NieuwNieuws

Tech & Crypto

Facebook-overlord Zuckerberg wordt derde centi-miljardair ooit

De een z'n dood is de ander z'n brood... 

Het verbod op Tiktok in de Verenigde Staten door president Donald Trump om mee te kunnen patsen in het kader van naderende verkiezingen om de jeugd te beschermen tegen de influencertentakels en flagrante privacyschendingen van de Chinese overheid, heeft voor alsnog een grote winnaar opgeleverd: Mark Zuckerberg. 

De 36-jarige Amerikaan mag zichzelf vanaf vandaag een zogenaamde 'centi-miljardair' noemen. Dit betekent dat hij een geschat vermogen bij elkaar heeft gesprokkeld van een astronomische 100 miljard dollar, in euro's omgerekend 84,7 miljard euro. Maar omdat alleen Amerikanen zo rijk worden, is deze definitie gestoeld op dollars. Logisch toch? Mooi.

Of de move van Trump ook voor electoraal gewin gaat zorgen, moeten we nog zien. Maar privacy-vriend Zuckerberg zal er in elk geval niet wakker van liggen. Hoe hij dit flikte? Hij toonde deze week op vrij onsubtiele wijze aam dat de een z'n dood de ander z'n brood is. Instagram namelijk heel toevallig deze week een hippe nieuwe functie bekend die voor de jongste lezers wellicht vrij bekend in de oren klinken.

Met Instagram Reels wordt het mogelijk om korte filmpjes van maximaal 15 seconden op te nemen. De feature moet toegankelijk van aard worden, montage en effecten zijn met een druk op de knop gefixt. Een omvangrijk aanbod van muziek, audiofragmenten en geluidseffecten vormt de finishing touch voor de gebruikers om je eigen authentieke stempel op het geheel te drukken en met je cybermaatjes te delen. 

Tienertoko of seniorensoos?

Omdat dit concept zichzelf wereldwijd al lekker bewezen heeft, maakte het aandeel Facebook direct een sprong op de beurt. Het aandeel werd donderdag in een klap zes procent meer waard. Omdat oprichter Zuckerberg 13 procent hiervan in bezit heeft, groeide zijn geschat vermogen naar 100 miljard dollar. Wereldwijd maken miljarden mensen gebruik van zijn platformen zoals Facebook zelf, Instagram en Whatsapp.

Het is niet bekend of de overstap naar Instagram Feeds een verschuiving in doelgroepen teweeg brengt. Omdat 'Tiktok' nu soort van eigendom is van het Zuckerberg-imperium, ligt het gevaar op de loer dat de Gerda's van deze wereld de functie in de smiezen krijgen. Dit met doorgaans uiterst destructieve gevolgen voor het gebruik onder de jongere doelgroep.

Want in sociale media-land is na tien jaar platformenstoelendans een belangrijke vuistregel: jongeren weten niet hoe hard ze moeten wegvluchten als ouders zich ineens komen roeren op hun hippe hangout in de cyberspace. Om nog maar te zwijgen over de mogelijke invasie van toondove aritmische Ria's (54). Maar ook als gevolg hiervan zal het gelaat van Zuckerberg vermoedelijk niet al te veel bewegen.

De 36-jarige internet-koppelaar komt hij als derde persoon ooit bij het illustere gezelschap bestaande uit Bill Gates van Lange Frans en Jef Bezos van webwinkelgigant Amazon. 2020 was vooral voor Bezos een topjaar. Vanwege de coronacrisis en de toename van webwinkelbestellingen, is zijn geschat vermogen aangezwollen tot ongeveer 175 miljard. Dat ondertussen naar schatting 40 miljoen Amerikanen hun baan kwijtraakten, mag de pret niet drukken.

Maar genoeg over miljoenen werklozen. In Nederland is deze Reels-feature inmiddels ook uitgerold. Ga maar proberen. 

Politiek

BIJ1 Amsterdam spat uiteen - 'Sylvana Simons is autoritair en dictatoriaal'

Lees verder

Politiek

Martin Bosma (PVV) over rapport Shula Rijxman (D66): Zal ik het even komen ophalen?

Lees verder

Octopussen hebben favoriete tentakel

Algemeen

Zijn ze links, bijna links, midden, midden, midden, midden, bijna rechts of rechtshandig?

Lees verder

Jumbo-chef Frits van Eerd treedt tijdelijk terug

Algemeen

Grootgrutter nog steeds verdachte in witwasonderzoek

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Bijna 50 aanhoudingen rondom natuurbranden in Frankrijk

Lees verder

Wappie-advocaat verdwijnt met 1 miljoen euro aan donaties

Lees verder

Johnny Depp aan het daten met voormalig advocaat

Lees verder

Fitbit-gebruikers moeten vanaf 2025 met Google inloggen

Lees verder

Bierprijzen in Engeland voorlopig niet omhoog

Lees verder

Latifi verlaat Williams, kans voor Nyck de Vries

Lees verder

Ontdekking bevestigt: leven op aarde komt vermoedelijk uit de ruimte

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

School verdedigt transgender docent met 'gigantische nepborsten'

Lees verder

Topman Beyond Meat opgepakt voor bijten in mensenvlees

Lees verder

Sportreporter scheldt radiopresentator de huid vol, die neemt op zender ontslag

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: