NieuwNieuws

Binnenland

Bol.com schrapt producten met Zwarte Piet

'Kwetsende producten' vanaf 1 september uit online winkel

Webwinkel Bol.com concludeert dat Zwarte Piet als kwetsend kan worden ervaren en weert daarom vanaf eind september  alle artikelen die met de term 'Zwarte Piet' te maken hebben. Dat geldt alleen voor de stereotyperend karikatuur, want gewoon 'Piet' mag wel en ook roetveegpieten of anders gekleurde pieten zijn nog welkom. 

De term 'Zwarte Piet' verdwijnt volledig van de website en wordt waar nodig vervangen door simpelweg 'Piet'. Dat past bij het bredere antidiscriminatiebeleid, waarin ook de term 'huidskleur' verdwijnt. Een blanke huidskleur wordt voortaan omschreven met 'beige' of een andere passende term. 

Afbeeldingen

Ook artikelen met de afbeelding van Zwarte Piet moeten er aan geloven en hetzelfde geldt voor voor titels, covers en kaften met het personage. "Pietenkostuums kunnen wel verkocht blijven worden, mits ze geen stereotype karikatuur uitbeelden (bijvoorbeeld door toevoeging van zwarte pruik, grote gouden oorringen en molensteenkraag)", legt Bol uit. 

Welkom voelen

Volgens Bol.com zijn de wijzigingen nodig om te zorgen dat alle klanten zich welkom blijven voelen bij de webwinkel. "Iedereen moet bij ons terecht kunnen en zich tegelijkertijd ook welkom bij ons voelen. Je welkom voelen gaat niet samen met assortiment dat aanzet tot discriminatie/haat en daardoor als kwetsend wordt ervaren." 

#ophef

De aankondiging heeft op social media, zoals was te verwachten, tot veel commentaar geleid. Hierbij hebben de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet deze maatregel van Bol aangegrepen om zich wederom diep in te graven en elkaar met Tweets vol meningen uit het eigen kamp te bestoken. 

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: