NieuwNieuws

Buitenland

'Vergiftigde' Russische oppositieleider Navalny in coma naar Berlijn gebracht

Na twee dagen in een West-Siberisch ziekenhuis

Poetin-criticus Aleksej Navalny is zaterdagochtend via een luchtambulance van het Russische Omsk naar Berlijn gebracht. Sinds zijn vermoedelijke vergiftiging op donderdagochtend mocht hij tot vannacht niet naar Duitsland gebracht worden voor behandeling. Zijn team vertrouwt de Russische artsen niet. Navalny ligt nog altijd in een coma.

Het ziekenhuis in Omsk waar Navalny behandeld werd bleef de afgelopen dagen volhouden dat het te slecht met hem ging om hem te kunnen vervoeren. Over de reden dat de oppositieleider in een coma en aan de beademing ligt waren ze ook niet al te duidelijk, behalve over dat het géén vergiftiging kon zijn. Vanuit de Russische artsen en media gaan verhalen rond over een stofwisselingskwaal, chemicaliën uit een plastic bekertje, en Navalny’s eigen alcohol- en drugsgebruik. Volgens zijn team en eigen medische staf is hij op een Siberisch vliegveld vergiftigd via de thee die hij daar dronk. Op filmpjes op sociale media is te horen hoe Navalny het in het vliegtuig uitkermt van de pijn, op een vergelijkbare manier als andere slachtoffers van Kremlin-vergif.

Artikel gaat verder onder de tweets

Tijdrekken

Het vliegtuig maakte een noodlanding in het West-Siberische Omsk. De leiding van het ziekenhuis werd al snel vervangen door mannen van de veiligheidsdienst. Volgens Navalny’s woordvoerder had al het geëtter en gedraai maar één doel, tijd rekken. In een uitgebreide reportage in de Volkskrant van vandaag: “Ze willen zo lang wachten dat artsen in Duitsland het gif niet meer kunnen ontdekken.”

Artikel gaat verder onder de tweets

Aleksej Navalny is de belangrijkste criticus van het Russische regime en “Poetins grootste angst”. Hij is onbelet kritisch op de regering, organiseerde demonstraties en wilde meedoen aan de presidentsverkiezingen, waar Poetin een stokje voor heeft gestoken. Navalny wordt wel vaker gearresteerd rond protesten en verkiezingen. Na een van die arrestaties vorig jaar werd hij vanuit de cel naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de autoriteiten had hij een allergische reactie, zelf zou hij later verklaren vergiftigd te zijn geweest. 

Nu is dat dus waarschijnlijk weer gebeurd. Zijn woordvoerder zegt op Twitter: "De strijd om Aleksej's leven en gezondheid is nog maar net begonnen, maar de eerste stap is gezet." Hij ligt in het Berlijnse Charité-ziekenhuis.

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Binnenland

Overvallers zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorgers

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Sport

Politie onderzoekt de zaak

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Glamorama

Raketbouwer onthult zijn geheim en torpedeert ook nog even een cryptomunt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Klaas Dijkhoff maakt transfer naar PSV

Lees verder

Jongen wilde 'mening uiten' met middelvinger voor politie

Lees verder

Raven van Dorst voortaan als non-binair door het leven

Lees verder

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: