NieuwNieuws

Algemeen

Online anti-LHBT-knokploeg ontdekt na schokkende video

600 Belgische en Nederlandse jongeren via Telegram op zoek naar slachtoffers

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws meldt dat een video die vorige week opdook van een mishandeling op straat in Leuven het topje van een enorme homofobe ijsberg is. De beelden zijn afkomstig uit een Telegramgroep met ongeveer 600 leden die volgens de krant vol staat met gewelddadige video’s en leden op zoek naar nieuwe slachtoffers, voornamelijk LHBTI’ers. Het zou gaan om een groep tieners uit België én Nederland.

De leden van de groep speuren het internet af op mensen die ‘klappen verdienen’ of ‘afgeslacht’ moeten worden. Op screenshots in handen van HLN is te zien wat er besproken wordt. Uitspraken als “gays moeten geslacht worden” en “iemand nog onthoofdingsvideo’s?” zijn er niet uit de lucht. Tot vandaag was de groep openbaar te vinden op chatdienst Telegram.

In de groep staat rond de vierhonderd video’s. Leden likken hun vingers af bij gewelddadige beelden van het internet, maar ook van zelfgemaakte video’s uit Vlaamse steden als Antwerpen en Leuven. Op de video die de krant naar de groep leidde werd een slachtoffer op de grond gewerkt, herhaaldelijk geslagen en tegen zijn hoofd geschopt. Een tweede slachtoffer is daarna op zijn knieën te zien en wordt gedwongen om zijn excuses aan te bieden en om vergiffenis te smeken. 

"Gays moeten geslacht worden"

Een groot mikpunt van haat lijkt video-app TikTok te zijn. Aangezien “elke jongen op TikTok homo is” zoeken ze daar naar de grootste overtreders om ze vervolgens via de chatfunctie te benaderen. Het doel is om achter iemands IP-adres te komen om hun locatie te ontdekken. Er wordt actief besproken om slachtoffers op te sporen, te mishandelen of zelfs te vermoorden.

Eerder deze week ging een bericht rond van een jongen op Instagram die vlak na zijn achttiende verjaardag het ouderlijk huis uit was gezet vanwege de homofobie van zijn ouders. In een interview met Linda Nieuws deelde hij onder andere dat zijn ouders hem aanmoedigde om een einde aan zijn leven te maken. In de Telegramgroep wordt op hetzelfde bericht gereageerd: “Die ouders zijn te goed. Ze moesten die kankerhomo vermoorden,” “Gays moeten geslacht worden,” en “Het is gewoon schaamte voor familie om een homo in familie te hebben, dat brengt een slechte naam.”

De politie in Leuven is een onderzoek gestart naar de groep, de strafbare feiten in de videobeelden en het verspreiden ervan. Hoeveel leden er Nederlands waren is niet duidelijk, evenals of de groep überhaupt nog bestaat. Wel is nu helder dat jongeren “voor views en likes” anderen opzoeken, bedreigen en mishandelen. 

Herfstweer creëert drukste ochtendspits van het jaar

Algemeen

Iedereen in de rij

Lees verder

Nieuwe verdachte aangehouden in moordzaak Peter R. de Vries

Algemeen

Opgepakt in Polen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Kabinet gooit Groningse gasvelden op waakvlam

Lees verder

Zes beveiligers verdacht van betrokkenheid bij dood 37-jarige Poolse festivalganger

Lees verder

Terror-chihuahua poept vrouw de mond vol: 'Ik lag drie dagen in het ziekenhuis'

Lees verder

Dagelijks werd haar graf bevuild: Michael filmt hoe ex van moeder op haar graf pist

Lees verder

Thierry Baudet vader van 'kerngezonde zoon'

Lees verder

7 kinderen en 6 volwassenen op Russische school afgemaakt door man in 'nazi-shirt'

Lees verder

Brandstofprijzen blijven voorzichtig dalen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bierprijzen in Engeland voorlopig niet omhoog

Lees verder

Beschonken bestuurder heeft bijzonder excuus: 'Mijn hond reed'

Lees verder

Onderzoek wijst uit: foetussen vinden boerenkool smerig

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: