voor McLaren, maar voor zijn eigen merk. 

Moderne interpretatie

De nieuwe T.50 is een moderne versie van de F1. Het is eveneens een lichtgewicht (986 kilo) supercar met een atmosferische V12 (663 pk en 467 Nm) en drie zitplaatsen. De bestuurder zit in het midden en de passagiers aan beide zijden. Maar dat wil niet zeggen dat de auto niet met zijn tijd meegaat. Dat blijkt onder meer uit een geavanceerd aerodynamisch pakket met een ventilator

Ventilator

De opvallende ventilator aan de achterzijde van de auto heeft een doorsnede van veertig centimeter en kan onder meer gebruikt worden om de auto aan het asfalt te zuigen. Dit levert meer grip op en daardoor knal je nog harder door de bochten. Heb je een lang recht stuk waar topsnelheid belangrijker is, dan veranderen de instellingen van de ventilator en zorgt die juist voor minder downforce en minder luchtweerstand. Hierdoor haal je nog hogere snelheden en verbruik je minder brandstof. De topsnelheid heeft Murray echter nog niet bekendgemaakt.

Duur grapje

Met een prijskaartje van 2,6 miljoen euro (exclusief belastingen) richt Murray zich duidelijk op de stinkend rijke elite onder de autoverzamelaars. Voor hetzelfde geld kan je ook tien Ferrari 488's kopen, maar dat doet er op dat niveau niet meer toe. Dit is voor de verzamelaar die verder alles al heeft. Er zullen slechts honderd exemplaren worden gebouwd, dus de kans dat je er eentje tegenkomt blijft extreem klein en de kans dat er ooit één in je garage staat nihil. Je weten het, dat zuigt... 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: