NieuwNieuws

Binnenland

Amsterdamse horeca krijgt te maken met extra toezicht

Overtreders moeten vanaf morgen al na een waarschuwing de deuren sluiten

De veiligheidsregio Amstelland heeft dinsdag na de persconferentie in Den Haag een eigen moment ingepland waar nieuwe regio-restricties worden aangekondigd. Femke Halsema, die naast burgemeester van Amsterdam ook voorzitter van de veiligheidsregio is, maakt het nieuwe maatregelenpakket dinsdagavond bekend.

De persconferentie met Femke Halsema zou om 20.30 uur beginnen, maar is tot dusver nog niet gestart. Dit artikel wordt aangevuld. Amsterdam behoort tot de gemeenten waar de GGD's de meeste nieuwe coronadiagnoses stelden in de voorbije weken.

Tien Bijenkorf-medewerkers zijn in de voorbije week gediagnosticeerd met het virus. Volgens de veiligheidsregio kan het warenhuis aan de Dam hiermee beschouwd worden als een besmettingsbron. Om verdere verspreiding een halt toe te roepen, wordt het pand twee weken gesloten. 

Escalatieladder voor regionaal coronabeleid

De enige concrete maatregel die dinsdagavond werd aangekondigd is het vervallen van een tweede waarschuwing voor horecagelegenheden die zich niet aan de coronaregels houden. Voortaan moet een pand al na een waarschuwing dicht indien ze betrapt worden op een overtreding. Bij excessen kan in een keer overgegaan worden tot een tijdelijke sluiting. 

Omdat de cijfers zo in de lift zitten, overweegt Halsema een avondklok in te stellen voor de horeca. Hoewel zo'n teruggeschroefde eindtijd op dit moment nog niet aan de orde is, kan dit in de nabije toekomst alsnog doorgevoerd worden mocht daar aanleiding voor zijn. 

Voor samenkomsten met meer dan honderd aanwezigen, geldt vanaf morgen een zorgenaamde meldplicht. Evenementen voor grote groepen kunnen bovendien extra controles van de gemeente verwachten op het naleven van de maatregelen die op dit moment van kracht zijn om de verspreiding van het virus in te dammen.

Escalatieladder voor regionaal coronabeleid

Amsterdam voert een zogenaamde 'escalatieladder' in. Als bepaalde grenzen overschreden worden, dan kan de veiligheidsregio overgaan tot het doorvoeren van maatregelen. Hierbij kan gedacht worden aan sluiting van zalencentra, een avondklok, een ontmoedigingsbeleid voor toeristen de stad te bezoeken of het beperken van samenscholingen met een maximum aantal aanwezigen.

Concrete gevolgen en nadere details over deze escalatieladder worden in de komende weken in samenspraak met het kabinet bekendgemaakt. Een 'regionaal dashboard' moet het niveau van besmettingen beter in kaart brengen op regio-niveau.

De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland licht het gewijzigde beleid toe via een brief die aan de gemeenteraad is aangeboden.

Joachim Löw blijft bondscoach Duitsland

Sport

Voetbalbond schrikt niet van verliezen

Lees verder

Rita Ora biedt excuses aan voor illegaal verjaardagsfeest

Glamorama

Betaalt boete van ruim 11.000 euro

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Andreas Bakir uit Statenfractie Overijsselse FvD geschopt

Lees verder

Brein reageert zelfde op eenzaamheid als op honger

Lees verder

Ophef over lessen 'sexy winkelen' Italiaanse TV - VIDEO

Lees verder

Drenkeling na twee dagen uit zee gered

Lees verder

Dagcijfers corona dalen weer: 4.610 nieuwe besmettingen

Lees verder

Vrouw zet kanker in scène om bruiloft te crowdfunden

Lees verder

Overlastveroorzaker bedreigt agent met de dood

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Politie vol lof: groentegeschenk valt in goede aarde

Lees verder

Vader noemt dochters 'Mara' en 'Dona'

Lees verder

OPHEF: Demi Lovato eet gebraden kalkoen na knuffelen met kalkoen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: