NieuwNieuws Beta

Buitenland

Engeland telt 5.377 corona-doden minder door nieuwe telmethode

Nee is geen zombie-apocalypse. Was het maar zo'n feest... 

Het Verenigd Koninkrijk telt in een klap ineens meer dan vijfduizend doden minder als gevolg van het Coronavirus. Dit komt omdat ze in Engeland zijn overgestapt op een nieuwe koppentelmethode die naar verluidt minder 'misleidend' zou zijn. Met de nieuwe methode wordt de slachtofferregistratie van het grootste land binnen het Verenigd Koninkrijk op dezelfde manier gedaan als de rest van de Britse nations.

Deze wijziging heeft grote gevolgen voor het cumulatieve aantal slachtoffers van het land. Deze stond op 46.706 en is door de nieuwe registratievoorwaarden teruggelopen naar 41.329. Dit betekent niet dat al deze overledenen weer tot leven zijn gekomen, maar heeft vooral te maken met de definitie van een 'coronadode'. Die verschilt namelijk per land. 

En de Britten zouden natuurlijk geen echte Britten zijn als ze hier een manier voor gebruikten die bijna nergens anders op aarde de standaard is. Beetje als hun meeteenheden, rijrichting en minimale eisen op het gebied van voedselkwaliteit. 

Deze kaart is van 26 juni; het slachtoffertal in Europa is sindsdien niet veel verder gestegen /Jelmer Visser

Wanneer is een dode een 'coronadode'?

In het hele Verenigd Koninkrijk wordt iemand nu als fataal Covid-19-geval geregistreerd als hij is overleden binnen 28 dagen na een positieve test. In de oude 'misleidende' methode was dit tijdslimiet er niet. Dit had als gevolg dat mensen die in het voorjaar corona opliepen, genazen en later dit jaar alsnog de pijp uitgingen door een andere oorzaak, toch door Public Health England als coronaslachtoffer in de systemen kwamen. 

En aangezien er in Engeland inmiddels honderduizenden coronagevallen zijn gemeld, liep het dodental in Engeland nog altijd behoorlijk op. Dit is overigens de derde keer dat ze hier van telwijze veranderen sinds mei. In Nederland wordt sterfte gekoppeld aan een ziekenhuisopname.

Eigenlijk is 'onze' methode vrij eenvoudig. Bot gezegd: trek het aantal mensen dat hun ziekenhuisopname overleefde af van het totaal en je komt uit op het dodental. Ook hier is kritiek op omdat deze rekenmethode geen slachtoffers meeneemt die afzien van een ziekenhuisbehandeling en thuis kwamen te overlijden.  

Ondanks deze vernieuwde rekenmethode blijft het Verenigd Koninkrijk het Europese land met het hoogste dodental van allemaal. Per hoofd van de bevolking is in Europa alleen in België nog meer pandemische sterfte gemeld, maar zij rekenen wéér anders door juist wél de overledenen in zorgtehuizen of onder 'waarschijnlijke' omstandigheden mee te tellen.

Politie pakt 23-jarige verdachte op voor inbraak bij Gordon

Glamorama

Toch nog een sprankje hoop in de ultieme rampweek voor de zanger?

Lees verder

VIDEO - Thierry en Wybren op de kermis

Glamorama

Kamerleden willen ook wel eens een uitje!

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 1 oktober

Tech & Gaming

Het allernieuwste nieuws in een paar minuutjes!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Trump's tweets tonen slaaptekort en groeiend ochtendhumeur aan

Lees verder

Dashcam: Man schiet door eigen ruit in verkeersruzie

Lees verder

Famke Louise had beveiliging nodig na Jinek-show

Lees verder

Waar zitten de felste coronahaarden van Nederland en Europa?

Lees verder

Kabinet steekt 360 miljoen in coronaprofen van ventilatie scholen

Lees verder

Neanderthalergenen zorgen voor ernstigere Covid-symptomen

Lees verder

Groot datalek: medische dossiers kwetsbare kinderen gelekt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Pastoor verlaat de kerk en wordt stripper en model

Lees verder

Waarschuwingen voor gepland ’Jurassic Park’ in Indonesië

Lees verder

Moeder vindt zoon 16 jaar na tsunami weer terug

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws