NieuwNieuws Beta

Tech & Gaming

Facebook-overlord Zuckerberg wordt derde centi-miljardair ooit

De een z'n dood is de ander z'n brood... 

Het verbod op Tiktok in de Verenigde Staten door president Donald Trump om mee te kunnen patsen in het kader van naderende verkiezingen om de jeugd te beschermen tegen de influencertentakels en flagrante privacyschendingen van de Chinese overheid, heeft voor alsnog een grote winnaar opgeleverd: Mark Zuckerberg. 

De 36-jarige Amerikaan mag zichzelf vanaf vandaag een zogenaamde 'centi-miljardair' noemen. Dit betekent dat hij een geschat vermogen bij elkaar heeft gesprokkeld van een astronomische 100 miljard dollar, in euro's omgerekend 84,7 miljard euro. Maar omdat alleen Amerikanen zo rijk worden, is deze definitie gestoeld op dollars. Logisch toch? Mooi.

Of de move van Trump ook voor electoraal gewin gaat zorgen, moeten we nog zien. Maar privacy-vriend Zuckerberg zal er in elk geval niet wakker van liggen. Hoe hij dit flikte? Hij toonde deze week op vrij onsubtiele wijze aam dat de een z'n dood de ander z'n brood is. Instagram namelijk heel toevallig deze week een hippe nieuwe functie bekend die voor de jongste lezers wellicht vrij bekend in de oren klinken.

Met Instagram Reels wordt het mogelijk om korte filmpjes van maximaal 15 seconden op te nemen. De feature moet toegankelijk van aard worden, montage en effecten zijn met een druk op de knop gefixt. Een omvangrijk aanbod van muziek, audiofragmenten en geluidseffecten vormt de finishing touch voor de gebruikers om je eigen authentieke stempel op het geheel te drukken en met je cybermaatjes te delen. 

Tienertoko of seniorensoos?

Omdat dit concept zichzelf wereldwijd al lekker bewezen heeft, maakte het aandeel Facebook direct een sprong op de beurt. Het aandeel werd donderdag in een klap zes procent meer waard. Omdat oprichter Zuckerberg 13 procent hiervan in bezit heeft, groeide zijn geschat vermogen naar 100 miljard dollar. Wereldwijd maken miljarden mensen gebruik van zijn platformen zoals Facebook zelf, Instagram en Whatsapp.

Het is niet bekend of de overstap naar Instagram Feeds een verschuiving in doelgroepen teweeg brengt. Omdat 'Tiktok' nu soort van eigendom is van het Zuckerberg-imperium, ligt het gevaar op de loer dat de Gerda's van deze wereld de functie in de smiezen krijgen. Dit met doorgaans uiterst destructieve gevolgen voor het gebruik onder de jongere doelgroep.

Want in sociale media-land is na tien jaar platformenstoelendans een belangrijke vuistregel: jongeren weten niet hoe hard ze moeten wegvluchten als ouders zich ineens komen roeren op hun hippe hangout in de cyberspace. Om nog maar te zwijgen over de mogelijke invasie van toondove aritmische Ria's (54). Maar ook als gevolg hiervan zal het gelaat van Zuckerberg vermoedelijk niet al te veel bewegen.

De 36-jarige internet-koppelaar komt hij als derde persoon ooit bij het illustere gezelschap bestaande uit Bill Gates van Lange Frans en Jef Bezos van webwinkelgigant Amazon. 2020 was vooral voor Bezos een topjaar. Vanwege de coronacrisis en de toename van webwinkelbestellingen, is zijn geschat vermogen aangezwollen tot ongeveer 175 miljard. Dat ondertussen naar schatting 40 miljoen Amerikanen hun baan kwijtraakten, mag de pret niet drukken.

Maar genoeg over miljoenen werklozen. In Nederland is deze Reels-feature inmiddels ook uitgerold. Ga maar proberen. 

Extinction Rebellion demonstreert dansend in Amsterdam

Binnenland

Gisteren werden veel actievoerders op de Zuidas door de politie van de weg gehaald

Lees verder

Wit-Russische politie pakt honderden vrouwelijke demonstranten op in Minsk

Buitenland

Het is het grootste aantal opgepakte vrouwelijke betogers sinds de start van de protesten

Lees verder

PIJNLIJK! Wielrenner juicht te vroeg en wordt vervolgens ingehaald

Sport

En er ging meer mis tijdens de rit

Lees verder

Meer NieuwNieuws

OPHEF: Thierry Baudet veroorzaakt shitstorm na kritiek op aanwezigheid doventolk

Lees verder

Amigo maakt het mogelijk dat je een auto kan delen met je vrienden

Lees verder

FC Emmen verkoopt tijdelijk Easytoys-shirt

Lees verder

Hugo de Jonge: Sneltesten vanaf november

Lees verder

Barcelona jaagt op Ajax-verdediger Dest

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man maakt Dukes of Hazzard-sprong over brug

Lees verder

Vlucht zonder bestemming binnen tien minuten uitverkocht

Lees verder

Tesla-bestuurder doet dutje op de snelweg

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws