NieuwNieuws Beta

Glamorama

Akwasi: 'Golden retrievers beter vertegenwoordigd dan mensen van kleur'

Er is weer ophef

Rapper Akwasi heeft weer wat stof doen opwaaien na een aantal uitspraken die hij deed in een interview met het Parool. Zo stelde hij onder andere dat honden beter zijn vertegenwoordigd in de Tweede Kamer dan mensen van kleur. Maar er is meer.

Zwarte Piet-uitspraak

In het interview met een van dé gezichten van de Black Lives Matter-beweging komen verschillende onderwerpen aan bod. Zo wordt er gepraat over zijn jeugd in de Bijlmer, zijn rapcarrière en zijn aankomende shows in Paradiso. Ook reageert hij op alle ophef die ontstond na een uitspraak die hij deed over Zwarte Piet, tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam. “Op het moment dat ik een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht,” zei hij toen. Naar aanleiding van die uitspraak zou hij diverse doodsbedreigingen ontvangen hebben. 

Nieuwe OPHEF

Niet alle uitspraken in het interview kunnen op unanieme goedkeuring rekenen. Natuurlijk hebben de meningmensen op Twitter genoeg te bekritiseren, maar één uitspraak in het bijzonder valt bij mensen in slechte aarde. Zo vertelt Akwasi over de Ghanese stam genaamd Ashanti, waartoe hij en zijn familie behoren. Verderop in het interview komt de interviewer terug op dit onderwerp, waarna Akwasi stellig beweert dat de Ashanti geen slavenhandelaren zijn geweest. "Iedereen is opeens een historicus, mensen roepen maar wat. Ashanti zijn geen slaven­handelaren geweest. Wel? Kom op met de feiten dan, die zijn er niet." 

Maar, er blijken wel degelijk verschillende stukken te bestaan die zijn uitspraak weerspreken. Menig Twitterend Nederlander creëert daarom gretig ophef rondom dit onderwerp, door er boze Tweetjes over te tikken. Sommigen vinden het namelijk hypocriet dat iemand die constant hamert op het Nederlandse slavernijverleden, zelf afstamt van een stam die in het verleden ook slaven zou hebben gehandeld.

VVD Tweede Kamerlid Andre Bosman doet zijn ophefduit in het zakje, en schrijft een lichtelijk passief-agressieve Tweet over Akwasi's bewering: 

De Tweet

Een historicus

Ook historicus Han van der Horst doet er zijn zegje over. Hij stelt dat Akwasi duidelijk 'geen kaas of waakye heeft gegeten van de slavernijgeschiedenis.' Er zou namelijk genoeg bewijs zijn voor de stelling dat de Ashanti een wezenlijke rol speelden in de transatlantische slavenhandel. 

In het interview werd Akwasi ook nog gevraagd naar zijn favoriete artiesten. "Ik luister naar de hiphop van Kendrick Lamar en Ambush Buzzworl, maar ook naar de muziek van bijvoorbeeld ­Gregory Porter en Dizzy Gillespie. Ik zit ook helemaal in Nina Simone. En Radiohead is tijdloos", zei hij. Hier is geen ophef over. 

Twents lab gaat eerste externe coronatests doen voor GGD

Binnenland

Wat zou Hugo hiervan vinden

Lees verder

Hoeveel coronabesmettingen kwamen er in jouw gemeente bij?

Binnenland

In totaal ontvingen 3.302 Nederlanders in de afgelopen 24 uur slecht coronanieuws.

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Roland Garros: Bertens wint krankzinnig duel met servicekanon

Lees verder

Kylie Jenners bikinikiekjes hebben effect

Lees verder

Hoera, België heeft eindelijk een federale regering!

Lees verder

Serena Williams verlaat Roland Garros

Lees verder

Poppodia Melkweg en Paradiso verplichten mondkapjes

Lees verder

Kamermeerderheid wil mondkapjes in publieke binnenruimte

Lees verder

Straaljager zorgt voor harde boem boven Parijs

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Moeder vindt zoon 16 jaar na tsunami weer terug

Lees verder

Dierenpark verwijdert papegaaien na uitschelden bezoekers

Lees verder

Amerikaan mogelijk achter tralies om slechte hotelreview

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws