NieuwNieuws

Algemeen

SCHUIFKAARTEN: zo raast de coronagolf door Nederland en Europa

Corona, corona, corona. In heel Europa is er niemand zoals jij...

Nederland en eigenlijk ook al onze buurlanden, kampen met een forse toename van coronavirusbesmettingen. Op de nieuwste kaart van ons land waarop de stijging tussen 9 en 12 augustus is gevisualiseerd op basis van de cijfers van het RIVM wordt dit op vrij onsubtiele wijze inzichtelijk.

Hoe anders was dit een maand geleden. Toen leek het virus nog even helemaal weg te zijn. Nederland kon vakantievieren. Coronacrisissen zouden wel weer in het najaar komen na een paar weekjes helemaal weg.

Maar kennelijk heeft Covid-19 lak aan de Nederlandse bouwvak en is mede door internationaal vliegverkeer het virus weer helemaal terug. Meer duiding hierover staat in onze Nieuwnieuwsupdate voor Nederland van eerder vanmiddag.

Op de onderstaande schuifkaarten wordt een vergelijking getrokken tussen de laatste vier dagen met het vorige blokje tussen 5 en 8 augustus en daaronder is de huidige situatie naast die van 12 en 15 juli gezet. 

Hitte- en coronagolven teisteren heel Europa

De stijgingen in Nederland zijn behoorlijk goed te zien op de kaarten. Maar hoe verhoudt de stijging bij 'ons' zich tot andere landen. Eigenlijk past 'onze' situatie volledig in het patroon van veel andere landen op dit continent. Dit met nieuwe regels voor internationale reizigers tot gevolg.

Roemenië en Spanje zijn op dit moment de felste Covid-19-broeinesten. In de provincie Aragón werden vorige week 6.185 nieuwe besmettingen gemeld. En aangezien deze regio qua inwonertal niet groter is dan de provincie Utrecht mag hier gerust gesproken worden van een corona-explosie. Vanwege de astronomisch hoge toename van 422 per 100.000 inwoners in een week tijd, moest de legenda van de internationale kaart zelfs aangepast worden.

Verder valt een paarse vlek op die enige overeenkomsten vertoont met de Route de Soleil. Deze coronavlek focust zich in België, maar breidt zich uit richting Frankrijk en Nederland. In ons land is het ordentelijke oosten en het 'wilde' westen op basis van de relatieve toenamecijfers niet te missen. Hoe het komt dat de verschillen in Nederland. Zulke grote verschillen binnen een land, lijken eerder te passen bij een veel grotere natie zoals Italië of Italië.

Meer analyse hierover is te lezen in de weekupdate van Europa bij Innovation Origins. Let wel: op de Europese kaarten wordt gebruik gemaakt van een weekontwikkeling en niet met vierdaagse. 

Algemeen

Tientallen klimaatactivisten gearresteerd na binnendringen Eindhoven Airport

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Veel actie, veel drama en wat musical voor de luchtigheid

Lees verder

60 uur taakstraf en week voorwaardelijk voor Gideon van Meijeren (FvD)

Politiek

'Gideon de Zwijger' komt niet opdagen in rechtbank

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Man betrapt inbrekers tijdens 's nachts voeden van baby

Lees verder

Rapper gebruikt beelden huiszoeking in videoclip

Lees verder

Verkiezingen - D66 gaf met kleine 2 miljoen euro het meeste uit aan advertenties

Lees verder

Vrouwen met veel jongere man hebben gelukkigere relaties

Lees verder

Terreursyriër uit Stein zocht wapens en wilde bomgordel maken

Lees verder

Duitse brouwer komt met bier in poedervorm

Lees verder

Politie Egypte gebruikt datingapp om LHBT'ers te arresteren

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Britse politie rolt 'castratie-sekte' op die geslachtsdelen amputeerde bij 13 slachtoffers

Lees verder

Mannelijke zeeolifanten eerder dood door 'extreme drang' om te paren

Lees verder

Catch Me If You Can-meesteroplichter hield ook jou voor het lapje

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: