NieuwNieuws Beta

Binnenland

Gemeentetabel: Zandvoort noteert hoogste coronapiek van Nederland

Bracht de hittegolf een coronagolf naar Zandvoort? 

Met 577 nieuwe diagnoses in de afgelopen 24 uur lijkt het stijgingspercentage in een beetje te stabiliseren nadat het begin augustus per dag snel toenam. In totaal registreerden de systemen in Bilthoven 61.204 corona-patiënten, het werkelijke aantal besmettingen ligt vele malen hoger.

Op basis van de nieuwe besmettingen van de afgelopen vier dagen, heeft Nederland een nieuwe 'Covid-kampioen' van Nederland. Nadat dit ongeveer een week lang de gemeente Bergen op Zoom is geweest, is het aantal nieuwe besmettingen tussen 10 en 13 augustus met ongeveer de helft afgenomen.

Hiermee daalt de West-Brabantse gemeente van de eerste naar de derde plaats op in de haardklassering. Bovenin zitten betrekkelijk veel stedelijke Randstadgemeenten. Onder meer Rotterdam, Diemen, Gouda, Schiedam, Amsterdam, Den Haag, Vlaardingen en Capelle aan den IJssel noteren coronavirusinfecties die ver boven het landelijke moyenne zitten.

Over het algemeen blijft de sterke tweedeling tussen een pandemisch westen en een virusvrij oosten een beetje hetzelfde als in de vorige weken ook was. Wel zijn in de tussentijd enkele lokale haarden opgedoken zoals in Noordeast-Fryslân en het Groningse Delfzijl. Drenthe is en blijft de meest coronavrije provincie van het land. De gehele tabel is hieronder te bekijken. 

Hittegolf leidt tot Zandvoortse coronagolf

De gemeente Zandvoort zit sinds afgelopen weekeinde sterk in de lift. In de afgelopen vier dagen werden zeven inwoners van de badplaatsgemeente positief getest op het virus. En aangezien de gemeente Zandvoort slechts 16.954 inwoners heeft, is dit goed voor een toename van 70,1 per 100.000 hoofden van de bevolking. 

Of dit te maken heeft met het massale strandbezoek van de afgelopen week, moet nog worden uitgezocht. Een laag inwonertal zorgt eveneens voor de hoge positie van de gemeente Beemster. Belangrijk hierin is wel dat het RIVM de woonplaats van een patiënt in de systemen registreert en niet de locatie waar iemand het virus opliep. Ook Diemen staat hoog, maar dat heeft voor zover bekend niets met Lange Frans te maken. 

Dit is ook de reden waarom Terschelling, waar de kuise jongerencamping Appelhof het toneel was van een haard, op de kaarten en gemeentetabellen niet opvalt. Eilanders hebben immers weinig te zoeken tussen de jeugdige campinggasten die hun ouders hadden beloofd geen druppel alcohol aan te raken en geslachtsgemeenschap maar goor vinden.

Ook op de Groningse introweek was het raak bij een vrijwilliger. De GGD is een contactonderzoek gestart om te kijken of anderen het virus hebben opgelopen. 

Wat is te veel?

Hoe veel is alarmerend? Dat blijft wat vaag. Als Nederland een Duitse deelstaat zou zijn dan was code rood van kracht geweest in alledrie de grootste steden van het land. Dit omdat ze sinds 6 augustus meer dan 50 coronagevallen per 100.000 inwoners bijgeschreven hebben. 

Wanneer sprake is van 'code rood' in Nederland is lastig te zeggen omdat in ons land geen eenduidig, eenvoudig alarmprotocol van kracht is op regionaal of landelijk niveau. Maar we hebben wel een coronadashboard met twaalf verschillende metertjes waarvan sommigen een signaalwaarde hebben. Wat er concreet voor maatregelen volgen indien zo'n signaalwaarde overschreden wordt, is voor alsnog onduidelijk. Minister Hugo de Jonge beloofde vorige week het dashboard te zullen uitbreiden met een aantal 'nieuwe instrumenten'. 

Op regioniveau worden coronamaatregelen in de regel door de verantwoordelijke veiligheidsregio besloten. Dit gebeurde onlangs in onder meer Bergen op Zoom, Groningen, Amsterdam en Rotterdam. Daar werd door verantwoordelijke burgemeesters reeds 'geëxperimenteerd' met regio-beleid met als doel om het aantal besmettingen terug te dringen naar 'veilige waardes'.   

Op de onderstaande schuifkaarten is de vierdagen-stijging van 9-12 augustus afgezet tegen die van 5 tot 8 augustus en 12 t/m 15 juli. Kaarten op Europees niveau zijn te zien in het topic van gisteren

Politie pakt 23-jarige verdachte op voor inbraak bij Gordon

Glamorama

Toch nog een sprankje hoop in de ultieme rampweek voor de zanger?

Lees verder

VIDEO - Thierry en Wybren op de kermis

Glamorama

Kamerleden willen ook wel eens een uitje!

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 1 oktober

Tech & Gaming

Het allernieuwste nieuws in een paar minuutjes!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Trump's tweets tonen slaaptekort en groeiend ochtendhumeur aan

Lees verder

Dashcam: Man schiet door eigen ruit in verkeersruzie

Lees verder

Famke Louise had beveiliging nodig na Jinek-show

Lees verder

Waar zitten de felste coronahaarden van Nederland en Europa?

Lees verder

Kabinet steekt 360 miljoen in coronaprofen van ventilatie scholen

Lees verder

Neanderthalergenen zorgen voor ernstigere Covid-symptomen

Lees verder

Groot datalek: medische dossiers kwetsbare kinderen gelekt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Pastoor verlaat de kerk en wordt stripper en model

Lees verder

Waarschuwingen voor gepland ’Jurassic Park’ in Indonesië

Lees verder

Moeder vindt zoon 16 jaar na tsunami weer terug

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws