NieuwNieuws

Tech & Gaming

Facebook-overlord Zuckerberg wordt derde centi-miljardair ooit

De een z'n dood is de ander z'n brood... 

Het verbod op Tiktok in de Verenigde Staten door president Donald Trump om mee te kunnen patsen in het kader van naderende verkiezingen om de jeugd te beschermen tegen de influencertentakels en flagrante privacyschendingen van de Chinese overheid, heeft voor alsnog een grote winnaar opgeleverd: Mark Zuckerberg. 

De 36-jarige Amerikaan mag zichzelf vanaf vandaag een zogenaamde 'centi-miljardair' noemen. Dit betekent dat hij een geschat vermogen bij elkaar heeft gesprokkeld van een astronomische 100 miljard dollar, in euro's omgerekend 84,7 miljard euro. Maar omdat alleen Amerikanen zo rijk worden, is deze definitie gestoeld op dollars. Logisch toch? Mooi.

Of de move van Trump ook voor electoraal gewin gaat zorgen, moeten we nog zien. Maar privacy-vriend Zuckerberg zal er in elk geval niet wakker van liggen. Hoe hij dit flikte? Hij toonde deze week op vrij onsubtiele wijze aam dat de een z'n dood de ander z'n brood is. Instagram namelijk heel toevallig deze week een hippe nieuwe functie bekend die voor de jongste lezers wellicht vrij bekend in de oren klinken.

Met Instagram Reels wordt het mogelijk om korte filmpjes van maximaal 15 seconden op te nemen. De feature moet toegankelijk van aard worden, montage en effecten zijn met een druk op de knop gefixt. Een omvangrijk aanbod van muziek, audiofragmenten en geluidseffecten vormt de finishing touch voor de gebruikers om je eigen authentieke stempel op het geheel te drukken en met je cybermaatjes te delen. 

Tienertoko of seniorensoos?

Omdat dit concept zichzelf wereldwijd al lekker bewezen heeft, maakte het aandeel Facebook direct een sprong op de beurt. Het aandeel werd donderdag in een klap zes procent meer waard. Omdat oprichter Zuckerberg 13 procent hiervan in bezit heeft, groeide zijn geschat vermogen naar 100 miljard dollar. Wereldwijd maken miljarden mensen gebruik van zijn platformen zoals Facebook zelf, Instagram en Whatsapp.

Het is niet bekend of de overstap naar Instagram Feeds een verschuiving in doelgroepen teweeg brengt. Omdat 'Tiktok' nu soort van eigendom is van het Zuckerberg-imperium, ligt het gevaar op de loer dat de Gerda's van deze wereld de functie in de smiezen krijgen. Dit met doorgaans uiterst destructieve gevolgen voor het gebruik onder de jongere doelgroep.

Want in sociale media-land is na tien jaar platformenstoelendans een belangrijke vuistregel: jongeren weten niet hoe hard ze moeten wegvluchten als ouders zich ineens komen roeren op hun hippe hangout in de cyberspace. Om nog maar te zwijgen over de mogelijke invasie van toondove aritmische Ria's (54). Maar ook als gevolg hiervan zal het gelaat van Zuckerberg vermoedelijk niet al te veel bewegen.

De 36-jarige internet-koppelaar komt hij als derde persoon ooit bij het illustere gezelschap bestaande uit Bill Gates van Lange Frans en Jef Bezos van webwinkelgigant Amazon. 2020 was vooral voor Bezos een topjaar. Vanwege de coronacrisis en de toename van webwinkelbestellingen, is zijn geschat vermogen aangezwollen tot ongeveer 175 miljard. Dat ondertussen naar schatting 40 miljoen Amerikanen hun baan kwijtraakten, mag de pret niet drukken.

Maar genoeg over miljoenen werklozen. In Nederland is deze Reels-feature inmiddels ook uitgerold. Ga maar proberen. 

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: