NieuwNieuws Beta

Binnenland

Gemeentetabel: zit jij in de buurt van een coronahaard?

Check hier de dagverse stijgcijfers van het RIVM in jouw gemeente

Het mag inmiddels geen verrassing meer zijn: het coronavirus is terug in Nederland en verspreidt zich als een malle. Vooral in het westen van het land grijpt het virus in een hoog tempo om zich heen. In Bergen op Zoom is op dit moment de meest felle covidhaard aan het branden. Hier raakten in de afgelopen vier dagen 89 personen besmet met het virus, dit komt neer op een stijging van 131,9.

Zuid-Holland is met 11 gemeentes het vaakst vertegenwoordigd in de landelijke top 25 met de grootste vierdaagse stijgingen. Gouda is de landelijke nummer drie met een toename van 79,8 per capita en Rotterdam staat op de vierde positie met een toename van 58,3. Ook Noord-Holland staat met vijf gemeentes vaak terug te vinden in deze top 25, met onder meer Beemster, Amsterdam en Zandvoort.

In de afgelopen 24 uur zijn 779 personen in Nederland positief getest op het virus. Hiermee komt het cumulatieve aantal besmettingen vanaf eind februari op 59.973 te staan, of 3499 per miljoen. Dit is op de mondiale 'corona-ranglijst' goed voor een 62ste positie. De verschillen in Nederland zelf zijn behoorlijk fors. 

Op een enkele lokale haard na, ligt nagenoeg iedere gemeente met sterke coronapieken in de afgelopen weken ten westen van de lijn Amersfoort, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht. Zo zag de voltallige bovenzijde van de aanwaslijst tussen 8 en 11 augustus per 100.000 inwoners eruit. 

Artikel gaat onder de tabel verder. 

De 25 gemeentes gesorteerd op de meeste besmettingen per 100.000 inwoners tussen 8 en 11 augustus /Jelmer Visser

Bergen letterlijk op Zoom en nieuwe piek in Fryslân

Voor het eerst meldt zich nu ook een Friese gemeente in de bovenste regionen van het vervelende lijstje. Dit gaat om Noordeast-Fryslân waar in de afgelopen vier dagen twintig nieuwe besmettingen aan het licht kwamen. De bron van al deze ziektegevallen moet gezocht worden bij één man uit Dokkum.

Uit contactonderzoek van de GGD is gebleken dat door hem twintig anderen SARS 2.0 opliepen omdat hij ondanks zijn positieve diagnose toch een terrasje pakte en naar feestjes ging. Het is niet bekend of hij de oproep van Mark Rutte om je verantwoordelijkheid te nemen heeft gehoord.

In Bergen op Zoom moeten een tijdelijke extra teststraat, veel strengere handhaving, sluiting van een moskee en een 'Belgenban' de cijfers terugbrengen naar landelijke moyennes. De toename van 188,9 per 100.000 hoofden kan als alarmerend hoog beschouwd worden. Dit is bijna viermaal zo hoog als de Duitse alarmwaarde van 50 coronadiagnoses per capita in de afgelopen week.

De volledige interactieve gemeentetabel met de RIVM-cijfers van vandaag is hieronder te bekijken. Een nieuwe schuifkaart met vierdaagse stijgingen verschijnt morgen. Het vorige exemplaar van 5 t/m 8 augustus is in het coronatopic van afgelopen zaterdag te bekijken. 

Politie pakt 23-jarige verdachte op voor inbraak bij Gordon

Glamorama

Toch nog een sprankje hoop in de ultieme rampweek voor de zanger?

Lees verder

VIDEO - Thierry en Wybren op de kermis

Glamorama

Kamerleden willen ook wel eens een uitje!

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 1 oktober

Tech & Gaming

Het allernieuwste nieuws in een paar minuutjes!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Trump's tweets tonen slaaptekort en groeiend ochtendhumeur aan

Lees verder

Dashcam: Man schiet door eigen ruit in verkeersruzie

Lees verder

Famke Louise had beveiliging nodig na Jinek-show

Lees verder

Waar zitten de felste coronahaarden van Nederland en Europa?

Lees verder

Kabinet steekt 360 miljoen in coronaprofen van ventilatie scholen

Lees verder

Neanderthalergenen zorgen voor ernstigere Covid-symptomen

Lees verder

Groot datalek: medische dossiers kwetsbare kinderen gelekt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Pastoor verlaat de kerk en wordt stripper en model

Lees verder

Waarschuwingen voor gepland ’Jurassic Park’ in Indonesië

Lees verder

Moeder vindt zoon 16 jaar na tsunami weer terug

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws