NieuwNieuws

Buitenland

Grootste protest in Minsk tot nu toe: “We naderen de finale”

Het doel: Loekasjenko opgerot

Op de Laan van de Onafhankelijkheid in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, is het grootste protest tegen het regime van Alexander Loekasjenko gaande in de geschiedenis van zijn dictatorschap. Duizenden protestanten hebben zich verzameld om het vertrek van Loekasjenko te eisen, de beruchte ‘laatste dictator van Europa’.

Een week geleden was het verkiezingsdag in Wit-Rusland. Loekasjenko en de zijnen verklaarden een overwinning met bijna tachtig procent van de stemmen, maar er is niet veel voor nodig om te zien dat dat niet klopt. Stemmen werden naar verluid massaal verduisterd en uit buitenlandse ambassades waar wél onafhankelijke exitpolls mogelijk waren kwam een omgekeerd resultaat. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja haalde daar steevast zelf rond de tachtig procent van de stemmen. Ze is inmiddels ondergedoken in Litouwen en is het brein achter de vreedzame protesten van vanmiddag, verspreid over het hele land. 

Verantwoording

Wit-Russen organiseren zich voornamelijk via chatdienst Telegram. Het grootste Telegramkanaal, met ruim een half miljoen volgers, kondigde het protest dit weekend aan. “We hebben geen andere keuze dan dit regime af te breken. Ze moeten verantwoording afleggen voor alle martelingen, wreedheden en moorden. Morgen en overmorgen naderen we de finale”, was er te lezen. Het lijkt te hebben gewerkt: de boulevard richting het Onafhankelijksplein in Minsk stroomde vanmiddag helemaal vol. 

Tekst gaat verder onder de Tweets.

Op dat plein hield president Loekasjenko ondertussen een onverwachtse speech tegen een kleinere groep aanhangers. Hij benadrukte de legitimiteit van de verkiezingsuitslag en de onmogelijkheid van een nieuwe telling. Ook kwam hij met een nieuw punt: de dreiging vanuit de NAVO. Hij zegt militairen naar de grens met Polen te hebben gestuurd omdat het Noord-Atlantische bondgenootschap “aan de poorten rukt”. Om hier wat aan te doen heeft Loekasjenko weer met collega Poetin gebeld, die militaire hulp toegezegd heeft mocht het nodig zijn. Volgens de NAVO is er geen sprake van enige opbouw van troepen in oost-Europa. 

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: