NieuwNieuws Beta

Binnenland

Gemeentetabel: Nederland passeert 60.000 corona-diagnoses

Benieuwd naar de zomerse viruspiek in jouw buurt? Check onze dagverse gemeentetabel.

Uit cijfers van het RIVM van vandaag is gebleken dat opnieuw 654 Nederlanders een slechtnieuwsgesprek van de GGD hebben ontvangen omdat hun coronatest positief was. Hiermee blijven de dagelijkse toenames op basis van voortschrijdende gemiddeldes over vier dagen toenamen.

Sinds eind februari zijn in totaal nu 60.627 Nederlanders besmet (geweest) met Covid-19. Omdat de ziekte zoveel asymptomische dragers heeft, ligt het werkelijke aantal vermoedelijk vele malen hoger. Nadat vorige maand de diagnoses toenamen is eveneens het aantal ziekenhuisopnames licht gestegen. Toch gedraagt deze opnamepiek zich tot dusver nog niet zoals de diagnosepiek. 

Een aanwas wordt echter wel verwacht indien het aantal nieuwe besmettingen zo blijft stijgen. Hoeveel dit precies is, is uiterst lastig te voorspellen. Ook verschillen regio's en soms zelfs gemeentes enorm van elkaar op basis van de toenamecijfers.

Benieuwd hoe jouw gemeente het doet? Check hiervoor de onderstaande datatabel. 

Woeste westen versus ordentelijke oosten

Op basis van de voortschrijdende moyennes over vier dagen, blijft het Brabantse Bergen op Zoom met grote afstand de 'coronakoploper' van Nederland. Tussen 9 en 12 augustus werden daar 82 mensen gediagnosticeerd op SARS2-nCoV. Per 100.000 inwoners komt dit neer op 121,5. 

De tweede positie is voor de gemeente Beemster, maar vanwege het lage inwonertal - 9.748 in totaal - komt een stijging van slechts acht nieuwe patiënten neer op een toename van 78,6. De berekening per 100.000 inwoners kan voor hele kleine gemeentes vrij 'ongunstig' uitvallen terwijl er in praktijk weinig aan de hand hoeft te zijn. Een groot gezin dat besmet terugkomt van vakantie en zichzelf wel in zelfisolatie zet, kan de cijfers al behoorlijk vertekenen. 

Nieuw in de top vijf is de gemeente Noordeast Fryslân waar de GGD op die moment grondig contactonderzoek doet in Dokkum. Hier werden in totaal 26 personen besmet met het virus, dit komt neer op een toename van 55,8. Steden als Rotterdam, Amsterdam, Gouda, Almere, Breda en Utrecht zitten net als eerder ruim boven het landelijke gemiddelde. 

Liever op provincieniveau uitzoomen? Dat kan ook! Onder de gemeentetabel is de toename van de afgelopen twee weken per provincie te zien. Hier valt vooral Zuid-Holland in negatieve zin op. Drenthe is sinds de Friese piek het meest coronavirusvrije deel van Nederland. Dit komt niet alleen vanwege het feit dat er nauwelijks mensen wonen, ook per hoofd van de bevolking registreert de GGD veel minder patiënten. 

Twents lab gaat eerste externe coronatests doen voor GGD

Binnenland

Wat zou Hugo hiervan vinden

Lees verder

Hoeveel coronabesmettingen kwamen er in jouw gemeente bij?

Binnenland

In totaal ontvingen 3.302 Nederlanders in de afgelopen 24 uur slecht coronanieuws.

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Roland Garros: Bertens wint krankzinnig duel met servicekanon

Lees verder

Kylie Jenners bikinikiekjes hebben effect

Lees verder

Hoera, België heeft eindelijk een federale regering!

Lees verder

Serena Williams verlaat Roland Garros

Lees verder

Poppodia Melkweg en Paradiso verplichten mondkapjes

Lees verder

Kamermeerderheid wil mondkapjes in publieke binnenruimte

Lees verder

Straaljager zorgt voor harde boem boven Parijs

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Moeder vindt zoon 16 jaar na tsunami weer terug

Lees verder

Dierenpark verwijdert papegaaien na uitschelden bezoekers

Lees verder

Amerikaan mogelijk achter tralies om slechte hotelreview

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws