NieuwNieuws

Algemeen

'Boze Berning ontving sinds april al 18 waarschuwingen'

Veiligheidsregio Twente schetst een ander beeld van de gedupeerde supermarktboer

De datum 13 augustus 2020 zal voor de normaal zo rustige Twentse grensplaats Noord Deurningen de geschiedenisboeken ingaan als dé dag waarop hun dorp de NOS haalde. Want er was drama donderdagochtend, compleet met politie-inzet, protestleuzen en een eigenaar die z'n supermarkt tot op het laatste moment open wilde houden.

Hoofdrolspeler van dit verhaal luistert naar de naam Raymond Berning, een zelfstandige Harry Piekema die vlak aan de grens is gevestigd. Tijdens de coronacrisis bracht z'n koppige gedrag hem in de penarie. Hij ontving al een boete van 50.000 euro en ontving in de voorbije vier maanden volgens de veiligheidsregio Twente maar liefst achttien waarschuwingen en tien verordeningen voor het overtreden van de coronamaatregelen.

Arjen Gerritsen, plaatsvervangend voorzitter van Veiligheidsregio Twente windt er geen doekjes om voor de camera van RTV Oost. "We hebben meerdere intensieve gesprekken met hem gevoerd, maar hij bleef zich buitengewoon onverantwoordelijk gedragen. Deze supermarkt was een potentiële brandhaard voor nieuwe coronagevallen en dat willen we natuurlijk niet."

Berning zelf beweert dat de sluiting voor hem als een verrassing kwam. "Ik heb nooit een brief van de Veiligheidsregio hierover ontvangen," verzekert bij de regio-omroep. Vanochtend opende hij gewoon zijn deuren. Het is niet bekend of de aanwezigheid van allerlei sympathisanten in de directe nabijheid vooraf was afgesproken. Een van hen maakte zijn ongenoegen over de situatie kenbaar door toiletpapier in te slaan. 

Wie was de pestkop?

De afgelopen dagen zou de eigenwijze Tukker 'een spelletje' met de veiligheidsregio hebben gespeeld. Berning zou zichzelf bewust als slachtoffer neergezet hebben die als kleine zelfstandige door 'pipo's' en 'bobo's' van de overheid zou worden gedwarsboomd.

Berning was tot op het allerlaatste moment niet van plan zich bij de beslissing van deze 'bobopipo's' neer te leggen. Vanochtend had hij zichzelf verschanst in het pand met een groep sympathisanten. Op het pand was onder meer de leus 'Vrije Supermarkt' opgehangen. Een grote politiemacht ondersteund door boa's heeft hierop het pand moeten ontruimen en de deur verzegeld met een sticker.

Veiligheidsregio Twente ziet zichzelf niet als een kleine-ondernemertjes-pester. Zij stellen dat voor de zelfstandige grenssuper precies dezelfde regels gelden als voor de Appie, Jumbo en Lidl's van deze wereld. Na achttien waarschuwingen, gesprekken die op niets uitliepen en een niet voldane boete van 50.000 euro, was de maat deze week vol.

Hij mag over twee weken z'n deuren weer openen. Het is niet bekend waar de Duitsers die hier voor een zachtere prijs vlak over de grens koffie en frisdrank komen inslaan nu naar toe gaan. Glanebrug of Buurse lijkt vrij aannemelijk.  

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: