NieuwNieuws

Binnenland

Zeker kwart van coronapatiënten verbleef in het buitenland

Een forse toename in 'virale vakantiesouvenirs', in welke landen waren deze Nederlanders geweest?  

Het aantal Nederlanders dat positief testte op het coronavirus na een verblijf in het buitenland is in de vorige week opgelopen van 18 naar bijna 25 procent. Dit valt te lezen in de wekelijkse epidemiologische update van het RIVM.

Vermoedelijk ligt percentage nog hoger omdat niet bij iedere besmetting naar de reishistorie is gevraagd door de GGD. Van in totaal 27,4 procent van de positief geteste Nederlanders, is dit onbekend. Dit betekent dat bij slechts 48,5 procent van de nieuwe coronagevallen tussen 18 en 25 augustus een recent bezoek aan het buitenland kan worden uitgesloten.

Van deze groep waar dit wel het geval was, raakten de meesten besmet na een verblijf in Frankrijk en Spanje. Dit waren er respectievelijk 564 en 447. Voor Spanje is het reisadvies inmiddels voor het hele land verscherpt naar code oranje. In Frankrijk geldt dit voor het gehele oosten plus de hoofdstedelijke regio van Parijs.

In de onderstaande tabel is te zien waar de Nederlandse patiënten zijn geweest in de veertien dagen voor ze positief testten op het virus.

Buitenlands besmettingsgevaar?

Ook in andere populaire bestemmingen zoals Turkije, Griekenland en Italië zijn relatief veel Nederlanders geweest die bij terugkomst positief uit de test rolden. Ook buurlanden België en Duitsland staan hoog op de lijst. Sinds 4 augustus werden in totaal 2.394 personen met corona gediagnosticeerd in de veertien dagen nadat zij de grens over waren geweest. 

Malta wordt in 116 gevallen gelinkt aan besmettingen bij Nederlanders in de maand augustus. Dit is gezien de bescheiden hoeveelheid bezoekjes aan het eiland, uiterst fors te noemen. In tegenstelling tot de rest van de lijst, komt Malta niet terug in de top tien van populairste zomervakantielanden. Deze Maltese oververtegenwoordiging was afgelopen week ook al het geval.

In Duitsland doet het Robert Koch Instituut - hun variant op het RIVM - een soortgelijk onderzoek naar reishistorie. Vorige week meldden zij dat 40 procent van de besmettingen bij onze oosterburen in de veertien dagen voor hun ziekte in het buitenland is geweest. In het voorjaar droeg het aantal besmettingen onder teruggekeerde wintersporters vanuit Oostenrijk, Zwitserland en Italië voor een groot deel bij aan de verspreiding in Nederland.

Hoe verspreidt het coronavirus zich over het continent? Dat is te zien met de onderstaande schuifkaart waarbij de toename van infecties van de tweede week van augustus naast de aanwas van afgelopen week is gelegd. Meer duiding over de situatie in Europa, is te lezen bij Innovation Origins.

Brabantse Jezus opgeblazen met vuurwerk

Binnenland

Zoon van god uit elkaar geknald

Lees verder

Salomonseilanden willen Facebookverbod tegen cyberpesten

Tech & Gaming

'Nationale eenheid in gevaar door sociaal medium'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Leidse leraar zit thuis na opdracht over moslimterrorisme

Lees verder

Russische tieners opgepakt om plannen aanslag in Minecraft

Lees verder

VIDEO - J. Lo treedt op in supersexy catsuit tijdens AMA's

Lees verder

Afgelopen week zijn 663 coronaboetes uitgedeeld

Lees verder

Vrouw met dubbele kankerdiagnose verkiest reizen boven behandeling

Lees verder

Fransman ontvlucht lockdown om te vechten

Lees verder

Dagelijkse coronacijfers: 5.214 besmettingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man steelt lege kassa en springt in rivier om politie te ontlopen

Lees verder

Brandende accucellen Tesla vliegen door slaapkamerraam

Lees verder

Zeven Russen overlijden na drinken desinfectiemiddel op feestje

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws