NieuwNieuws

Glamorama

Akwasi: 'Golden retrievers beter vertegenwoordigd dan mensen van kleur'

Er is weer ophef

Rapper Akwasi heeft weer wat stof doen opwaaien na een aantal uitspraken die hij deed in een interview met het Parool. Zo stelde hij onder andere dat honden beter zijn vertegenwoordigd in de Tweede Kamer dan mensen van kleur. Maar er is meer.

Zwarte Piet-uitspraak

In het interview met een van dé gezichten van de Black Lives Matter-beweging komen verschillende onderwerpen aan bod. Zo wordt er gepraat over zijn jeugd in de Bijlmer, zijn rapcarrière en zijn aankomende shows in Paradiso. Ook reageert hij op alle ophef die ontstond na een uitspraak die hij deed over Zwarte Piet, tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam. “Op het moment dat ik een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht,” zei hij toen. Naar aanleiding van die uitspraak zou hij diverse doodsbedreigingen ontvangen hebben. 

Nieuwe OPHEF

Niet alle uitspraken in het interview kunnen op unanieme goedkeuring rekenen. Natuurlijk hebben de meningmensen op Twitter genoeg te bekritiseren, maar één uitspraak in het bijzonder valt bij mensen in slechte aarde. Zo vertelt Akwasi over de Ghanese stam genaamd Ashanti, waartoe hij en zijn familie behoren. Verderop in het interview komt de interviewer terug op dit onderwerp, waarna Akwasi stellig beweert dat de Ashanti geen slavenhandelaren zijn geweest. "Iedereen is opeens een historicus, mensen roepen maar wat. Ashanti zijn geen slaven­handelaren geweest. Wel? Kom op met de feiten dan, die zijn er niet." 

Maar, er blijken wel degelijk verschillende stukken te bestaan die zijn uitspraak weerspreken. Menig Twitterend Nederlander creëert daarom gretig ophef rondom dit onderwerp, door er boze Tweetjes over te tikken. Sommigen vinden het namelijk hypocriet dat iemand die constant hamert op het Nederlandse slavernijverleden, zelf afstamt van een stam die in het verleden ook slaven zou hebben gehandeld.

VVD Tweede Kamerlid Andre Bosman doet zijn ophefduit in het zakje, en schrijft een lichtelijk passief-agressieve Tweet over Akwasi's bewering: 

De Tweet

Een historicus

Ook historicus Han van der Horst doet er zijn zegje over. Hij stelt dat Akwasi duidelijk 'geen kaas of waakye heeft gegeten van de slavernijgeschiedenis.' Er zou namelijk genoeg bewijs zijn voor de stelling dat de Ashanti een wezenlijke rol speelden in de transatlantische slavenhandel. 

In het interview werd Akwasi ook nog gevraagd naar zijn favoriete artiesten. "Ik luister naar de hiphop van Kendrick Lamar en Ambush Buzzworl, maar ook naar de muziek van bijvoorbeeld ­Gregory Porter en Dizzy Gillespie. Ik zit ook helemaal in Nina Simone. En Radiohead is tijdloos", zei hij. Hier is geen ophef over. 

Sport

Elfstedendeelneemsters alsnog erkend als officiële winnaars

Lees verder

Sport

Huntelaar verlaat Ajax, versterkt Schalke 04 in degradatiestrijd

Lees verder

Dennis overvalt 'wappie-arts': 'Ik kan mensen met autisme genezen'

Binnenland

'Als je sterft, krijgt het ziekenhuis geld'

Lees verder

Zakenvrouw Candice Swanepoel begint het jaar zomers

Glamorama

Promoot haar eigen bikini's op deze koude dagen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Legalisering wiet zorgt voor recordverkoop junkfood

Lees verder

Derde van complete gevangenis Ter Apel besmet met corona

Lees verder

TBC-vaccin niet geschikt als coronavaccin kwetsbare ouderen

Lees verder

Drugsdealer gepakt door verwisselen autoband

Lees verder

Feestgangers: 'Pandemie? Welke pandemie?'

Lees verder

Man leeft drie maanden stiekem in vliegveldterminal

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.822 nieuwe besmettingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Gwyneth Paltrows vaginakaars steekt huis in de fik

Lees verder

Autodief rijdt terug om kind uit wagen te zetten en moeder een standje te geven

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: