NieuwNieuws

Tech & Crypto

Psychedelica bieden nieuwe remedie tegen mentale kronkels

Zeg je trauma tabee met een zegeltje LSD?!

Hallucinogene drugs zoals paddo's en LSD lijken naast hun recreatieve werking ook steeds vaker een therapeutisch effect. Een nieuw onderzoek dat werd uitgevoerd door het Centre for Psychedelic Research toont aan dat de substanties een positief effect hebben op de mentale gezondheid.

Hierbij wordt vooral het relativerende effect van de tripmiddelen geroemd. Mensen die zich regelmatig te goed doen aan zulke pleziertripjes blijken vervelende ervaringen sneller te verwerken. Dit kan een uitkomst bieden voor wie lijdt aan zware depressies, trauma's of kampt met een verslaving", vertelt hoofdonderzoeker Richard Zeifman aan Psypost.

Volgens Zeifman zou psychidelica veel vaker als alternatief overwogen moeten worden bij de behandeling van geestesziektes naast de traditionele behandelingen. "In tegenstelling tot bij veel traditionele farmaceutische therapieën, hebben de patiënten die psychidelica krijgen voorgeschreven veel minder kans op een terugval. De positieve effecten kunnen maanden en zelfs nog jaren na het einde van de behandeling merkbaar zijn.

"Het is nog steeds niet helemaal bekend wat die stoffen precies doen voor onze mentale gezondheid op de lange termijn. Maar dat het een helende werking heeft op een heel scala aan niet-aangeboren psychische stoornissen is al langere tijd bekend."

via GIPHY

De kwaal is erger dan de kuur?

Maar raken deze mensen dan niet verslaafd aan de psychedelische middelen? Dit blijkt uit studies juist enorm mee te vallen: LSD, happy mushrooms en ketamine zouden nauwelijks leiden tot lichamelijke afhankelijk zoals bij onder andere GHB, alcohol en pijnstillers wel het geval is. 

De onderzoekers waren vooral benieuwd naar het fenomeen 'experiëntiële vermijding', dit is de drang van mensen om onplezierige gevoelens en gedachtes te verdringen. Mensen die deze neiging sterk hebben zullen met 'eens' antwoorden op stellingen als 'Ik zou een hoop opofferen om mijn gemoedstoestand te verbeteren' of 'Ik ga onzekere situaties liever uit de weg'.

Via een online advertentie, kregen ze het voor elkaar om 357 proefpersonen bij elkaar te trommelen. 104 van hen was van plan om binnenkort een psychedelisch middel te gebruiken en de rest had een ceremoniële activiteit met zo'n middel in de agenda staan. 

Vier weken nadat de proefpersonen hadden getript op middelen als paddo's, LSD en ayahyasca, bleken zij veel beter in staat waren om hun eigen emoties een plekje te geven en ook minder experiëntieel vermijdingsgedrag te vertonen.

via GIPHY

Truffels tegen depressie

Dus wordt binnenkort bij een depressie een zakje gezellige paddestoelen mee naar huis gegeven? "Zo ver is het nog niet", vertelt Zeifman. De werking van de hallucinogene middelen dient nog door een klinische testfase te gaan waarbij ook de effecten op lange termijn en bijwerkingen beter in kaart gebracht worden. Groen licht voor de middelen in behandelingen kan nog jaren op zich laten wachten. 

Vanwege de War on Drugs was het decennialang streng verboden om met middelen te experimenteren die op de opiumlijst stonden. Eenmaal op de lijst gezet was de discussie klaar en werden ze gezien als gevaarlijk, verslavend en een bedreiging voor de samenleving. Toch blijkt steeds vaker dat sommige van deze stofjes in het midden van de vorige eeuw wellicht iets te snel op de drugs-des-doods-lijst zijn gezet.

Dit geldt niet alleen voor de hallucinogene categorie: ook middelen als MDMA - de werkzame stof in een XTC-pil -  en ketamine worden in de voorbije jaren steeds vaker gekoppeld aan psychotherapie voor angststoornissen, OCD, suïcidale gedachtes, PTSS en verslavingen aan bijvoorbeeld alcohol of opiaten.

Dit betekent overigens niet dat je op eigen houtje de medicijnman moet gaan uithangen. Net als bij traditionele therapieën waarbij medicatie een rol speelt, is overdosering nooit aan te bevelen. In het voorproces wordt de patiënt door een psychiater gecheckt. Op basis van deze bevindingen wordt een middel en een dosering voorgeschreven die kan variëren per individuele bovenkamer.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: