NieuwNieuws

Buitenland

Escalatie in Minsk, oppositieleider ondergedoken

Medewerkers melden dat ze toch OK is

In Wit-Rusland worden de protesten tegen de regering dictatuur-Loekasjenko steeds heviger. Ook rees de vraag: waar is oppositieleider Svetlana Tichanovskaja? Ze was uren niet meer te bereiken, maar volgens haar campagneteam is ze in orde. De minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen sprak vanavond zijn zorgen uit.

Ze was vanmiddag voor het laatst gezien toen ze een klacht in ging dienen bij de kiescommissie. Democratiegezind Wit-Rusland was bang dat de presidentskandidaat, die vanmiddag aankondigde de volgens haar compleet foutieve uitslag naast zich neer te leggen, opgesloten was door de regering. Het zou niet de eerste keer zijn geweest dat Loekasjenko zijn tegenstanders laat verdwijnen, merkten verschillende correspondenten op. 

Ze is waarschijnlijk ondergedoken uit angst voor een dergelijke arrestatie. De beheerders van een belangrijke Telegramgroep waarschuwde eerder al dat berichten over haar verdwijning een 'provocatie' zouden kunnen zijn. Later op de avond melde Tichanovskaja's campagneteam dat ze in orde is, maar haar locatie is een ieder onbekend. Ze is naar verluid huiverig om mee te doen aan de protesten uit angst voor escalatie. 

Ondertussen wordt steeds meer duidelijk dat Tichanovskaja op de steun van een groot deel van de Wit-Russen kan rekenen. De binnenstad van Minsk is bezet door demonstranten in hun auto’s. Een groot Telegramkanaal meldt dat overal in de stad claxons en zingende protestanten te horen zijn, die ‘leve Wit-Rusland’ scanderen. De oproerpolitie gebruikt traangas, waterkanonnen, flitsgranaten en stokken om de demonstranten te bestrijden. 

Eerder kondigde de oppositie aan de uitslag van de presidentsverkiezingen van zondag niet te accepteren. Tichanovskaja sprak in Minsk vandaag over een overwinning voor zichzelf, maar vooral voor de Wit-Russische bevolking. “We hebben onze angst overwonnen, we hebben onze onverschilligheid en apathie voor de politiek overwonnen”, drukte ze verslaggevers en haar supporters in Minsk op het hart. De oppositie deed een oproep richting Loekasjenko: ga met ons in gesprek om een vreedzame machtsoverdracht te regelen. Het is volgens Tichanovskaja en de hare duidelijk dat de meerderheid van de Wit-Russische bevolking achter haar staat. 

Lokale journalisten melden grootschalige verkiezingsfraude, mogelijk gemaakt door het grote gebrek aan onafhankelijk toezicht. Internationale waarnemers en journalisten waren zondag niet toegestaan. De regering ontkent elke vorm van gesjoemel en beschuldigt op haar beurt de oppositie van het bedreigen van burgers en leden van de kiescommissie.

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: