NieuwNieuws Beta

Glamorama

Vertrokken Spaanse sjoemelkoning 'betrekt verdieping vijfsterrenhotel Abu Dhabi'

Ruilt het ene paleis in voor het andere 

Het Spaanse NIUS heeft een foto gepubliceerd van de voormalige Spaanse koning Juan Carlos I in Abu Dhabi. Hij zou De Verenigde Arabische Emiraten hebben uitgekozen voor zijn ballingschap en een verdieping in het bizar luxe Emirates Palace Hotel hebben betrokken. 

Artikel gaat door na de tweet

Carlos kondigde op maandag aan zijn land te verlaten. In 2014 abdiceerde hij van de troon om een omstreden jachttripje tijdens een economische crisis en een dode olifant. Geen kroon betekent geen immuniteit, en de Hoge Raad van Spanje begon deze zomer een onderzoek naar enorm omkoopschandaal. Hij zou 65 miljoen euro smeergeld hebben gekregen na het bemiddelen tussen Saudi-Arabieren en Spanjaarden om een hogesnelheidslijn aldaar. Hij liet het geld storten op een Zwitserse rekening, witgewassen worden in de Bahamas en naar Madrid smokkelen in contanten. Zijn zoon, de huidige koning Felipe, wil de schade voor het koningshuis beperken en deelde in een statement zijn “respect en dankbaarheid” voor de beslissing van zijn vader. 

Goud en marmer

Het was even onduidelijk waar Carlos naartoe zou trekken, maar dat lijkt dus Abu Dhabi te zijn geworden. Ballingschap is een vrij zware maatregel voor een koning, maar hij heeft simpelweg het ene paleis voor het andere ingeruild. Het hotel waar hij zou verblijven is bizar luxe. Gasten komen er om in goud en marmer en er zijn zes ‘heersersuites’, enkel bestemd voor staatshoofden en koningshuizen. De geruchten over het hotel werden genoteerd door de BBC, dat ook schrijft dat Carlos buddy-buddy is met de kroonprins van de Emiraten, Mohammed bin Zayed-al Nahyan. 

Wat er waar is van het schandaal, wat Carlos verder nog boven het hoofd hangt, waar hij dit allemaal van betaalt en hoe zijn “eigen” besluit om te vertrekken is gegaan: het hele verhaal is omgeven met vragen, gedoe, en heel (heel) veel geld. Dit is niet het laatste wat we horen over Juan en zijn familie. 

Steeds meer Spanjaarden roepen op om het land weer een republiek te maken. Carlos was (en is) vrij populair omdat hij Spanje na Franco's dictatuur richting een democratie hielp.

Sport

Tour de France: Adembenemende tijdrit gooit klassement op laatste moment overhoop

Lees verder

FC Emmen verkoopt tijdelijk Easytoys-shirt

Sport

Club haakt slim in op sekswinkel-rel

Lees verder

Hugo de Jonge: Sneltesten vanaf november

Binnenland

Minister optimistisch in Kamerbrief

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Barcelona jaagt op Ajax-verdediger Dest

Lees verder

Progressieve opperrechter VS overleden

Lees verder

'Zorgelijke' veiligheidsregio's komen met eigen coronaregels

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Natuurpark stuurt afval per post terug naar toeristen

Lees verder

Kabinet lanceert regionaal Covid-19-waarschuwingssysteem

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vlucht zonder bestemming binnen tien minuten uitverkocht

Lees verder

Tesla-bestuurder doet dutje op de snelweg

Lees verder

Duitse voetbalclub houdt afstand: verliest met 37-0

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws