NieuwNieuws Beta

Binnenland

Albert Heijn gunt royale corona-cadeautjes aan aandeelhouders

Van vakkenvuller tot zakkenvuller? Welnee. 

De coronacrisis heeft voor supermarktconcern AholdDelhaize absoluut geen windeieren gelegd, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van het bedrijf. En omdat zo'n meevaller niet alleen wordt verdiend door de raad van bestuur, wordt de bonus gedeeld met de mensen die dit met hun harde werken mogelijk hebben gemaakt: de aandeelhouders die een cadeautje van 20 cent interimdividend per aandeel mochten uitpakken.

Ook op de werkvloer kon de vlag uit vanwege de halfjaarcijfers. De onmisbare caissières en vitale vakkenvullers, die het land draaiende gehouden hebben dit voorjaar, kregen een cadeaubon van 25 euro. Vakbonden hadden er bij het concern op aangedrongen om een bonus van 500 uit te keren voor de supermarktmedewerkers.

Wereldwijd heeft het bedrijf 1,1 miljard aan aandelen uitstaan. De geluksvogels die hun spaar- of speelgeld belegd hebben in het retailconcern, kunnen rekenen op een dividend van in totaal 220 miljoen euro. Dit is tegen het zere been van vakbonden. Zij menen dat deze meevaller eerlijker verdeeld dient te worden. Zij rekenden uit dat dit bedrag, gedeeld door de 380.000 werknemers wereldwijd, zou neerkomen op een bonus van 580 euro. 

via GIPHY

Sigaar uit eigen doos

Volgens vakbond CNV zijn de vakkenvullers blijgemaakt met een dode mus. "Het is aan de werknemers steeds minder uit te leggen waarom aandeelhouders er 67 procent dividend bij krijgen. Ondertussen krijgen zij die middenin de coronacrisis al dat toiletpapier bijvulden, vrijwel niets," vertelt bestuurder Jacqueline Twerda aan RTL Nieuws.  

Twerda noemt het besluit een 'middelvinger naar het personeel'. Bovendien meent ze dat de toegekende cadeaubon van 25 euro bij Ahold-Delhaize-dochter Bol.com kan worden gezien als een sigaar uit eigen doos. Ook vakbond FNV vindt dat de coronameevaller van de supermarktketen beter zou moeten worden verdeeld onder het personeel. 

AholdDelhaize laat in een reactie zich niet te herkennen in het geschetste beeld van de vakbonden. Volgens hen komt de bonus voor hun laagst betaalde werkkrachten aan het einde van het kalenderjaar bij de winstuitkering. Om ervoor te zorgen dat iedereen een passende winstuitkering krijgt, wordt rekening gehouden met het aantal gewerkte uren en de functie. Op basis hiervan krijgt iedere AH-medewerker een puntje van hun bovenverwachting grote winsttaart.

Ondertussen kreeg het ploeterende personeel op de beursvloer nog meer goed nieuws vandaag. Op de aandelenmarkt werd het nieuws over de positieve halfjaarcijfers positief ontvangen. De waarde van het aandeel Ahold Delhaize Koninklijke nam met 5,32% toe naar een waarde van 26,30 euro

Officieel: Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet

Binnenland

Horeca nog eerder dicht en niemand meer langs de lijn

Lees verder

Eis: Twaalf jaar cel voor kopstukken No Surrender

Binnenland

Hoogste eis tegen Henk Kuipers

Lees verder

Amerikaan mogelijk achter tralies om slechte hotelreview

Niet Doodchecken

Thailand neemt laster extreem serieus

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Reisadvies voor heel België naar code oranje

Lees verder

De beste vriend van deze 2-jarige is een skelet

Lees verder

Netflix strikt Chris Hemsworth voor nog vier films

Lees verder

Kuijpers: Nieuwe coronapiek gaat reguliere zorg in de weg lopen

Lees verder

Enzo Knol in ziekenhuis na duikplankongeluk

Lees verder

Man ontsnapt via lakens uit quarantaine in hotel

Lees verder

Afgelopen dag bijna 3.000 nieuwe coronabesmettingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Politie nodig om dichtbij biljartende bejaarden café uit te werken

Lees verder

Reusachtige rat veroorzaakt overstroming van riool in Mexico

Lees verder

Spoorwegarbeiders op non-actief vanwege 'man cave'

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws