NieuwNieuws

Algemeen

Engeland telt 5.377 corona-doden minder door nieuwe telmethode

Nee is geen zombie-apocalypse. Was het maar zo'n feest... 

Het Verenigd Koninkrijk telt in een klap ineens meer dan vijfduizend doden minder als gevolg van het Coronavirus. Dit komt omdat ze in Engeland zijn overgestapt op een nieuwe koppentelmethode die naar verluidt minder 'misleidend' zou zijn. Met de nieuwe methode wordt de slachtofferregistratie van het grootste land binnen het Verenigd Koninkrijk op dezelfde manier gedaan als de rest van de Britse nations.

Deze wijziging heeft grote gevolgen voor het cumulatieve aantal slachtoffers van het land. Deze stond op 46.706 en is door de nieuwe registratievoorwaarden teruggelopen naar 41.329. Dit betekent niet dat al deze overledenen weer tot leven zijn gekomen, maar heeft vooral te maken met de definitie van een 'coronadode'. Die verschilt namelijk per land. 

En de Britten zouden natuurlijk geen echte Britten zijn als ze hier een manier voor gebruikten die bijna nergens anders op aarde de standaard is. Beetje als hun meeteenheden, rijrichting en minimale eisen op het gebied van voedselkwaliteit. 

Deze kaart is van 26 juni; het slachtoffertal in Europa is sindsdien niet veel verder gestegen /Jelmer Visser

Wanneer is een dode een 'coronadode'?

In het hele Verenigd Koninkrijk wordt iemand nu als fataal Covid-19-geval geregistreerd als hij is overleden binnen 28 dagen na een positieve test. In de oude 'misleidende' methode was dit tijdslimiet er niet. Dit had als gevolg dat mensen die in het voorjaar corona opliepen, genazen en later dit jaar alsnog de pijp uitgingen door een andere oorzaak, toch door Public Health England als coronaslachtoffer in de systemen kwamen. 

En aangezien er in Engeland inmiddels honderduizenden coronagevallen zijn gemeld, liep het dodental in Engeland nog altijd behoorlijk op. Dit is overigens de derde keer dat ze hier van telwijze veranderen sinds mei. In Nederland wordt sterfte gekoppeld aan een ziekenhuisopname.

Eigenlijk is 'onze' methode vrij eenvoudig. Bot gezegd: trek het aantal mensen dat hun ziekenhuisopname overleefde af van het totaal en je komt uit op het dodental. Ook hier is kritiek op omdat deze rekenmethode geen slachtoffers meeneemt die afzien van een ziekenhuisbehandeling en thuis kwamen te overlijden.  

Ondanks deze vernieuwde rekenmethode blijft het Verenigd Koninkrijk het Europese land met het hoogste dodental van allemaal. Per hoofd van de bevolking is in Europa alleen in België nog meer pandemische sterfte gemeld, maar zij rekenen wéér anders door juist wél de overledenen in zorgtehuizen of onder 'waarschijnlijke' omstandigheden mee te tellen.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: