NieuwNieuws

Tech & Gaming

Facebook-overlord Zuckerberg wordt derde centi-miljardair ooit

De een z'n dood is de ander z'n brood... 

Het verbod op Tiktok in de Verenigde Staten door president Donald Trump om mee te kunnen patsen in het kader van naderende verkiezingen om de jeugd te beschermen tegen de influencertentakels en flagrante privacyschendingen van de Chinese overheid, heeft voor alsnog een grote winnaar opgeleverd: Mark Zuckerberg. 

De 36-jarige Amerikaan mag zichzelf vanaf vandaag een zogenaamde 'centi-miljardair' noemen. Dit betekent dat hij een geschat vermogen bij elkaar heeft gesprokkeld van een astronomische 100 miljard dollar, in euro's omgerekend 84,7 miljard euro. Maar omdat alleen Amerikanen zo rijk worden, is deze definitie gestoeld op dollars. Logisch toch? Mooi.

Of de move van Trump ook voor electoraal gewin gaat zorgen, moeten we nog zien. Maar privacy-vriend Zuckerberg zal er in elk geval niet wakker van liggen. Hoe hij dit flikte? Hij toonde deze week op vrij onsubtiele wijze aam dat de een z'n dood de ander z'n brood is. Instagram namelijk heel toevallig deze week een hippe nieuwe functie bekend die voor de jongste lezers wellicht vrij bekend in de oren klinken.

Met Instagram Reels wordt het mogelijk om korte filmpjes van maximaal 15 seconden op te nemen. De feature moet toegankelijk van aard worden, montage en effecten zijn met een druk op de knop gefixt. Een omvangrijk aanbod van muziek, audiofragmenten en geluidseffecten vormt de finishing touch voor de gebruikers om je eigen authentieke stempel op het geheel te drukken en met je cybermaatjes te delen. 

Tienertoko of seniorensoos?

Omdat dit concept zichzelf wereldwijd al lekker bewezen heeft, maakte het aandeel Facebook direct een sprong op de beurt. Het aandeel werd donderdag in een klap zes procent meer waard. Omdat oprichter Zuckerberg 13 procent hiervan in bezit heeft, groeide zijn geschat vermogen naar 100 miljard dollar. Wereldwijd maken miljarden mensen gebruik van zijn platformen zoals Facebook zelf, Instagram en Whatsapp.

Het is niet bekend of de overstap naar Instagram Feeds een verschuiving in doelgroepen teweeg brengt. Omdat 'Tiktok' nu soort van eigendom is van het Zuckerberg-imperium, ligt het gevaar op de loer dat de Gerda's van deze wereld de functie in de smiezen krijgen. Dit met doorgaans uiterst destructieve gevolgen voor het gebruik onder de jongere doelgroep.

Want in sociale media-land is na tien jaar platformenstoelendans een belangrijke vuistregel: jongeren weten niet hoe hard ze moeten wegvluchten als ouders zich ineens komen roeren op hun hippe hangout in de cyberspace. Om nog maar te zwijgen over de mogelijke invasie van toondove aritmische Ria's (54). Maar ook als gevolg hiervan zal het gelaat van Zuckerberg vermoedelijk niet al te veel bewegen.

De 36-jarige internet-koppelaar komt hij als derde persoon ooit bij het illustere gezelschap bestaande uit Bill Gates van Lange Frans en Jef Bezos van webwinkelgigant Amazon. 2020 was vooral voor Bezos een topjaar. Vanwege de coronacrisis en de toename van webwinkelbestellingen, is zijn geschat vermogen aangezwollen tot ongeveer 175 miljard. Dat ondertussen naar schatting 40 miljoen Amerikanen hun baan kwijtraakten, mag de pret niet drukken.

Maar genoeg over miljoenen werklozen. In Nederland is deze Reels-feature inmiddels ook uitgerold. Ga maar proberen. 

Hugo Borst vertelt over zijn (kleine) criminele verleden

Glamorama

Zoals een echte schrijver betaamt 

Lees verder

Virtuele hulp Alexa van Amazon spuwt antisemitische complottheorieën

Tech & Gaming

Maar had ze wijn op? 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Coronacijfers: 4499 nieuwe besmettingen, fors minder dan gisteren

Lees verder

Ster: Comeback Loeki de Leeuw bijna rond

Lees verder

33-jarige man gijzelt ambulancepersoneel in woning

Lees verder

Politie belaagd bij ontruiming coronafeest Den Haag

Lees verder

Ook vandaag winkels eerder gesloten in Rotterdam

Lees verder

FC Barcelona bereikt akkoord met spelers over verlaagd salaris

Lees verder

Nog meer stemmen voor Joe Biden na hertelling Wisconsin

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man wil seksboekje verbranden, fikt bijna eigen huis af

Lees verder

Britse kat Kee Kee blijkt notoire ondergoedkleptomaan

Lees verder

Denen in de ban van 'zombienertsen' met gemuteerde corona

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: