NieuwNieuws Beta

Binnenland

Twaalf coronabesmettingen vastgesteld in azc Delfzijl

Meer besmettingen onder de bewoners zeer waarschijnlijk 

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers liet donderdag weten dat bij twaalf bewoners van het asielzoekerscentrum Zwet 40 in het Groningse Delfzijl een corona-besmetting is vastgesteld. De groep is in quarantaine geplaatst op een besloten deel van het complex, meldt RTV Noord.

In het azc in het noordoosten van de provincie Groningen, waar plek is voor maximaal 400 bewoners, meldde zich eind vorige week een asielzoeker met klachten. Na een test bleek dat hij het coronavirus heeft opgelopen. Hierop is de GGD direct begonnen met een omvangrijk contactonderzoek waarbij nog eens elf anderen positief uit de test rolden, allen bewoners van het azc.

De activiteitenagenda van Zwet 40 staat als gevolg van de uitbraak voor onbepaalde tijd op een summier pitje. Door samenkomsten zoveel mogelijk te mijden, moet de virusuitbraak onder controle worden gebracht. Met flyers en posters in meerdere talen, moeten de asielzoekers in kennis gesteld worden van de huidige situatie en preventiemaatregelen. 

Voor een aantal personen die onder de kwetsbare risicogroepen vallen, is een alternatief opvangadres gevonden. Het COA gaat samen met de GGD de situatie in het dichtbevolkte complex zeer grondig in de gaten houden in de komende periode. Bewoners is opgeroepen zich te melden bij klachten zodat ze direct op het pandemische coronavirus getest kunnen worden.

Meer besmettingen zeer waarschijnlijk

Virusuitbraken kunnen heel gauw uit de hand lopen op soortgelijke binnenlocaties waarbij veel mensen opeengepakt zitten. Covid-19 heeft in het buitenland al lelijk om zich heen gegrepen in onder meer gevangenissen, cruiseschepen en stadions.

Verwacht wordt dat het aantal besmettingen de komende dagen vanwege de incubatieperiode van de ziekte verder oploopt. Deze loopt uiteen van vijf tot veertien dagen. Het is in theorie mogelijk dat er nog tot aan het einde van volgende week nog nieuwe patiënten opduiken als gevolg van de transmissie die eind vorige week plaatsvond.

De gemeente Delfzijl, die in het voorjaar nauwelijks te kampen had met besmettingen, is tussen 10 en 13 augustus naar de veertiende positie van Nederlandse gemeenten met de meeste nieuwe Covid-19-infecties per 100.000 inwoners gestegen. Tot vanochtend stond de teller in de landelijke RIVM-systemen op acht, maar inmiddels zijn hier dus nog vier bij gekomen.

Hieronder is de volledige 'top 25' te zien. Check voor de interactieve variant met alle gemeentes de tabel in dit topic

Sport

Eredivisie: Feyenoord komt niet voorbij FC Twente, Ajax klopt RKC

Lees verder

Sport

Ritzege voor Bennett op Champs-Élysées, Pogacar definitief winnaar Tour de France

Lees verder

Gestolen Rolex in moordzaak Bas van Wijk blijkt nep

Binnenland

Verandert niets voor verdachte Samir El Y.

Lees verder

Joop Zoetemelk van fiets gereden: ernstig gewond

Sport

Voormalig Tour-winnaar aangereden bij Parijs

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Toyota wint 24 uur van Le Mans, Beitske beste Nederlander

Lees verder

Politie haalt boze naaktman van straat in Haarlem

Lees verder

Koud hè! Eerste grondvorst gemeten

Lees verder

Help Dennis Schouten aan een prijsje

Lees verder

Oops! Verkeerde Emmy-winnaar aangekondigd

Lees verder

Sylvie Meis geeft jawoord, paparazzi verspreidt foto's

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man maakt Dukes of Hazzard-sprong over brug

Lees verder

Vlucht zonder bestemming binnen tien minuten uitverkocht

Lees verder

Tesla-bestuurder doet dutje op de snelweg

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws