NieuwNieuws

Binnenland

Coronatabel: helft nieuwe besmettingen uit vier grote steden

1.020 van de 2.025 nieuwste Covid-19-gevallen uit 010, 020, 030 of 070

Nederland is 519 coronapatiënten rijker geworden in het afgelopen etmaal. Dit blijkt uit de cijfers van het RIVM. In totaal zijn nu sinds februari 57.501 Nederlanders geregistreerd als corona-patiënt. Hoewel het leeuwendeel al lang en breed weer is genezen, wekt de huidige piek veel bezorgdheid.

Net als bij de 'eerste golf', waar Oost-Brabant en westelijk Gelderland en Salland de grootste klappen te verduren kregen, lijkt deze nieuwe piek - of je dit nou een tweede golf noemt of niet - zich te focussen zich vrij regionaal te manifesteren. Alleen is dit nu het meest dichtbevolkte deel: de Randstad. Vooral in en rond Amsterdam en Rotterdam gaat het alarmerend rap de voorbije dagen.

In de afgelopen vier dagen liet de gemeente Bergen op Zoom de snelste groei zien in coronabesmettingen per 100.000 hoofden van de bevolking in heel Nederland. Hier nam het aantal toe met 75,6. Gouda staat op plaats twee met 55,8. Plek drie en vier zijn voor Rotterdam en Amsterdam met respectievelijk 54,3 en 48,0 nieuwe gevallen per 100.000 tussen 4 en 7 augustus. 

De hele tabel van Nederland is hieronder te zien met in de eerste kolom de absolute aanwas, in de tweede en derde kolom de relatieve ontwikkeling in de afgelopen 14 en 4 dagen. Aan de hand van de trendlijn is te zien hoe deze vierdaagse groei zich ontwikkel heeft in 4 weken.

Grootste problemen in de grote steden

Rotterdam noteerde al enige tijd behoorlijk bezorgde groeicijfers, maar nu lijkt ook in Amsterdam sprake te zijn van een duidelijke opleving van het SARS-CoV2-virus. Van de 2.025 nieuwe patiënten van de afgelopen 4 dagen, kwamen 354 uit Amsterdam en 419 uit Rotterdam. Hiermee zijn de twee steden, waar iets minder dan 10 procent van de Nederlanders woont, met 38 procent oververtegenwoordigd in de diagnosedata.

Wanneer je cijfers van Den Haag en Utrecht hierbij optelt uit dezelfde periode, 158 en 89 in totaal, kom je uit op 1020 Covid-19-diagnoses. Hiermee komt de helft van de jongste  patiëntengolf uit een van de vier grote steden.

Grote delen van Nederland hebben daarentegen nauwelijks te kampen met angstaanjagende coronahaarden. In de provincie Friesland werd zelfs helemaal niemand positief getest op donderdag 6 augustus. Deze tweedeling is behoorlijk goed zichtbaar op de weekkaart van gisteren. De zomerse coronagolf focust zich vooral op West-Nederland en dan in het bijzonder in en rond Amsterdam en Rotterdam.

Ten oosten van de lijn Amersfoort, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht lijkt het virus zich maar mondjesmaat te verspreiden. Dit is goed zichtbaar op de Coronakaart van gisteren die de zevendaagse groei tussen 30 juli en 6 augustus visualiseert. Meer kaarten, duiding en van die kekke sliders, zijn te vinden in het coronatopic van gisteren. 

Sport

Elfstedendeelneemsters alsnog erkend als officiële winnaars

Lees verder

Sport

Huntelaar verlaat Ajax, versterkt Schalke 04 in degradatiestrijd

Lees verder

Dennis overvalt 'wappie-arts': 'Ik kan mensen met autisme genezen'

Binnenland

'Als je sterft, krijgt het ziekenhuis geld'

Lees verder

Zakenvrouw Candice Swanepoel begint het jaar zomers

Glamorama

Promoot haar eigen bikini's op deze koude dagen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Legalisering wiet zorgt voor recordverkoop junkfood

Lees verder

Derde van complete gevangenis Ter Apel besmet met corona

Lees verder

TBC-vaccin niet geschikt als coronavaccin kwetsbare ouderen

Lees verder

Drugsdealer gepakt door verwisselen autoband

Lees verder

Feestgangers: 'Pandemie? Welke pandemie?'

Lees verder

Man leeft drie maanden stiekem in vliegveldterminal

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.822 nieuwe besmettingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Gwyneth Paltrows vaginakaars steekt huis in de fik

Lees verder

Autodief rijdt terug om kind uit wagen te zetten en moeder een standje te geven

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: