NieuwNieuws

Algemeen

WEEKKAART: Covid-19 op volle kracht terug in West-Nederland

In 7 dagen registreerde het RIVM 3.019 nieuwe besmettingen

Nederland is in twee stukken verdeeld als het gaat om corona-cijfers: een 'wilde westen' en een 'ongemoeid(er) oosten'. Dit toont de nieuwste weekkaart behoorlijk duidelijk aan. Waar de cijfers in juli al aan het stijgen waren, is hier in de afgelopen zeven dagen opnieuw een acceleratie in merkbaar.

Vooral de Randstad en het zuidwesten kampen met forse toenamecijfers in de voorbije week. De toename is zowel in relatieve als absolute zin het grootst in de gemeente Rotterdam. Met een toename van 92,1 positieve diagnoses tussen 30 juli en 6 augustus, is dit de landelijke 'coronakoploper'. 

Ook in Bergen op Zoom (87,4), Gouda (70,8) en Amsterdam (59,0) is sprake van een immense aanwas die sinds dit voorjaar niet meer in Nederland is voorgekomen. Wat dit zegt? Het coronavirus is definitief terug van vakantie en verspreidt zich razendsnel ten westen van de lijn Amersfoort, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht. 

Toch is het ook landinwaarts niet overal coronavrij: de stad Groningen laat bijvoorbeeld in de voorbije dagen eveneens een voor hun tot dusver ongekende stijging zien. Op de onderstaande weekkaart is de groei van de afgelopen zeven dagen zichtbaar. 

Met de slider is een vergelijking tussen de toename van 1 t/m 4 augustus en 28 t/m 31 juli te zien. 

Wat betekent dit?

Aangezien losse getallen zonder referentiekader of vergelijkingsmateriaal vrij nietszeggend zijn, wordt de Covidcrisis geduid op basis van cijfers uit het verleden en alarmwaardes in onze buurlanden. Aangezien Nederland op dit moment geen concreet signaalwaardesysteem op basis van toenames per 100.000 inwoners kent, moet er over de grens gekeken worden om de stijging in perspectief te kunnen zetten.

Duitsland, dat het land heeft opgedeeld in districten met elk ongeveer 100.000 inwoners, hanteert een 'alarmgrens' van 50 nieuwe besmettingen per capita in de afgelopen week. Toch kan dit niet een op een worden gekopieerd naar de Nederlandse situatie omdat in Nederland veel gemeenten een stuk kleiner zijn dan dit inwonertal.

Komt deze 'golf' door het grote aantal nieuwe tests? Deels. Maar hoe groot dit deel is, valt lastig te zeggen. Wat in elk geval geen goed voorteken is, is de toename in aandeel van positieve coronatests in de afgelopen weken  van 0,6 naar 2,6 procent. Dat er sprake is van een nieuwe golf, blijkt ook uit de cijfers in andere Europese landen die eveneens allemaal in de lift zitten. Omdat in onder meer Spanje, Portugal en Duitsland de testcapaciteit al veel langer op 'vol vermogen' draait, lijkt er toch sprake te zijn van een linke trend.

Dan tot slot een blik naar het verleden voor nog meer referentiekaders. Hoeveel nam het aantal besmettingen eigenlijk per week toe in april? Vrij fors, zoals te zien is op de onderstaande weekkaarten van dit voorjaar. Zo 'erg' als in april is het op dit moment niet in Nederland. In de meest intense weken van de pandemie waren er zelfs enkele gemeenten met een toename van meer dan 200 per 100.000 inwoners in een week. En hier komt de lagere testcapaciteit nog bovenop.

Maar desalniettemin is er aan de zorgelijke situatie van april ook een periode vooraf gegaan waarin de aantallen boven verwachting snel toenamen. Wil je de huidige cijfers bij jou in de buurt inzien? Scroll dan helemaal omlaag voor de NN-gemeentetabel met de allerlaatste RIVM-cijfers op basis van groei in de afgelopen vier en veertien dagen. 

Let op: het kleurenpalet wijkt af van de recente weekkaart in dit artikel
Let op: het kleurenpalet wijkt af van de recente weekkaart in dit artikel

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf - Ratten Special

Politiek

Met Kater66, Lamyae Aharouay, de Havenzangers, Vandaag Inside en engnek Hugo Borst 

Lees verder

Opruiers Rotterdamse cartoonrel voor de rechter

Algemeen

Gebrek aan gevoel voor humor leidde tot islamitische bedreigingen voor school

Lees verder

Amanda Bynes naakt van straat geplukt

Glamorama

Gaat nog niet optimaal met actrice

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Sander Schimmelpenninck gecanceld door Vandaag Inside

Lees verder

OM: Extinction Rebellion is niet vreedzaam

Lees verder

Gasprijswatch: prijs daalt flink dankzij zachte winter

Lees verder

iPhones worden strikt verboden rondom herverkiezing Poetin

Lees verder

'Fan' FC Groningen opgepakt voor slaan Jetro Willems, verdediger doet aangifte

Lees verder

Acteur Peter Hardy (66) omgekomen op strand, vermoedelijk bij snorkelincident

Lees verder

Verdwenen radioactieve cilinder in Thailand na 10 dagen eindelijk terecht

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Belg rent nét op tijd ultramarathon in Amerikaanse bergen uit

Lees verder

Twee mannetjesmuizen krijgen samen kleintjes, wat betekent dit voor mensen?

Lees verder

Driekleur mag weer fier wapperen in Rood-Wit-Blauw, vinden boerenactiegroepen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: