NieuwNieuws

Buitenland

Verhalen mishandelde Wit-Russische gevangenen aan het licht

Sovjettijden herleven in Loekasjenko's dictatuur

Nu politieke gevangenen op orders van dictator Loekasjenko worden vrijgelaten, wordt ook steeds meer duidelijk wat voor vreselijkheden zij tijdens hun detentie moesten ondergaan. De verhalen over mishandelingen, overvolle cellen, verkrachtingsdreigementen en onder dwang getekende verklaringen door gevangen zijn weerzinwekkend. De vrijlatingen vinden mede plaats onder druk van de Europese Unie.

Nexta

Naar aanleiding van de omstreden verkiezingen van 9 augustus zijn overal in Wit-Rusland protesten uitgebroken. Uit alle macht probeert het Wit-Russische regime berichtgeving hierover weg te moffelen, door onder meer het internet plat te leggen. Helaas voor Loekasjenko & co is daar Nexta (spreek uit: Nekhta). 

De Telegram-app met anderhalf miljoen volgers deelt niet alleen nieuws, beelden en verhalen van het hardhandig optreden van ordetroepen, maar ook nuttige informatie voor demonstranten. Zo worden locaties van ordetroepen gedeeld, evenals safehouses waar demonstranten een veilige haven kunnen vinden. Ook zijn er updates over de stakingen en protesten.

Bloed

Via Nexta worden ijzingwekkende verhalen gedeeld over het optreden van het regime. Er wordt gemeld dat gevangenen liggend in plassen bloed de nacht moesten doorbrengen. Familieleden en mensenrechtenactivisten die buiten de gevangenissen wacht houden, horen gekerm en gekrijs van gemartelde gevangenen opstijgen uit de gevangeniscomplexen. Overdag zien ze de ambulances af en aan rijden om gemartelden naar de intensive care te brengen. 

In het laatst gedeelde bericht op Nexta wordt gemeld dat de stakingen werken en het regime uit zijn voegen barst. Toch neemt Nexta de ‘bereidheid om te praten’ van het regime met een grote korrel zout. Er worden vandaag overal in het land nieuwe stakingen verwacht. 

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: