NieuwNieuws Beta

Buitenland

Verhalen mishandelde Wit-Russische gevangenen aan het licht

Sovjettijden herleven in Loekasjenko's dictatuur

Nu politieke gevangenen op orders van dictator Loekasjenko worden vrijgelaten, wordt ook steeds meer duidelijk wat voor vreselijkheden zij tijdens hun detentie moesten ondergaan. De verhalen over mishandelingen, overvolle cellen, verkrachtingsdreigementen en onder dwang getekende verklaringen door gevangen zijn weerzinwekkend. De vrijlatingen vinden mede plaats onder druk van de Europese Unie.

Nexta

Naar aanleiding van de omstreden verkiezingen van 9 augustus zijn overal in Wit-Rusland protesten uitgebroken. Uit alle macht probeert het Wit-Russische regime berichtgeving hierover weg te moffelen, door onder meer het internet plat te leggen. Helaas voor Loekasjenko & co is daar Nexta (spreek uit: Nekhta). 

De Telegram-app met anderhalf miljoen volgers deelt niet alleen nieuws, beelden en verhalen van het hardhandig optreden van ordetroepen, maar ook nuttige informatie voor demonstranten. Zo worden locaties van ordetroepen gedeeld, evenals safehouses waar demonstranten een veilige haven kunnen vinden. Ook zijn er updates over de stakingen en protesten.

Bloed

Via Nexta worden ijzingwekkende verhalen gedeeld over het optreden van het regime. Er wordt gemeld dat gevangenen liggend in plassen bloed de nacht moesten doorbrengen. Familieleden en mensenrechtenactivisten die buiten de gevangenissen wacht houden, horen gekerm en gekrijs van gemartelde gevangenen opstijgen uit de gevangeniscomplexen. Overdag zien ze de ambulances af en aan rijden om gemartelden naar de intensive care te brengen. 

In het laatst gedeelde bericht op Nexta wordt gemeld dat de stakingen werken en het regime uit zijn voegen barst. Toch neemt Nexta de ‘bereidheid om te praten’ van het regime met een grote korrel zout. Er worden vandaag overal in het land nieuwe stakingen verwacht. 

Sport

Tour de France: Adembenemende tijdrit gooit klassement op laatste moment overhoop

Lees verder

FC Emmen verkoopt tijdelijk Easytoys-shirt

Sport

Club haakt slim in op sekswinkel-rel

Lees verder

Hugo de Jonge: Sneltesten vanaf november

Binnenland

Minister optimistisch in Kamerbrief

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Barcelona jaagt op Ajax-verdediger Dest

Lees verder

Progressieve opperrechter VS overleden

Lees verder

'Zorgelijke' veiligheidsregio's komen met eigen coronaregels

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Natuurpark stuurt afval per post terug naar toeristen

Lees verder

Kabinet lanceert regionaal Covid-19-waarschuwingssysteem

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vlucht zonder bestemming binnen tien minuten uitverkocht

Lees verder

Tesla-bestuurder doet dutje op de snelweg

Lees verder

Duitse voetbalclub houdt afstand: verliest met 37-0

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws