NieuwNieuws

Binnenland

LIVEBLOG: Mark Rutte en Hugo de Jonge spreken op Corona-persco

Wat heeft de groei van nieuwe besmettingen voor gevolgen? 

Minister president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge spreken om 19.00 uur over de zomerse coronagolf waar West-Nederland de afgelopen weken door getroffen is. Verwacht wordt dat er nieuws komt over regionale restricties en een teststraat op Schiphol voor vliegtuigpassagiers.  

De kabinetsleden zijn teruggekeerd van hun vakantie om voor het eerst sinds eind april een persconferentie over de Covid-19-pandemie te houden. Meer informatie volgt.  Dit bericht wordt aangevuld. 

19.30 uur: Xander van der Wulp herhaalt een paar zinnen die zojuist door Rutte of De Jonge zijn gezegd. Einde Liveblog.

19.25 uur: Het coronadashboard wordt uitgebreid met meer 'instrumenten'. Mensen uit 'oranje landen' die aankomen op Schiphol worden door de GGD getest en gebeld of ze zich 'aan de thuisisolatie houden'. 

19.13 uur: Hugo de Jonge neemt het woord en meldt 259 'coronaklusters' die volgens hem in kaart zijn gebracht. Situatie is niet zoals in het voorjaar waarin het overzicht kwijt was.

19.11 uur: Horecaversoepeling teruggedraaid, blijven zitten en reserveringen verplicht. Gasten aan de voorkant gevraagd om naam en contactgegevens te noteren. Locatie gaat dicht voor maximaal 14 dagen indien er in accommodatie meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden volgens de GGD. 

19.10 uur: Gezien het stijgende aantal besmettingen nieuwe maatregelen landelijk: introductieweken krijgen met strengere coronaregels te maken. Programma focussen op online. Fysieke elementen alleen met kleine groepen, op anderhalve meter afstand en zonder alcohol. Avondklok van toepassing om 22.00.

19.08 uur: Burgemeesters krijgen bevoegdheid om sluittijden van horecagelegenheden en nachtwinkels vervroegen naar 00.00uur. Aanwezigheid van supporters wordt drastisch beperkt. 

19.07 uur: Mark Rutte: Het kritieke punt is op dit moment nog niet bereikt.

19.06 uur: "De premier roept jongeren, die de regels niet al te serieus nemen, op om niet in de nabijheid van ouderen te komen. Ook vertelt hij dat het virus iedereen treft. Alleen samen is een lock-down te voorkomen. Samen ik kan het niet vaak genoeg benadrukken."

19.03 uur: Mark Rutte benadrukt dat drukke toeristengebieden in Amsterdam gemeden moeten en dat veel besmettingen in de huiselijke kring plaatsvinden. "We zien in de cijfers dat er te veel mensen te dicht op elkaar zitten. Als te veel van jullie de regels aan hun laars lappen dan zitten we binnenkort allemaal weer binnen."

De toename van het aantal diagnoses in Nederland van de afgelopen 7 dagen

Hoe 'erg' is de coronapiek in Nederland?

Aangezien losse getallen zonder referentiekader of vergelijkingsmateriaal vrij nietszeggend zijn, wordt de Covidcrisis geduid op basis van cijfers uit het verleden en alarmwaardes in onze buurlanden. Aangezien Nederland op dit moment geen concreet signaalwaardesysteem op basis van toenames per 100.000 inwoners kent, moet er over de grens gekeken worden om de stijging in perspectief te kunnen zetten.

Duitsland, dat het land heeft opgedeeld in districten met elk ongeveer 100.000 inwoners, hanteert een 'alarmgrens' van 50 nieuwe besmettingen per capita in de afgelopen week. Toch kan dit niet een op een worden gekopieerd naar de Nederlandse situatie omdat in Nederland veel gemeenten een stuk kleiner zijn dan dit inwonertal.

Komt deze 'golf' door het grote aantal nieuwe tests? Deels. Maar hoe groot dit deel is, valt lastig te zeggen. Wat in elk geval geen goed voorteken is, is de toename in aandeel van positieve coronatests in de afgelopen weken  van 0,6 naar 2,6 procent.Dat er sprake is van een nieuwe golf, blijkt ook uit de cijfers in andere Europese landen die eveneens allemaal in de lift zitten. 

Omdat in onder meer Spanje, Portugal en Duitsland de testcapaciteit al veel langer op 'vol vermogen' draait, lijkt er toch sprake te zijn van een linke trend. Hoeveel besmettingen zijn er bij jou in de buurt? Check dan de onderstaande gemeentetabel. 

Israël wordt 'hermetisch afgesloten' tegen coronavarianten

Buitenland

Alle passagiersvluchten aan de grond


Lees verder

Rellen Eindhoven eindigen met plunderingen en vernieling CS

Binnenland

Auto, fietsen, ruiten en Jumbo vernield

Lees verder

Lief: gezinsuitbreiding voor William en Kate

Glamorama

"Hele gezin is er gek op"

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Journalisten moeten Urk ontvluchten

Lees verder

Dave Roelvink doet opnieuw verslag van demonstratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.924 nieuwe besmettingen

Lees verder

Demonstraties in Eindhoven en Amsterdam uit de hand gelopen

Lees verder

Joe Exotic probeert het nog eens: wil gratie van Biden

Lees verder

Boer Zoekt Vrouw-boerin vernoemt dochter naar Yvon Jaspers

Lees verder

Brandweerman opgepakt voor brandstichting

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bernie Sanders verkoopt truien met Bernie-meme voor goed doel

Lees verder

Ambulancekaping eindigt in drive-thru

Lees verder

Trouwe hond wacht een week voor ziekenhuis tot baasje terug is

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: