NieuwNieuws Beta

Binnenland

SCHUIFKAARTEN: zo raast de coronagolf door Nederland en Europa

Corona, corona, corona. In heel Europa is er niemand zoals jij...

Nederland en eigenlijk ook al onze buurlanden, kampen met een forse toename van coronavirusbesmettingen. Op de nieuwste kaart van ons land waarop de stijging tussen 9 en 12 augustus is gevisualiseerd op basis van de cijfers van het RIVM wordt dit op vrij onsubtiele wijze inzichtelijk.

Hoe anders was dit een maand geleden. Toen leek het virus nog even helemaal weg te zijn. Nederland kon vakantievieren. Coronacrisissen zouden wel weer in het najaar komen na een paar weekjes helemaal weg.

Maar kennelijk heeft Covid-19 lak aan de Nederlandse bouwvak en is mede door internationaal vliegverkeer het virus weer helemaal terug. Meer duiding hierover staat in onze Nieuwnieuwsupdate voor Nederland van eerder vanmiddag.

Op de onderstaande schuifkaarten wordt een vergelijking getrokken tussen de laatste vier dagen met het vorige blokje tussen 5 en 8 augustus en daaronder is de huidige situatie naast die van 12 en 15 juli gezet. 

Hitte- en coronagolven teisteren heel Europa

De stijgingen in Nederland zijn behoorlijk goed te zien op de kaarten. Maar hoe verhoudt de stijging bij 'ons' zich tot andere landen. Eigenlijk past 'onze' situatie volledig in het patroon van veel andere landen op dit continent. Dit met nieuwe regels voor internationale reizigers tot gevolg.

Roemenië en Spanje zijn op dit moment de felste Covid-19-broeinesten. In de provincie Aragón werden vorige week 6.185 nieuwe besmettingen gemeld. En aangezien deze regio qua inwonertal niet groter is dan de provincie Utrecht mag hier gerust gesproken worden van een corona-explosie. Vanwege de astronomisch hoge toename van 422 per 100.000 inwoners in een week tijd, moest de legenda van de internationale kaart zelfs aangepast worden.

Verder valt een paarse vlek op die enige overeenkomsten vertoont met de Route de Soleil. Deze coronavlek focust zich in België, maar breidt zich uit richting Frankrijk en Nederland. In ons land is het ordentelijke oosten en het 'wilde' westen op basis van de relatieve toenamecijfers niet te missen. Hoe het komt dat de verschillen in Nederland. Zulke grote verschillen binnen een land, lijken eerder te passen bij een veel grotere natie zoals Italië of Italië.

Meer analyse hierover is te lezen in de weekupdate van Europa bij Innovation Origins. Let wel: op de Europese kaarten wordt gebruik gemaakt van een weekontwikkeling en niet met vierdaagse. 

Twents lab gaat eerste externe coronatests doen voor GGD

Binnenland

Wat zou Hugo hiervan vinden

Lees verder

Hoeveel coronabesmettingen kwamen er in jouw gemeente bij?

Binnenland

In totaal ontvingen 3.302 Nederlanders in de afgelopen 24 uur slecht coronanieuws.

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Roland Garros: Bertens wint krankzinnig duel met servicekanon

Lees verder

Kylie Jenners bikinikiekjes hebben effect

Lees verder

Hoera, België heeft eindelijk een federale regering!

Lees verder

Serena Williams verlaat Roland Garros

Lees verder

Poppodia Melkweg en Paradiso verplichten mondkapjes

Lees verder

Kamermeerderheid wil mondkapjes in publieke binnenruimte

Lees verder

Straaljager zorgt voor harde boem boven Parijs

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Moeder vindt zoon 16 jaar na tsunami weer terug

Lees verder

Dierenpark verwijdert papegaaien na uitschelden bezoekers

Lees verder

Amerikaan mogelijk achter tralies om slechte hotelreview

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws